Osijek
POČELO CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE

Naručeno ukupno
21.600 doza cjepiva
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Iako uz aktualne proljetne temperature većina građana i ne razmišlja o gripi, valja znati da je jučer počela sezona cijepljenja protiv te bolesti, od koje godišnje obole tisuće građana. Cjepivo je, kako nam je jučer potvrdio prof. dr. sc. Karlo Kožul, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, stiglo u ambulante domova zdravlja.

- Nabavili smo ukupno 21.600 doza cjepiva, što je deset posto više nego prošle godine. Moram reći da je prošle godine zabilježeno ukupno 5800 oboljelih osoba koje su se liječnicima s područja Osječko-baranjske županije javile s težim simptomima. To ne znači da oboljelih nije bilo više i pretpostavlja se da je tu još tisuću-dvije onih koji se nisu javili svojim odabranim liječnicima primarne zdravstvene zaštite – objašnjava dr. Kožul, naglašavajući da mnogi građani ne razlikuju gripu od problema s respiratornim sustavom. Upravo protiv potonjeg, dodaje, cjepivo protiv gripe ne štiti. Dakako, gripa je puno teža bolest nego prehlada i slični problemi s respiratornim sustavom.

Inače, i ove godine građani se uobičajeno cijepe u ordinacijama odabranih liječnika primarne medicine. Cjepivo je besplatno za nekoliko skupina građana, za koje se pretpostavlja da su dodatno ugroženi mogućnošću dobivanja gripe. To su umirovljenici, potom zdravstveni djelatnici, ali i kronični bolesnici. Rizična skupina umirovljenika odnosi se na osobe starije od 65 godina.

- Kad su u pitanju trudnice i mala djeca, relativno se malo procjepljuju. Konkretno, prošle se godine protiv gripe cijepila samo jedna trudnica, a cjepivo je primilo i samo jedno dijete u dobi do 36 mjeseci, i to na području Osječko-baranjske županije – kaže dr. Kožul.

Ostale skupine građana, odnosno svi oni koji ne pripadaju navedenoj rizičnoj skupini, mogu se također cijepiti. Cjepivo protiv gripe mogu nabaviti preko odabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, odnosno kupiti ga u ljekarni. I kao što je bilo prošlih godina, cijepljenje se obavlja isključivo u ordinacijama domova zdravlja, odnosno odabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, a ne u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Stoga, kako bi se izbjeglo moguće obolijevanje od gripe, koja je svake godine neizbježna, unatoč temperaturama koje na to ne podsjećaju, valja se na vrijeme obratiti liječnicima u domovima zdravlja i dogovoriti se za termin cijepljenja.

A kako razlikovati gripu od obične prehlade? U prvom redu gripa nastupa naglo, s visokom temperaturom i redovito uz glavobolju. Česti su i bolovi u mišićima, uz umor i iscrpljenost te suh i dosta neugodan kašalj. Za razliku od gripe, prehlada nastupa postupno i prati je umjereno povišena temperatura te rijetko bolovi u mišićima i glavobolja. Kašalj je blag, a umora i iscrpljenosti u pravilu nema.
M. Mihelić
Valja razlikovati gripu od obične prehlade, a cjepivo protiv gripe neće štititi osobu od obične prehlade
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike