Mozaik
PROGRAM INDUSTRIJE NA ZFF-U

TV pripovijedanje, originalna filmska glazba i videoigre
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Platforma je to za edukaciju i umrežavanje profesionalaca, s nizom zanimljivih predavanja, panela i radionica na ove teme

Tijekom osam dana programa Industrija, ZFF-ove platforme za edukaciju i umrežavanje profesionalaca, održat će se niz zanimljivih predavanja, panela i radionica s fokusom na jednu od tri teme koje prožimaju ovogodišnje izdanje: razvoj videoigara, TV pripovijedanje te originalna filmska glazba kao važan dio dramaturgije filma.

Stalni fokus Industrije na potencijal i moguće smjerove razvoja videoigara doživjet će ove godine svoj vrhunac kroz program Interaktivna empatija, sastavljen od čak tri masterclass predavanja međunarodnih gaming stručnjaka i zajednički panel pod nazivom Je li moguće napraviti umjetničku hit-igru? Masterclass The Making of Trüberbrook bavit će se razvojem uspješne njemačke detektivsko-avanturističke sci-fi igre, dok će se na predavanju Narativni dizajn za videoigre francuskog stručnjaka Emmanuela Corna raspravljati o alatima potrebnim mladim dizajnerima za izradu uvjerljivih narativa u videoigrama, ali i ideji računalne igre kao političke kritike. Program Interaktivne empatije zajednički je projekt Goethe-instituta i Francuskog instituta, a cilj mu je podići svijest o važnosti građanstva i to putem razvoja videoigara na ovu temu.

O stvaranju TV serija
Kako bi domaćim profesionalcima pomogli da budu što uspješniji na međunarodnom tržištu, ove godine u suradnji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske i DKE – Uredom MEDIA Srbije bit će organizirana trodnevna radionica za profesionalce posvećena pripremi televizijskih igranih serija. Radionicu će voditi Hayley McKenzie i Kay Stonham, stručnjakinje iz tvrtke Script Angel s dugogodišnjim iskustvom u razvoju filmskih i TV scenarija. Hayley McKenzie također će održati predavanje s fokusom na funkcioniranju "mašine za izradu priča" i stvaranju izvanrednih TV igranih serija, trenutačno najuzbudljivijeg kreativnog segmenta globalne TV produkcije.

Godine kontinuiranog rada na razvoju Industrije, dovele su do redovnih programa poput kreativne radionica za djecu Moja prva videoigra (u suradnji s HUB385), ili radionice Moj prvi scenarij (u suradnji s DHFR-om), na kojoj su razvijani i neki od filmova prikazanih na ZFF-u. To su "Žaba" Elmira Jukića (15. ZFF) i Teret Ognjena Glavonića koji je, nakon premijere u programu 15 dana autora u Cannesu, osvojio glavnu nagradu žirija na 16. ZFF-u. Među njima je i film koji je obilježio ovu godinu, "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević. I ove će godine u sklopu Pitching foruma Industrije Mladost!, u suradnji sa sedam regionalnih akademija dramske umjetnosti, 14 studenata razvijati i pitchirati svoje projekte, a najbolji će osvojiti vrijedne nagrade naših partnera studija Vizije i Šesnić&Turković.

Kreativni timovi
Zainteresiranoj publici - koju kroz program Industrije ZFF nastoji potaknuti da piše, snima, režira, producira i plasira svoje filmove - bit će predstavljena i edukativna platforma razvoja scenarija i projekata – MIDPOINT, namijenjena kreativnim timovima sastavljenima od scenarista, redatelja i producenata iz srednje i istočne Europe.

Za sam kraj programa ostao je panel o filmskoj glazbi, Tko to tamo svira?, događanje posvećeno iznimno zanimljivom pitanju korištenja originalne glazbe kao elementa dramaturgije te njezine uloge u atmosferi filma i izgradnji likova, i to kroz razgovor s poznatim domaćim skladateljima filmske glazbe - Jurom Ferinom, Pavlom Miholjevićem, Alenom i Nenadom Sinkauzom i Hrvojem Štefotićem.

Kao i svake godine, u programu Festivali pod reflektorom festivalski velikani stižu zagrebačkoj publici koja će tako moći pogledati dijelove programa Filmskog festivala u Locarnu, Festivala mediteranskog filma Split, Sarajevo Film Festivala, Venecijanskog filmskog festivala i Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, uz jedan film iz naše mediteranske filmske mreže, Kina Mediteran.

Tanja Kvorka
KAKO DO ULAZNICA ZA FESTIVAL?
Ulaznice za 17. ZFF mogu se kupiti online na kupiulaznicu.zff.hr i u kućici ispred kina Tuškanac. Plaćanjem Mastercard i Maestro karticama ostvarujete 10% popusta. Velik je broj i besplatnih projekcija. Ulaz se ne naplaćuje za programe: Međunarodni kratkometražni filmovi, Kockice, Dan LUX filma, Fragmenti egzila, Moj prvi film: In Memoriam, Dva Berlina: Filmom preko zida, Festivali pod reflektorom, Bibijada i Industrija. Ulaznice se preuzimaju na dan projekcije na blagajni kina. Sve detalje o cijenama, radnom vremenu blagajni te preuzimanju besplatnih ulaznica saznajte na: http://zff.hr/ulaznice/
DANAS POČINJE!
Zagreb Film Festival počinje danas i traje do 17. studenog u kinu Tuškanac, MSU, dvorani KIC, KUC Travno, NS Dubrava i Laubi. Nakon više od 10 godina, ZFF u novo poglavlje ulazi bez najveće i najljepše zagrebačke kinodvorane, kina Europa, čija je budućnost i dalje neizvjesna.
Program Interaktivne empatije zajednički je projekt Goethe-instituta i Francuskog instituta
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike