Osijek
ČUVARI NARODNIH OBIČAJA

Iseljenici rado uče o tradiciji svoga naroda
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Dijasporu starim plesovima učio je Nenad Sudar

Spašavanje od zaborava tradicijske kulture Hrvata cilj je rada KUD-ova, a folklor je jedan od dodira iseljenika s domovinom. KUD-ovima izvan Hrvatske važno je da od vide i čuju stare pjesme pa se održavaju Škole folklora na koje dolaze Hrvati iz svih dijelova svijeta. Jedan od predavača na Školi je i Nenad Sudar, a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

- Polaznici iz zemlje i iseljeništva uče kroz Ljetnu i Zimsku školu folklora. Okupimo stotinjak polaznika. U Zadru je bila škola gdje su stigli iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Rusije, Mađarske, Vojvodine, Australije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske – kaže Sudar iz HKUD-a Željezničar. Učili su pjesme, glazbu i plesove panonskoga područja, Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Baranje, Valpovštine, brodskog Posavlja, Đakovštine, zapadne Slavonije, Županje i Vinkovaca te Srijema, ali i plesove Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini. Prošli smo kinetografiju, osnove notnog pisma te nošnje panonskog područja - kaže Sudar.

- Veliko je zadovoljstvo i čast raditi s talentiranim ljudima koji će biti folklorni voditelji, prenositi im bogatstvo folklorne baštine. Folkloraši daleko od svoje domovine ljubomorno čuvaju tradiciju svoga naroda. Kao i svake godine, trudio sam se prenijeti što je više moguće, a zadovoljstvo je promatrati s kolikim žarom polaznici žele usvojiti i naučiti što je više moguće plesova. Primjer ovoga možda se ogleda i u jednom detalju – naime od niza plesova koje smo radili bio je i raritetni ples u Slavoniji, a to je "Kolo na štuk" (kat). Polaznici su u pauzi odlazili na plažu gdje su među turistima nastavili vježbati isto to kolo u moru, na opće oduševljenje brojnih kupača na plaži – prisjeća se Sudar.

Darko Pejić
VELIKO ZANIMANJE MLADIH ZA FOLKLOR
- Zahvalu voditeljima i polaznicima uputio je zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš, koji je istaknuo da je poanta Škole da polaznici dobiju stručno znanje, pa će Matica i nadalje raditi na tome da mladi to znanje pronose diljem svijeta gdje njeguju hrvatsku kulturu. Snježana Jurišić u ime Hrvatske matice iseljenika, organizatora Škole, kazala je kako ju veseli vidjeti da je zanimanje mladih za folklor uvijek veliko. Umjetnički voditelj, prof. Andrija Ivančan, poručio je da „jezik, vjera, povijest i kultura obilježavaju narod”- kaže Nenad Sudar.
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike