Novosti
UTJECAJ KLIMATSKIH PROMJENA NA ZEMLJI

Srušen još jedan rekord, ovogodišnji je listopad najtopliji ikada zabilježen
Objavljeno 7. studenog, 2019.

Listopad 2019. bio je najtopliji listopad ikada zabilježen na Zemlji, objavio je europski program "Kopernik" i dodao da se radi o petom mjesecu u nizu koji je dosegnuo rekordnu temperaturu ili je blizu njoj.

Ovogodišnji listopad je za 0,69 Celzijevih stupnjeva topliji od prosječne listopadske temperature u razdoblju od 1981. do 2010.

Vrlo malo premašuje (0,01 stupanj) listopad 2015., ali je za 1,2 stupnja iznad predindustrijske temperature. "To je peti mjesec u nizu koji je oborio rekord ili mu je vrlo blizu", priopćio je "Kopernik", program koji prati klimatske promjene.

Lipanj 2019. bio je najtopliji lipanj ikada, a srpanj je postao apsolutno najtopliji mjesec u povijesti mjerenja. Kolovoz 2019. drugi je najtopliji kolovoz, a rujan je prvi. Četiri posljednje godine najtoplije su ikada zabilježene na planetu. U kolovozu je Svjetska meteorološka organizacija već svrstala 2019. godinu među top pet najtoplijih godina, u skladu s utjecajem klimatskim promjena na koje upozoravaju znanstvenici.

Više od 11.000 znanstvenika iz 153 države proglasilo je izvanredno stanje za klimu, upozorivši da ono može donijeti "nečuvene patnje" ako se hitno ne poduzme akcija radi očuvanja biosfere. "Znanstvenici imaju moralnu obvezu jasno upozoriti čovječanstvo na bilo koju veliku egzistencijalnu prijetnju", kažu potpisnici teksta objavljenog u časopisu Bioscience. "Unatoč 40 godina svjetskih pregovora o klimi, uz nekoliko iznimaka, općenito smo poslovali uobičajeno i uvelike smo propustili uhvatiti se u koštac s tim osjetljivim pitanjem", piše Savez znanstvenika, a predvode ih William Ripple i Christopher Wolf sa sveučlilišta američke savezne države Oregon. "Klimatska kriza stigla je i ubrzava se više nego što je većina znanstvenika očekivala", pišu potpisnici.

Preporučuju šest koraka koji bi trebali ublažiti najpogubnije učinke klimatskih promjena: zamijeniti fosilna goriva niskougljičnim obnovljivim izvorima; smanjiti emisije onečišćivača poput metana; zaštititi ekosustave na Zemlji; jesti uglavnom hranu baziranu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog podrijetla; stvarati gospodarstvo bez korištenja ugljika; stabilizirati svjetsku populaciju. Znanstvenici kažu da su ohrabreni nedavnim manifestacijama mladih ljudi koji petkom upozoravaju vlade da krenu u akciju za spas planeta kao i drugim temeljnim kampanjama. Kao Savez svjetskih znanstvenika, potpisnici ističu da su spremni pomoći vladama i svima koji donose odluke u poslovanju i razvoju u ostvarenju pravednog prelaska na obnovljivu i pravednu budućnost. Čovječanstvo treba postupati tako "da održi život na planetu Zemlji, našem jedinom domu", navode potpisnici.

U isto vrijeme Trumpova administracija formalno je obavijestila Ujedinjene narode da će Sjedinjene Države istupiti iz Pariškog sporazuma o klimi, što je prvi korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog sporazuma za smanjenje emisije stakleničkih plinova i zaustavljanje klimatskih promjena. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata