Ekonomija
NAJSLABIJI RAST GOSPODARSKIH AKTIVNOSTI

Markit: Eurozona u listopadu bila je na korak od stagnacije
Objavljeno 7. studenog, 2019.

Gospodarstvo eurozone balansiralo je u listopadu na rubu stagnacije, a posustala potražnja signalizira mogući pad aktivnosti u četvrtom tromjesečju u cjelini, pokazuje objavljeno izvješće londonske tvrtke Markit.
Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u listopadu za pola boda u odnosu prema rujnu, na 50,6 bodova, signalizirajući najslabiji rast gospodarskih aktivnosti u šest i pol godina, utvrdili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka. Time su povisili početnu procjenu njegove vrijednosti za 0,4 boda.
"Eurozona se u listopadu zadržala na korak od stagnacije, pri čemu pad knjiga narudžbi navodi na zaključak da trenutačno pretežu rizici u smjeru pada aktivnosti u četvrtom tromjesečju", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.


Izvor slabosti ponovo je bila industrija koja je u listopadu bilježila snažan pad inozemne potražnje, među najizrazitijima otkako su u Markitu počeli objavljivati izvješća.
Blagi rast gospodarstva u cjelini rezultat je realizacije starih narudžbi. "Zabrinjava činjenica da su slabašan rast u listopadu poduprle kompanije koje su posegnule za starim narudžbama. To znači da potražnja mora oživjeti kako bi potaknula priljev novih poslova i otklonila prijetnju da više kompanija smanji obujam poslovanja i broj radnih mjesta", dodaje Williamson. Među vodećim je gospodarstvima eurozone samo Njemačka bilježila pad dok su aktivnosti u privatnom sektoru Italije i Španjolske neznatno porasle. Francusko je gospodarstvo blago ubrzalo zahvaljujući snažnijem rastu uslužnog sektora i oporavku industrije.


Očekivanja poslovnih čelnika za predstojećih 12 mjeseci i dalje su suzdržana zbog političke i ekonomske neizvjesnosti, koja i dalje ključno obilježava izglede, primjećuju u Markitu.
"Što se tiče izgleda za razdoblje koje je pred nama, puno toga ovisi o geopolitičkim pitanjima, poput američkih carina i Brexita, ali pozorno ćemo pratiti i Christine Lagarde i njezinu prvu sjednicu u Europskoj središnjoj banci (ECB) 12. prosinca kako bismo procijenili apetit za dodatnim ECB-ovim poticajima", tumači Williamson.
"Treba vremena da nedavno usvojene mjere počnu donositi rezultate, ali budu li podatci i dalje razočaravajući, možemo očekivati nove poteze početkom iduće godine", smatra on. H

Očekivanja poslovnih čelnika za predstojećih 12 mjeseci su suzdržana zbog političke i ekonomske neizvjesnosti
Možda ste propustili...

NAJBRŽE RASTUĆE TEHNOLOŠKE TVRTKE

Među 500 najboljih 9 naših

NAJPOPULARNIJA HRVATSKA APLIKACIJA ZA PARKIRANJE OBARA REKORDE

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EU FONDOVI: UGOVORENA 61 MILIJARDA

Dubrovčani i Slavonci iznad prosjeka države

2

NAJPOPULARNIJA HRVATSKA APLIKACIJA ZA PARKIRANJE OBARA REKORDE

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

3

NEVJEROJATNA CIJENA ZA APLIKACIJU

Microsoft potvrdio planove o kupnji aplikacije TikTok