Osijek
MANIFESTACIJA “ZAPAMTITE VUKOVAR”

Studenti se sjećaju žrtve Vukovara
Objavljeno 7. studenog, 2019.
U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans”, Slavonska udruga studenata i udruga Studentski pastoral (Spas) od 14. do 18. studenoga organiziraju manifestaciju nazvanu „Zapamtite Vukovar”. Manifestacija uključuje predavanje, svetu misu, odlazak u Vukovar, a i humanitarnog je karaktera.

- Ideja je bila studentskoj populaciji zagrebačkog te Hrvatskog katoličkog sveučilišta, odakle je cijela manifestacija i inicirana, potaknuli svijest o važnosti sjećanja na žrtvu Vukovara, koju je podnio za cijelu Hrvatsku i koja predstavlja žrtvu svih branitelja i civila u obrani domovine - kaže student Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Osječanin Jakov Blagojević. Napominje, ovo mlade sveučilište ušlo je u desetu godinu, pa se kao takvo želi afirmirati u društvu poticanjem važnih tema za hrvatsku povijest i sadašnjost.

- Želimo velikim zajedništvom svih u organizaciji manifestacije stati uz Vukovar, kao što su branitelji stali u obranu Vukovara prije gotovo 30 godina - ističe Blagojević.

Prvoga dana manifestacije, u četvrtak (14. studenoga) s početkom u 18 sati u novoj zgradi Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu (Ilica 242) predavanje o važnosti i značenju žrtve te bitke za Vukovar održat će povjesničar izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin. Nastavak slijedi u subotu (16. studenoga), kada se u prostoru Studentskog doma „Stjepan Radić” (Jarunska 2) organizira humanitarni malonogometni turnir „Hrvatski studenti za djecu
Vukovara”.

- Na tome ćemo turniru prikupljati sredstva za plaćanje obroka školarcima u potrebi s područja grada Vukovara, točnije u OŠ Siniše Glavaševića. Cilj nam je prikupiti novac za najmanje šestero djece kako bismo im za ovu školsku godinu osigurali obroke u školskoj kuhinji - pojašnjava Blagojević te dodaje kako se u donacije ponajprije uključuju studenti, ali se humanitarnim prilozima mogu odazvati i drugi. U zagrebačkom Studentskom domu „Stjepan Radić” u nedjelju (17. studenoga) s početkom u 18 sati održat će se i sveta misa s paljenjem svijeća koju suslave don Damir Stojić, SDB i vlč. Odilon Singbo. A posljednjega dana manifestacije, u ponedjeljak (18. studenoga) studenti i djelatnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjelovat će u Vukovarskoj koloni sjećanja. J. Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike