Sport
BIJELO-PLAVI MR. 50

Dobri duh Osijeka: Bilo je ponuda, ali se Mariću nikuda ne žuri
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Pogodak koji je inicirao preokret protiv Rijeke bio je Marićev jubillarni, 50. u HNL, 33. prvenstveni u bijelo-plavom dresu

Prošle sezone centraforu Osijeka Mirku Marić za dlaku je izmaknula titula najboljeg strijelca HNL-a. U fotofinišu pretekao ga je Hajdukov Mijo Caktaš. Ove sezone Marić je opet na vrhu liste strijelaca, a ima i novih izazivača, poput Interova Serdera Serderova.

Tijekom susreta s Rijekom Marić je dosegnuo jedan vrlo lijep napadački učinak. Naime, pogodak koji je zabio Riječanima i njime inicirao velik Osijekov preokret u toj utakmici bio mu je jubilarni, 50. koji je "stavio" u HNL-u. Ugurao se time među 50 najboljih strijelaca domaće lige svih vremena, a bio mu je to i 33. prvenstveni pogodak za Osijek, s kojim je ušao u top pet klupskih strijelaca otkako se igra Hrvatska liga. Trenutačno je na četvrtom mjestu, a trećeplasirani Josip Barišić bježi mu za samo dva pogotka, pa je očekivati kako će Marić možda već i ove jeseni zasjesti na treću poziciju vječne liste strijelaca. Najveći dio tih dostignuća ostvario je u dvije i pol godine (17 pogodaka zabio je kao član Lokomotive, nap.a.), koliko nosi bijelo-plavi dres, i možemo mu samo čestitati.

- Hvala, znam kako sam Rijeci zabio svoj jubilarni, 50. pogodak u HNL-u, a vi ste prvi koji ste to zapazili. Osjećaj je odličan, a da bih došao do tog broja, trebalo mi je pet i pol sezona HNL-a. Zabiti 50 pogodaka nije mala stvar, lijepa je to brojka i ponosan sam na nju - kaže Mirko Marić, koji je kod suigrača omiljen ne samo zbog toga što suparnike redovito tjera u očaj nego i zbog vedra duha i vječne spremnosti na zezanciju.

Bolji nego lani
Ove jeseni dobro mu ide. Krenuo je u sezonu dobro, onda je nastupila određena kriza realizacije, u kojoj 476 minuta nije mogao naći način za pogađanje suparničke mreže. Urok je skinuo protiv Varteksa u onoj čudnoj utakmici, u kojoj je Osijek u posljednjim minutama prosuo vodstvo od 2:0. No Mariću se vratila golgeterska sreća, pa je u sljedećih šest nastupa pet puta bio strijelac. U ovom trenutku na svom kontu ima osam pogodaka, što je za tri pogotka bolji učinak nego u isto vrijeme lani.

- Zadovoljan sam kako se sezona razvija kada je u pitanju moj
golgeterski doprinos rezultatima kluba. Počeo sam sezonu dobro, zabio u oba prva nastupa, a onda sam upao u krizu realizacije, pa na sljedećih pet utakmica nikako nisam mogao zabiti. Prilika je bilo, ali, jednostavno, gol me nije htio. Napadačima nikada nije ugodno kada ih stigne kriza realizacije, ali trudio sam se ostati miran, pomoglo mi je to što sam dobro igrao u tom razdoblju, a drugi su zabijali. Srećom, sada sam opet u dobroj formi, jer sam zabio na šest od posljednjih sedam utakmica. Nadam se kako ću ostati u tom ritmu te da ću imati bolji učinak na kraju jeseni od prošlosezonskog.

Podsjećamo, prošlu jesen Marić je zaključio s devet pogodaka, a sada ima samo pogodak manje i pred sobom još pet susreta koji mu nude mogućnost da već na polusezoni dođe do dvoznamenkastog broja golova. U tom slučaju Marić će opet biti jedan od glavnih kandidata za "zlatnu kopačku" HNL-a.

- Zadovoljan sam prošlom sezonom. Naravno, žalim jer mi je izmaknula titula najboljeg strijelca, ali osvojili smo treće mjesto u prvenstvu, što je važnije od mog osobnog učinka. Vjerujem kako ću i ove sezone ostati u utrci za titulu najboljeg strijelca HNL-a do samog kraja.

To znači da ove zime neće napuštati Gradski vrt?

