Tehno
TEST: A1 ALPHA

Najbolji odabir privlačnog dizajna i niskog budžeta
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Stiže u uobičajenom pakiranju, osim telefona tu je i punjač, ali i silikonska maskica

Nekada smo mobilni telefon isključivo kupovali preko telekom operatora, jer kupnja telefona tada je značila znatno povoljniju cijenu uređaja i pogodnosti koje donosi određena tarifa. S vremenom taj je model sve više iščezavao i korisnici danas jednostavno kupe telefon u slobodnoj prodaji, a tarifu plaćaju sukladno vlastitom odabiru bez dodatnih troškova otplate telefona. Međutim, pojavi se tu i tamo neka ponuda kod koje kupnja telefona preko operatora donosi više i onaj osjećaj da ste na dobitku. Upravo takav osjećaj pružit će vam kupnja telefona A1 Alpha – telefona koji je brendirao operator A1.

Naš osvrt na A1 Alpha započet ćemo od onog što je većini kupaca najvažnije – cijene. Taj telefon nudi se isključivo u ponudi A1 telekoma po cijeni od samo 999 kuna bez ikakve pretplate. Dakle, za iznos manji od 1000 kuna dobiva se više no solidan telefon uz tarifu na bonove. Iako smo u početku bili skeptični, kao i inače što smo skeptični kod ovakvih telefona niske cijene, A1 Alpha nas je ugodno iznenadio svojom postavom i mogućnostima. Ova cijena od 999 kuna može biti i povoljnija ako se odlučite za neki model pretplate, odnosno odabir tarife u kojoj se telefon nudi. Primjerice, u tarifi Mobilna M telefon se nudi za 9 kuna. Sve u svemu, ako ste u potrazi za novim telefonom i novom tarifom, ovo je možda idealna prilika.

Privlačan izgled
Nakon budžetiranja, vratimo se na klasičnu recenziju. A1 Alpha stiže u uobičajenom pakiranju na kakve smo već naviknuli kod današnjih telefona. Osim telefona, u pakiranju stiže punjač, ali i silikonska maskica. Ovo nam je odličan dodatak jer izbjegavamo rizik korištenja telefona bez maske, a i štedimo vrijeme odlaska u trgovinu i kupovanje maskice ili njezina naručivanja s interneta. Stavljanjem maskice odmah imamo telefon za sve prilike. A1 Alpha krasi privlačan dizajn. Iako telefonom dominira plastika, teško je u tome uočiti neki nedostatak. Telefon je lagan u ruci, a zahvaljujući blagoj zaobljenosti stražnje strane izvrsno leži u ruci. Stražnja strana otkriva i dvije leće kamere. Sve tipke smještene su na desnoj strani, donja strana otkriva USB konektor te zvučnike. Posebno nam se sviđa što gornja strana telefona donosi 3,5-milimetarski audiopriključak koji sve rjeđe nalazimo na telefonima. Umetanjem SIM kartice u ladicu s lijeve strane u kojoj se usput rečeno nalazi mjesto i za microSD karticu, telefon je za nekoliko trenutaka spreman.

Solidna hardverska postava
Kako smo u uvodu spomenuli, A1 Alpha je više no solidan telefon. Tu tezu pokraj izgleda opravdava i ekran od ruba do ruba s Notchem u obliku kapi vode na vrhu ekrana. Zaslon je 6.26-inčni rezolucije 720 x 1520 i omjera stranica 19:9. Unatoč velikom zaslonu i nižoj rezoluciji, prikaz je posve zadovoljavajući i većini korisnika bit će više no dobar. Poseban adut stavljen je i na fotoaparat. Mobilni uređaj sadrži dvije kamere sa stražnje strane od 13 i 2 MP te prednju kameru od 8 MP uz značajku AI Bokeh za raspoznavanje pozadine i objekta što pruža dodatne mogućnosti prilikom fotografiranja. A1 Alpha može u realnom vremenu prepoznati različite scene prilikom fotografiranja, uključujući portrete, mačke, pse, tekstove, biljke i dr. Auto HDR nudi nam mogućnost snimanja življih i detaljnijih fotografija s jačim i istaknutijim kontrastom. A1 Alpha dolazi s osmojezgrenim 4x1.6 GHz ARM i 4x1,2 GHz Cortex-A55 procesorom koji pruža fluidnost i brzinu uređaja. Kao dodatak procesoru, tu je 3 GB radne memorije i 64 GB memorije za pohranu. Za autonomiju tu je izdržljiva 3.200 mAh baterija koja će ponuditi cijeli dan autonomije, a za one koji nisu toliko na telefonu i više od toga. A1 Alpha pametni je telefon koji svakako preporučujemo pogledati svima kojima je budžet malen (do 1000 kuna), pa čak i onima kojima je budžet veći, jer ovaj telefon pruža posve dovoljno za veliku većinu korisnika.
Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike