Ekonomija
NASTAVAK POZITIVNIH STOPA RASTA

Ukupni depoziti banaka gotovo 300 milijardi kuna
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Osamdeset posto štednje u inozemnim valutama odnosi se na sektor kućanstava

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su s dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta te su krajem rujna bili na razini 295,8 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.Uz stagnaciju u odnosu na kolovoz, odnosno blagi pad za 328 milijuna kuna ili 0,1 posto, u odnosu na kraj rujna 2018. godine bili su viši su za 7,3 milijarde kuna ili 2,5 posto.
Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u rujnu isključivo je rezultat nastavka rasta depozitnog novca. Naime, unatoč blagom smanjenju u odnosu na kolovozu (-0,3 posto) kada je dosegnuta najviša nominalna vrijednost (102,5 milijardi kuna), depozitni novac krajem rujna iznosio je 102,1 milijardu kuna čineći tako 34 posto ukupnih depozita.
Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta koje uz manja odstupanja traju od početka 2015. godine (+18,2 posto u rujnu), što u odnosu na kraj rujna 2018. predstavlja porast za 15,7 milijardi kuna.
Takva kretanja rezultat su niskih kamatnih stopa na oročenu štednju, pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva slijeva na najlikvidnije oblike depozita, smatraju analitičari Reiffeisen banke (RBA).
S druge strane, ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) uz stagnaciju na mjesečnoj razini, na godišnjoj su razini nastavili padati. Uz pad od osam milijardi kuna ili 4,1 posto na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti krajem rujna iznosili su 193,7 milijardi kuna.
Dok se struktura depozita (s obzirom na likvidnost) promijenila zadnjih nekoliko godina, primjetno je da valutna struktura štednih i oročenih depozita ostaje slična te i dalje više od 80 posto tih depozita čine valutni depoziti (uglavnom u eurima). Štednja je to koju uglavnom generira sektor stanovništva. Naime, kao i prethodnih mjeseci i godina 80 posto štednje u inozemnim valutama odnosi se na sektor kućanstava. Hina/Z.R.

Daljnji rast gospodarstva implicira nastavak rasta ukupnih depozita
Ukupni valutni depoziti krajem rujna u odnosu na kolovoz ostali su nepromijenjeni, ali sa 158,1 milijardom kuna oni su i dalje na najnižoj vrijednosti od kolovoza 2013. godine. Na godišnjoj razini ukupni valutni depoziti krajem rujna bili su za osam milijardi kuna ili pet posto niži u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

“Daljnji rast gospodarstva i rast raspoloživog dohotka implicira nastavak rasta ukupnih depozita banaka. S obzirom na nastavak visoke likvidnosti financijskog sustava očekujemo nastavak niskih pasivnih kamatnih stopa te nastavak sklonosti držanja likvidne imovine poput depozitnog novca. Struktura oročenih depozita ni idućih tromjesečja neće se znatnije promijeniti”, kažu RBA-ovi analitičari.
Možda ste propustili...

KORONA IZMIJENILA NAČINE OBAVLJANJA POSLOVNIH PROCESA

Od kuće je radilo 70 % građana, “letjeli” petabajti u podatkovnom prometu

OPORAVAK NAJPOGOĐENIJEG SEKTORA KORONAKRIZOM

Rast proizvodnje namještaja

Najčitanije iz rubrike