- Ha,ha,ha. Baš ste me dočekali. Ništa se nije promijenilo kod mene kada je u pitanju igračka budućnost. Reći ću sada što sam rekao i ljetos. Uopće nemam problem ostati u Osijeku još neko vrijeme. Lijepo mi je ovdje, uživam u nogometu, dobro mi ide, pa se uopće nemam razloga opterećivati odlaskom. Uostalom, taj dio ne ovisi samo o meni, nego se pita i sam klub. Bilo je i ljetos zanimanja inozemnih klubova za mene, klub nije baš bio voljan pustiti me, niti sam ja inzistirao na odlasku. U takvim je situacijama najvažnije ostati miran i čiste glave. Ne dopustiti si da ti te priče o mogućem transferu poremete ritam i koncentraciju. Uostalom, dobro je što sam ostao u Osijeku ljetos. Igram konstantno, zabijam dosta i u takvim okolnostima cijena mi samo može rasti.

Voli igrati na Poljudu
U nedjelju susretom s Hajdukom na Poljudu za bijelo-plave će završiti serija od tri uzastopna derbija. Onaj posljednji, protiv Rijeke, ponudio je nevjerojatan rasplet, u kojem je Osijek od zaostatka od 0:2 u samo 45 minuta stigao do pobjede od 3:2.

- Drugo poluvrijeme susreta s Rijekom bilo je sigurno naših najboljih 45 minuta ove sezone. Bili smo u izgubljenoj poziciji, ali odbili smo se predati, puno smo riskirali i to nam se na kraju vratilo na najbolji mogući način.

Osijek ove sezone često igra takve, stresne utakmice, u kojima najčešće prvi primi pogodak pa je prisiljen krenuti u lov na zaostatak. U pet navrata bili su Osječani uspješni u lovačkim misijama. Ima li Marić objašnjenje zbog čega se momčad pokrene tek nakon što primi pogodak.

- Nemam nekakvo dobro objašnjenje zašto je to tako. Neko vrijeme nam se događalo da primimo pogodak iz prvog suparničkog udarca prema našim vratima. U toj fazi smo se valjda naviknuli loviti rezultat pa smo zbog toga tako uspješni u tom segmentu, ha, ha, ha. Slično nam se događalo i u prošlim sezonama, tako da ti naši povratci iz izgubljenih pozicija i nisu neka novost. Ma, stvarno ne znam, ali ispada kako smo magistrirali te rezultatske preokrete. Ispada kako je to lak posao za nas, ali nije baš tako. I sami bismo voljeli odigrati neku mirniju utakmicu, u kojoj nećemo morati biti u lovu na zaostatak. S druge strane, to opet govori i o karakteru ove momčadi. Nikada nas se ne smije otpisati, pa ni ako u posljednjih 15-ak minuta uđemo s dva pogotka manje. Sposobni smo igrati nogomet na gol više.

Uoči gostovanja na Poljudu uz Marića je vezana još jedna zanimljivost. Naime, čovjek još ne zna za poraz u dresu Osijeka na splitskom stadionu. Igrao je u četiri susreta, jednom je slavio Osijek, triput je bilo neriješeno, a on je u te uspjehe ugradio dva pogotka. Ispada kako mu Poljud leži.

- Volim igrati tamo, ma mislim kako svaki igrač u HNL-u voli igrati na Poljudu. Odlična je atmosfera i stvarno se može uživati. Dvaput sam zabio tamo u dresu Osijeka, a još uvijek nisam izgubio utakmicu protiv Hajduka na njegovu terenu pa se nadam kako će se taj niz uspjeha nastaviti u nedjelju.

Važna je to utakmica u kontekstu borbe za Europu, koja će ove sezone biti vrlo neizvjesna i izjednačena do samog kraja.

- Dinamo je ispred, a nas pet žestoko ćemo se boriti za četiri mjesta koja vode u Europu. Mislim kako se do posljednjeg kola neće znati tko će biti drugi, a tko šesti. Ipak, uvjeren sam da nama jedno od tih euopskih mjesta neće izmaknuti - zaključio je Mirko Marić, prvi topnik NK Osijek, koji dijeli čelnu poziciju najboljih strijelaca HNL-a.

Dalibor Keler
MARIĆ VODI NA LISTI STRIJELACA PRVE HNL
OSIJEKOVI TOP STRIJELCI U HNL-u
1. Robert Šephar - 60 pogodaka

2. Bakir Beširević - 45 pogodaka

3. Josip Barišić - 35 pogodaka

4. Mirko Marić - 33 pogotka

5. Milan Pavličić - 32 pogotka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike