Novosti
SABORSKA RASPRAVA O PRORAČUNU

Lalovac: Nemamo nijedan instrument za stabilizaciju
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u četvrtak kako se predloženim proračunom za 2020. osigurava daljnje smanjenje poreza i pad javnog duga uz istodobno povećanje plaća i naknada, odnosno omogućava zdrav rast, veća ulaganja i bolji standard hrvatskih građana. Ukupni prihodi proračuna za iduću godinu planiraju se u iznosu od 145,1 milijardu kuna, a ukupni rashodi u iznosu od 147,3 milijarde kuna, rekao je Plenković predstavljajući prijedlog proračuna u Saboru. Za razliku od nekadašnje prakse, kada je povećanje naknada značilo zaduživanje, a sniženje poreza smanjenje socijalnih davanja i zaleđivanje plaća, ovaj proračun osigurava daljnje smanjenje poreza i pad javnog duga uz istodobno povećanje plaća i naknada, poručio je premijer.


Predloženi proračun redom su hvalili predstavnici vladajućih saborskih klubova dok je oporba na sve gledala s puno rezerve i kritika. Klub nacionalnih manjina zadovoljan je što su potporu dobili operativni programi za nacionalne manjine iako se, kaže Vladimir Bilek, pregovaralo do posljednjeg trena.


Zastupnik SDP-a Boris Lalovac upozorio je da u slučaju nove gospodarske krize Vlada nema više ni jedan financijski instrument kojim bi mogla stabilizirati gospodarstvo, osim eventualno uvođenja poreza na nekretnine. "Porez na dodanu vrijednost je maksimiziran na 25 posto i jedan je od najvećih u EU-u, trošarine na duhan i alkohol su u ‘sivoj zoni‘, porez na dohodak je ‘iscijeđeni limun‘, a monetarnom politikom se ne može djelovati, jer su kamatne stope gotovo na nuli", upozorio je Lalovac. Podsjetio je kako je 2015. stopa gospodarskog rasta bila 2,4 posto, a u 2019. samo 2,5 posto ustvrdivši kako to znači stagnaciju. Dodao je i kako je zadržavanje opće stope PDV-a na razini 25 posto i odustajanje od smanjenja na 24 posto politička odluka, a znači da će se jedan posto onoga što tek trebamo stvoriti u idućoj godini izdvojiti za povećanje plaća u javnim službama. Predloženo porezno rasterećenje mlađih osoba prema dobnim kategorijama je diskriminatorno i nije dobro, ocijenio je Lalovac.


Božo Petrov (Klub Mosta) rekao je kako su proračunski prihodi povećani za pet milijardi kuna, uz sredstva EU fondova 3,5 milijardi, što je ukupno 8,5 milijardi, no da to "nije novac pao s neba", nego hrvatskih građana koji pune proračun. Ustvrdio je i kako nema govora o poreznom rasterećenju. "Prihodi države povećani su za 30 milijardi kuna u tri godine koji su uzeti od građana i potrošeni su, a da ne znamo kako. Država za HDZ-ove vladavine troši gotovo 147 milijardi kuna na sebe, a startala je sa 110 milijardi kuna", ustvrdio je Petrov.


Anka Mrak Taritaš (Klub Glasa) smatra kako brojke koje je iznio premijer Plenković ne govore kamo će nas proračun odvesti jer je "sastavio trgovačko-klijentelističku koaliciju, kao iskusni kockar uložio je sve žetončiće, a kuća na kraju plaća novcima građana, jer ne znamo koliko će nas to na kraju koštati." H
Proračun hvale predstavnici vladajućih saborskih klubova dok oporba na sve gleda s puno rezerve
Možda ste propustili...