Crna kronika
USKORO SUĐENJA NA ŽUPANIJSKOM SUDU OSIJEK

Zbog šverca više od 300 kg marihuane podignuta optužnica protiv više osoba
Objavljeno 7. studenog, 2019.
OSIJEK - Zbog šverca veće količine droge koja je zaplijenjena na graničnim prijelazima sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom, Uskok je Županijskom sudu Osijek, u dva različita slučaja, podnio optužnice protiv više osoba.
U prvom slučaju zbog sumnje da su u sklopu zločinačkog udruženja organizirali krijumčarenje više od 255 kilograma marihuane, Uskok je podigao optužnicu protiv dvojice 26-godišnjaka iz Srbije. Oni su se od lipnja do 8. studenoga 2018. u Srbiji i Njemačkoj povezali s više zasad nepoznatih osoba iz Srbije i Njemačke, a sve radi nabave, krijumčarenja i preprodaje većih količina marihuane, unaprijed dogovorenim kupcima na ilegalnom tržištu država EU-a. Mladići su, od zasad neutvrđenih osoba u Srbiji, nabavili najmanje 255,45 kg marihuane, koju su sakrili u preinačen prostor u krovu prikolice kamiona.


Drugookrivljeni je potom, kao zaposlenik tvrtke u čijemu je vlasništvu priključno vozilo, radi prikrivanja krijumčarenja droge, dogovorio prijevoz legalnog tereta iz Srbije u Njemačku, pa su legalni teret utovarili u teretni prostor prikolice te pribavili carinsku dokumentaciju. Potom se prvookrivljenik kamionom s prikolicom uputio unaprijed dogovorenom rutom iz Srbije, preko Hrvatske prema Njemačkoj, kako bi drogu isporučio kupcima. No 8. studenoga 2018. zaustavljen je na graničnom prijelazu Tovarnik, gdje je droga pronađena.


U drugom je slučaju podignuta optužnica protiv sedmorice hrvatskih državljana (stari između 28 i 52 godine), a tereti ih se za zločinačko udruženje, neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.


Prvu se dvojicu okrivljenih tereti da su, od početka srpnja 2017. do 8. lipnja 2018., na području Hrvatske, Poljske, Bugarske, Turske, Njemačke i Bosne i Hercegovine okupili i povezali u zajedničko djelovanje više osoba radi nabave, skladištenja i krijumčarenja velikih količina prekursora anhidrida octene kiseline, tvari koja se upotrebljava za izradu heroina. Prekursor su iz Poljske dovozili u Tursku i povratno krijumčarili heroin iz Turske u Hrvatsku i dalje prema članicama EU-a. Osim toga, tereti ih se i da su marihuanu iz BiH krijumčarili u Hrvatsku te u Njemačku.


U optužnici se navodi kako su nabavili 5000 litara prekursora anhidrida octene kiseline i organizirali njegovo krijumčarenje u Tursku. U tu su svrhu kupili kamion na ime obrta trećeokrivljenog te su pribavili dokumentaciju za prijevoz legalnog tereta te osigurali skladište na području Hrvatske. Za sam prijevoz angažirali su hrvatskog državljanina kojeg su, u kolovozu 2017., na graničnom prijelazu Kalotina, između Srbije i Bugarske, bugarski carinici zatekli sa spornom tekućinom.

Dvojicu prvookrivljenih tereti se da su organizirala krijumčarenje marihuane iz BiH u Hrvatsku i Njemačku. Od početka prosinca 2017. do 16. siječnja 2018., drugookrivljeni je u Njemačkoj nabavio automobil kojim je trećeokrivljeni preuzeo drogu u BiH. U siječnju 2018., na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, carinici su u automobilu pronašli oko 15 kg marihuane. U drugom navratu, u razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2018. godine, opet su dvojica prvookrivljenih dogovorila nabavu marihuane u BiH, a drugookrivljeni je dogovorio njezino preuzimanje i daljnju preprodaju u Njemačkoj. Potom je prvookrivljeni, u svrhu skrivanja prijevoza droge, dogovorio legalni prijevoz druge robe iz BiH u Njemačku te angažirao šestookrivljenog, koji je u BiH, prema uputama, preuzeo 38 paketa marihuane, ukupne količine nešto veće od 39 kilograma te 4000 švicarskih franaka za troškove prijevoza. Droga je zaplijenjena u lipnju 2016. na graničnom prijelazu Slavonski Brod.


Sandra Lacić
Droga je pronađena na nekoliko graničnih prijelaza sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom
Istražni zatvor
Prva trojica okrivljenika, iz slučaja kada je marihuana pronađena na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, ostaju u istražnom zatvoru. Odlučilo je to izvanraspravno vijeće Županijskog suda Osijek. Nakon podizanja optužnice očekuje se da će do sudske rasprave brzo doći.
Možda ste propustili...

POČELO SUĐENJE ZA DVOSTRUKO UBOJSTVO U ĐAKOVU

Drežnjak priznao zločin

DROGA PRONAĐENA U OSIJEKU

Prijavili mladiće zbog marihuane

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOPOVLUK KOD PITOMAČE

Pala banda koja je iz plastenika krala jagode

2

POČELO SUĐENJE ZA DVOSTRUKO UBOJSTVO U ĐAKOVU

Drežnjak priznao zločin

3

PIJAN VOZIO AUTO

Šest prekršaja u jednoj kvrcavici