Novosti
PREDSJEDANJE DUNAVSKOM STRATEGIJOM

Projekt Slavonija može biti primjer uspješne prakse ostalim regijama
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Ministar Pavić poručio je kako im je cilj ravnomjeran regionalni razvoj i zaustavljanje vala iseljavanja mladih iz Slavonije

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova predstavili su u Vukovaru program hrvatskog predsjedanja Strategijom Europske unije za dunavsku regiju.

Predstavljajući program jednogodišnjeg predsjedanja, koje je započelo 1. studenoga, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Marko Pavić naveo je kako je Dunavska strategija jedna od četiri makroregionalne strategije EU-a i okuplja 14 zemalja dunavskog slijeva.

Pojačati razvoj
"Hrvatska ima tri politička cilja. Jedan je ravnomjeran regionalni razvoj, uz promoviranje Projekta Slavonija, Baranja i Srijem za koji smo već ugovorili 11 milijardi, a isplatili više od četiri milijarde kuna. Drugi prioritet je povezivanje makroregionalnih strategija s regionalnim i lokalnim razinama. Vidimo koliko nam znači Projekt Slavonija, ali ne zaboravljamo ni ostale dijelove Hrvatske. Treći je politički cilj povezivanje sa zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva", rekao je Pavić podsjećajući kako je Hrvatska do sada iz programa prekogranične suradnje povukla više od 1,2 milijarde kuna, od toga 83 milijuna iz Programa Dunav koji direktno slijedi Dunavsku strategiju.

Poručio je kako je predsjedanje odlična prilika kako bi naši prioriteti bili reflektirani u budućem proračunu EU-a te da kroz značajna sredstva koja možemo osigurati za dunavsku regiju usmjerimo razvoj pet slavonskih županija.

"U specifičnoj smo situaciji u odnosu prema prethodnim predsjedateljima jer paralelno predsjedamo i Vijećem EU-a, a najvjerojatnije ćemo biti zemlja koja će zatvarati EU proračun za iduće razdoblje. Imat ćemo priliku dodatno osnažiti ovo područje i zaustaviti val iseljavanja mladih iz Slavonije", poručio je naglašavajući kako će Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kao jedinstven i iznimno uspješan, promovirati kao primjer dobre prakse slavonskih županija ostalim regijama.

Goran Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, podsjetio je kako je ideja Dunavske strategije lansirana u lipnju 2009. godine, a njegovo će ministarstvo tijekom predsjedanja imati ulogu nacionalnog koordinatora koji zastupa interese svih tijela državne uprave, civilnog društva i akademske zajednice.

"Vladi RH je u interesu imati ujednačen cijeli prostor države, pa ćemo podržavati županije u hrvatskom Podunavlju i one neposredno vezane uz Podunavlje. Dakle, podržavat ćemo ujednačen i održiv razvoj te prekograničnu i makroregionalnu suradnju", poručio je.

Važnost Dunava
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako očekuje daljnji razvoj županije jer Dunav ima golem potencijal.

"Možemo razvijati nove tehnologije, nove načine funkcioniranja i proizvodnje te gospodarskog i svakog drugog rasta. Dunav moramo očuvati, ali i njime gospodariti. Malo smo u disbalansu, jer nam zakoni koji nisu do kraja definirani sprječavaju eksploataciju pijeska i šljunka čime slabimo hrvatsko gospodarstvo, a time ne pomažemo rijekama zato što i plovni putovi postaju upitni", izjavio je Anušić. Dodao je kako su neke uredbe uspjeli nivelirati, ali je nužno dugoročno riješiti pitanje eksploatacije pijeska i šljunka te gospodarenja rijekama.

Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan, naglasio je kako su iznimno zainteresirani za provedbu Dunavske strategije.

"Danas naša županija kroz europske fondove koristi 2,7 milijardi kuna. Stvaramo kvalitetne odnose s državama u regiji, uključujući i one koje nisu u EU-u. Očekujemo hitne nove investicije u željezničkoj infrastrukturi i ojačavanje Luke Vukovar", rekao je Galić.

Dragana Korpoš
SLAVONSKIM ŽUPANIJAMA 125 MILIJUNA KN
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a potpisalo je 170 ugovora vrijednih ukupno 125 milijuna i dodijelilo ih korisnicima iz slavonskih županija. Pavić je naveo kako je riječ o novcu za sufinanciranje postojećih projekata iz europskih fondova. “Svaki od njih ima nacionalnu komponentu i Vlada RH iz fonda koji je ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna dodatno olakšava provođenje jedinicama lokalne samouprave i korisnicima tih projekata. Njihova je ukupna vrijednost više do 600 milijuna kuna, a sada lokalnim samoupravama dajemo dodatna sredstva kako bi lakše provodile europske projekte”, poručio je.
RAST LUKE VUKOVAR
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako Hrvatska iz toga što je podunavska zemlja treba izvući korist, posebno u gospodarstvu. Naveo je kako je Luka Vukovar u prošloj godini ostvarila rast prometa za više od 37 posto, a značajno raste i broj kruzera koji dolaze u Vukovar.
Anušić: Nužno je dugoročno riješiti pitanje eksploatacije pijeska i šljunka te gospodarenja rijekama