Ekonomija
KINESKO-HRVATSKI FORUM

Kinesko tržište spremno za uvoz hrvatskih roba
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Na forumu, koji je održan u prostorijama predstavništva HGK-a i HTZ-a, sudjelovalo dvanaest hrvatskih i trideset kineskih tvrtki

Gospodarski odnosi Hrvatske i Kine već neko vrijeme idu uzlaznom putanjom. Otvorenost kineskog tržišta uvozu prilika je koju moramo još bolje iskoristiti. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, što je dokaz da itekako možemo konkurirati na ovako velikom tržištu.Rekao je to predsjednik HGK-a Luka Burilović na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu koji se, u organizaciji HGK-a, održava na marginama drugog sajma China International Import Expo-a (CIIE) u Šangaju.
Na forumu je sudjelovalo 12 hrvatskih i 30 kineskih tvrtki, a održan je u prostorijama predstavništva HGK-a i HTZ-a, koje će od sada moći koristiti i hrvatske tvrtke. "Kinesko tržište je iznimno važno za hrvatski turizam. Potencijal je golem, vjerujemo u još bolje rezultate, a rezultati su bolji za 20 posto od prošle godine koja je bila rekordna. Vjerujemo da će izravno povezivanje ove dvije prijateljske zemlje pridonijeti tim rezultatima. Kineski turisti dolaze i u zimskim mjesecima‘‘, rekao je pomoćnik ministra turizma Frano Matušić.

Globalni predvodnici

- Na kraju višednevnog posjeta Kini potvrdili smo visoku razinu naših bilateralnih odnosa i udarili temelje da te odnose učinimo još boljima. Nadam se da će i današnji događaj ojačati gospodarske veze dviju država. Velika je borba za kineske investitore, a kada ne možete sami, država mora stati iza vas. Dva važna projekta krenula su iz Kine - One Belt One Road i Kina plus 16. Te inicijative imaju politički, ali i ekonomsko-infrastrukturni karakter te stvaraju okvir unutar kojega sada trebamo ići u realizaciju konkretnih poduzetničkih projekata - naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je tijekom službenog posjeta Kini došao podržati i gospodarski forum.
"Hrvatska raste na ljestvici globalne konkurentnosti, što je dokaz da se u Hrvatskoj lakše posluje. Kinesko gospodarstvo posebno je zanimljivo, ne samo zbog svoje veličine nego i zbog usmjerenosti na ulaganja u istraživanje i razvoj. Zato i jesu jedni od globalnih predvodnika prema broju inovacija‘‘, istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.
Vjetar je u leđa

"Događaji poput ovoga odlična su platforma za produbljivanje bilateralne suradnje, a hrvatski nacionalni štand, u sklopu China Import Expo sajma, našim će tvrtkama pomoći u stvaranju novih kontakata i dovesti do konkretne suradnje između poduzetnika‘‘, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Za korištenjem zajedničkoga poslovnog prostora predstavništva HGK-a i HTZ-a u Šangaju interes je do sada iskazalo oko 20-ak hrvatskih tvrtki. "Prilikom susreta i posjeta, koje organizira HGK, možemo potvrditi da su potencijali i želja za suradnjom sve vidljiviji. I ovi uredi, koje će moći koristiti naše članice, rezultat su pojačanog interesa gospodarstvenika za prisutnošću i poslovanjem na tržištu Kine. Korištenje prostorija vjetar je u leđa svima onima koji žele pokrenuti posao s Kinom‘‘, rekao je Burilović. Z. Rupčić
Na kinesko tržište plasiraju kupinovo vino
"Poticajno je kada država, odnosno institucija kao što je HGK, drži leđa dok pokušavate pronaći mjesto na kineskom tržištu. Krenuli smo iz Rijeke, a već se godinu dana nastojimo prošiti na kinesko tržište‘‘, rekla je Maja Kardum iz tvrtke Exotrade, koja se bavi konzaltingom i logistikom. Jedna od tvrtki koja se probija na kinesko tržište plasirajući kupinovo vino je i Inovatus. "S Kinezima je izazovno poslovati, svi pokazuju interes, ali dogovarati poslove je malo teže. No uspjeli smo postići prisutnost na kineskom tržištu‘‘ rekao je Bojan Obrenović iz Inovatusa.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike