Novosti
MARIĆ U SABORU

Ponašanje u okviru mogućnosti
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Ministar financija Zdravko Marić u srijedu se, za rasprave o izmjenama ovogodišnjeg državnog proračuna, pohvalio odgovornim upravljanjem državnim financijama, a saborska oporba imala je drugačije viđenje.

Hrvatska ima uravnotežen proračun, četvrtu godinu zaredom ne probijamo originalni limit koji zacrtavamo, ponašamo se u okviru mogućnosti koje imamo, istaknuo je ministar predstavljajući Saboru izmjene u najvažnijem financijskom dokumentu države. Tim izmjenama ukupni se prihodi povećavaju za 1,6 milijardi kuna, odnosno za 1,2 posto, na 137,7 milijardi, dok se ukupni rashodi smanjuju za 1,3 milijarde, odnosno sa 140,3 na 139 milijardi kuna.

Pozivajući se na makroekonomske pokazatelje, Marić ističe da se jasno vidi nastavak rasta gospodarske aktivnosti, uočljivi su pozitivni trendovi u nekim sektorima gospodarstva, no vidljivi su i određeni izazovi.

U prvoj polovini godine rast gospodarstva je 3,1 posto, jak je doprinos osobne potrošnje, raduje rast investicija, nastavljen je rast izvoza roba i usluga, doduše ne više po stopama iz proteklih godina, kazao je ministar.

Mostov Miro Bulj ministru predbacuje da se hvali rebalansom, a da nije rekao “najvažniju istinu”. Iselili ste najobrazovanije Hrvate od kojih je preko doznaka lani iz inozemstva stiglo pet posto BDP-a, odnosno 2,4 milijarde eura, to je katastrofalna politika, poručuje
zastupnik.

Iseljavanje i demografija teme su koje nadilaze raspravu o jednogodišjem proračunu, uzvraća mu Marić.

“Bili ste jedan od onih koji su dignuli ruke za smanjivanje plaća i učiteljima”, uzvratio je ministar Gordanu Marasu (SDP) koji ga je pitao odakle je uspio naći 120 milijuna koje nudi sustavu obrazovanja, te zašto nema 400 milijuna što su tražili, a ima 280 milijuna za kupnju APIS-a. “Kupujete li tako koaliciju i ruke Bandića?” pitao je Maras.

”Vaša je vlada smanjila koeficijente i plaće, s druge strane imate vladu koja povećava plaće za 18,3 posto bez poreznih izmjena”, odgovara ministar. H
Možda ste propustili...

SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN U OSIJEKU

Klarić: U dvorištu nisam vidio Glavaša i Jamana

PREDSJEDNIČKI KANDIDAT STRANKE DESNO

Đapić predstavio program u BiH

SLOVENSKI PREMIJER O NAORUŽANIM "VIKEND-IZVIĐAČIMA"

Štajerska straža kvari ugled Slovenije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEISPRIČANA PRIČA: IZ PAKLA IZIŠAO HUMANITARNIM KONVOJEM

Franjo je film s fotografijama poginulih suboraca sakrio u zavoje na svojoj ranjenoj nozi

2

OSOBNA SVJEDOČANSTVA O NAJTEŽIM DANIMA ‘91.

Zlatko Adžić: Tužan sam zbog zemlje za koju sam se borio

3

OSOBNA SVJEDOČANSTVA O NAJTEŽIM DANIMA ‘91.

Ivica Jurčan: Bilo nas je malo, ali je bilo veliko srce