Novosti
SPAŠAVANJE NA AUTOCESTI KOD ŽUPANJE

Migranti zatvoreni u drveni sanduk i ostavljeni bez vode i zraka
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Policajci su nedaleko od Županje spasili devet migranata od gotovo sigurne smrti

Policajci iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koji pojačano nadgledaju hrvatsku granicu sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, ali i dubinu hrvatskog teritorija kako bi spriječili ulazak ili krijumčarenje migranata, spasili su u utorak život devet migranata, sedmero državljana Irana i dvoje Iraka. Kako smo već objavili, na autocesti Zagreb - Lipovac u blizini odmorišta Rastovica kod Županje policijski službenici uočili su sumnjivo vozilo i prilikom kontrole teretnog dijela vozila marke Volkswagen Crafter poljskih nacionalnih oznaka primijetili su veliki sanduk izrađen od ploča iverice kakav se koristi za prijevoz dijelova strojeva, navodi se u policijskom izvješću.

Uhićeni krijumčari
Nakon što su odvijačima otvorili stranicu sanduka koji je bio zatvoren vijcima, ugledali su devet zatočenih stranih državljana, tri muškarca, dvije žene i četvero maloljetnika koji su, sudeći prema videu što su ga snimili policajci, bili sretni što su izbavljeni iz sanduka u kojemu su bili zatočeni bez vode i hrane tko zna koliko i jedva disali. Utvrđeno je da su svi nezakonito prešli državnu granicu, za sada na nepoznatom mjestu, i ušli u Hrvatsku i na područje Europske unije.

Sedam članova obitelji iz Irana najavilo je traženje međunarodne zaštite, a dvojica Iračana ne, pa su smješteni u Tranzitno-prihvatni centar za strance u Tovarniku do okončanja postupka readmisije, kažu u policiji i dodaju kako je vozač teretnog vozila, 21-godišnji državljanin Ukrajine, uhićen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj te se nad njim provodi kriminalističko istraživanje, a 24-godišnji i 25-godišnji državljani Poljske koji se dovode u vezu s tim kaznenim djelom uhićeni su na graničnom prijelazu Macelj i privedeni u PU vukovarsko-srijemsku radi provođenja kriminalističkog istraživanja.

Više puta, osim ovoga kod Županje, hrvatski policajci su diljem Hrvatske spašavali migrante od gotovo sigurne smrti od hladnoće, zalutale u močvarama ili planinama i šumama, ponekad i svoje živote stavljajući na kocku.

Slučajeva u kojima skriveni na različite načine u vozilima stradavaju migranti sve je više u cijeloj Europi. Prije nekoliko dana tako je 41 migrant, pretpostavlja se najviše iz Afganistana, imao sreće jer ih je policija u sjevernoj Grčkoj u rutinskoj kontroli pronašla u kamionu hladnjači koja, srećom, nije bila uključena zbog kvara na sustavu hlađenja. Kako doznaje britanski list Guardian, svi su bili promrzli, ali živi, većina su muškarci, a sedmorica su završila u bolnici, uglavnom zbog problema s disanjem. Vozač cisterne, 40-godišnjak iz Gruzije, uhićen je, a grčka policija vjeruje da je kamion u Grčku ušao iz Turske.

Belgijska policija je prije pet dana pronašla 12 migranata također u kamionu hladnjači na parkiralištu autoceste u sjevernoj Belgiji nakon što je vozač koji je prevozio voće i povrće izvijestio policiju o sumnjivim šumovima u teretnom dijelu. Policija je pronašla 12 Sirijaca i Sudanaca. No 39 migranata pronađenih u kamionu hladnjači nedaleko od Londona nije imalo sreće kao oni pronađeni kod Županje, na sjeveru Grčke i kod Antwerpena. Svih 39, 31 muškarac i osam žena, vjeruje se državljana Vijetnama, umrlo je u nezamislivim mukama. Britanski mediji javljaju kako se dugo govori o problemu trgovine ljudima preko Europe u Veliku Britaniju i kako se stotine Vijetnamaca krijumčare u Veliku Britaniju svake godine.

Promrzli
Za sada je najteža kazna krijumčarima ljudi izrečena u lipnju ove godine u Mađarskoj kada su četvorica krijumčara, Afganistanac i trojica Bugara, pravomoćno osuđena na doživotni zatvor zbog smrti 71 migranta - 59 muškaraca, osam žena i četvero djece iz Sirije, Iraka i Afganistana, čija su tijela pronađena u kamionu ostavljenom na autocesti u Austriji u kolovozu 2015. Kako je u presudi navedeno, trojica krijumčara neće imati mogućnost uvjetnog otpusta, a četvrti će to pravo imati tek nakon odsluženja 30 godina zatvorske kazne.

U hrvatskom MUP-u podsjećaju na najteže slučajeve stradavanja migranata kod nas koje su hrvatski policajci spasili. U siječnju su u Lici na području Plješivice policajci spasili 15 promrzlih migranata, a dvojicu su spasili od samoozljeđivanja. Šest Iranaca je spašeno s Dinare u listopadu lani, trojica su u Dugoj Resi skočila s 12 metara visine i teško se ozlijedila i policajci su ih odvezli do liječnika, a na istom mjestu prije godinu dana spašena su tri migranta od
pothlađivanja.

Miroslav Flego
15

migranata policajci su kod Gline u kolovozu spasili kada je u Kupu upao kombi kojim su se prevozili
POROĐAJ U ŠUMI
Ilegalna migrantica iz Iraka porodila se u utorak u šumi na području Gline. Policajci koji su pronašli nju i još jednu osobu odmah su pozvali hitnu medicinsku pomoć obližnje bolnice. Međutim, trudnica je prije dolaska hitne rodila. Žena i djevojčica su vozilom hitne pomoći prevezene u sisačku opću bolnicu. Utvrđeno je da se radi o supružnicima iz Iraka koji su nezakonito prešli državnu granicu, a muškarac je izrazio namjeru za traženje azila. S.L.