Novosti
DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE OSTAJE BLAGDAN

Premijer: Ne dopuštam detuđmanizaciju HDZ-a
Objavljeno 7. studenog, 2019.
"Tko to ne razumije, ne razumije hrvatsku prošlost ni sadašnjost, a još manje vidi ispravnu budućnost", kaže Plenković

Treba stati na kraj politici detuđmanizacije HDZ-a. To znači da ja kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade kažem da je 22. lipnja blagdan, koji je u popis blagdana u našem zakonu uvrstio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i tako će i ostati, kazao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Vlade.


Dodao je da sve što se govorilo na sjednici saborskog Odbora za ratne veterane, koji je inicirao da taj dan više ne bude blagdan, nego spomendan, nije politika Predsjedništva ni Nacionalnog vijeća stranke, kao ni Vlade, te da su tijela stranke vrlo jasno podržala i utvrdila Prijedlog izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, koji je Vlada poslala u Sabor i "koji će se kao takav usvojiti".


- Šaljem mu poruku, kao i svima drugima koji žele detuđmanizirati HDZ: ja to neću dopustiti - poručio je premijer predsjedniku toga odbora, HDZ-ovcu Josipu Đakiću, dodavši kako ne zna je li to njegova ideja. Na upit hoće li biti sankcija, Plenković je kazao da je u petak sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te smatra da se vrlo jasno treba reći kako je dosta politike koja rastvara temelje onoga što je Tuđman stvorio i što HDZ treba biti. "Tko to ne razumije, ne razumije ni hrvatsku prošlost ni sadašnjost, a još manje vidi ispravnu hrvatsku budućnost. Neka se malo razbistre", poručio je premijer, dodavši da će se raspraviti hoće li biti sankcija.


- Nikada nisam radio protiv Tuđmanove politike, pa tako ni danas - odgovorio je Đakić premijeru. "Svjestan sam prošlosti i sadašnjosti, svjestan sam svakog detalja. Ovo je bio prijedlog Odbora i nije usmjeren ni protiv koga, a naročito je usklađen s europskom rezolucijom", istaknuo je Đakić, upitavši je li "9. svibnja, Dan pobjede nad fašizmom u Europi, blagdan" te i sam odgovorio da nije, nego je spomendan. Kaže da je "uvijek spreman na sve scenarije". Njegov stranački kolega Stevo Culej, koji je na prijedlog vanjskih članova Odbora podnio sporni amandman, dodaje "da je vrijeme jednoumlja davno završilo". Ocijenio je kako je 22. lipnja "dan za koji je poznato u hrvatskom društvu da nema nikakvih istinskih povijesnih korijena, prikazanih onako kako se stvarno događalo u hrvatskoj povijesti".


- To je dan u kojemu neki blaguju, a neku jaduju. To je dan koji je u hrvatskome društvu u povijesti potvrdio da je Tuđmanova teza bila jedina ispravna, da jedino pomirbom možemo ostvariti snove da imamo svoju Hrvatsku, a, koliko vidim, nekima je to i danas u Hrvatskoj nejasno - rekao je Culej, dodavši kako se time ne radi protiv Tuđmanove politike. Plenkovićevu poruku nije htio komentirati dok ne budu razgovarali u Klubu HDZ-a, no vjeruje da će uskladiti stavove.
Inicijativu Odbora za veterane osudili su i ocijenili neprihvatljivom SDP, HNS i IDS, a SDSS-ov Milorad Pupovac rekao je da, "tko god predlaže takvu varijantu, zapravo stavlja minu pod temelj ionako krhke hrvatske političke republike".


Igor Bošnjak/H
BAUK: PREMIJER REAGIRAO DOBRO
Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk reakciju premijera i ministara ocijenio je dobrom te smatra kako je najbolje zakon o blagdanima poslati u redovitu proceduru i pokušati postići konsenzus. S obzirom na to da na matičnom odboru prijedlog zakona o blagdanima nije dobio većinu, Bauk nepotrebnim smatra da rasprava oko toga ide i dalje, jer se "očito oko toga ne može postići dogovor ni u HDZ-u ni u vladajućoj većini, a kamoli unutar društva". Ističe i da je "zamjenik predsjednika HDZ-a glasao da se taj datum ukine".
Stevo Culej

podnositelj amandmana

Mene i članove saborskog Odbora za ratne veterane nitko u Hrvatskoj ne može optužiti za detuđmanizaciju jer smo prvi stali uz bok dr. Franji Tuđmanu kada je bilo najpotrebnije.