Mozaik
OSJEČANKA IMA NOVI SINGL

Aklea Neon: Moja pjesma je potraga za sobom kroz pustinjske dine
Objavljeno 7. studenog, 2019.
U planu mi je objaviti album prvijenac, napokon putovati u Afriku i turneja

Aklea Neon, mlada osječka vila ritma i beata, predstavlja novi singl "What I Want". Zarazni afrozvuk i melodičan vokal uz mantričke etnodionice Akleu smještaju među glazbena iznenađenja godine. Ovaj put autentična kantautorica predstavlja nam se u reggae i dub stilu, koji ne ostavlja ravnodušnim.

- Kako i bi kad ni jedna duša nije ravna. Moja treća bebica "What I Want" potraga je za sobom kroz pustinjske dine i odnos s drugima, a na kraju shvatiš da vijaš sama svoj rep, kao moj čukac - šali se Aklea. To je kroz senzibilnu montažu videa snimljenog u Peruu simbolično prikazala nezavisna filmska umjetnica Iva Gavrilović.

 


"Six degrees of separation your soul knows not one, human to human sunray to sun" - samo je djelić svjesne lirike za koji se Aklea Neon odlučuje od početka svoje karijere. U stilu Natalie Rize ili Jah9, Aklea pokazuje kako njezine glazbene vibracije titraju i izvan Hrvatske. A iako je glazba snimljena u Londonu, za produkciju je zaslužan Robert Martinović, poznatiji kao Dr. Obi, jedan od utemeljitelja reggae zvuka na našim prostorima. Putujuća glazbenica tijekom svojih nomadskih ruta najčešće snima novi materijal.

- Ovaj put to je bio video za novi singl. Voziti se pustinjom Perua motorom, ostaviti na guzi sve boje zemlje, koja je tamo i smeđa, i žuta, i crvena, i siva, i zelena, i narančasta, i bijela, i crna, i onda zamalo sletjeti u ocean, neopisivo je, ali moj partner i snimatelj, avanturist SoyTribu, uspio je to uhvatiti dronom pa je najbolje da kliknete play i sami upijate tu nestvarnu ljepotu - zaključuje Aklea.

Još jedna posebnost ove kantautorice je što nastupa kao one-woman-bend. Nakon završetka svoje prve samostalne turneje, tijekom koje je od Dubrovnika do Berlina održala oko 40 koncerata, Aklea se vratila u Zagreb, gdje je 24. listopada u Vinylu održala sjajan koncert kojim je najavila jesensku turneju.

- Ni ja ne mogu vjerovati koliko sam lokacija promijenila u samo nekoliko mjeseci. Street pulse mi je stvarno dao krila. U Desetak dana, od 15. studenoga pa do kraja mjeseca, obići ću tri države - Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku. Koncerti su mi u Splitu, Podgorici, Nikšiću, Mostaru, Šibeniku, Sisku... Čak mislim da sam ih nabrojila točnim redom. Od ovih turneja postajem bolja u zemljopisu! - otkrila nam je Aklea.

Uz promociju "What I Want" singla u Vinylu, predstavila je i novi dub projekt "Sista salute" uz reggae selektoricu Omegu Blondie (Mirna Mandić).

- Na kantautorskoj sceni cure su sada već jake, ali malo djevojaka uzima mikrofon u sound system kulturi. A kada imaš nešto za reći, najbolje je to reći jako glasno. Sound system ima sve potrebne decibele. "Sista Salute" je dub reggae inicijativa kojom ću u duetu s Omegom Blondie (Mirna Mandić) pokazati kako to cure rade na sound systemima. Normalni razglasi inače imaju samo dva zvučnika, a sound system ih ima najmanje deset tako da je kvaliteta zvuka stvarno iznimna. Multisenzorno iskustvo slušanja, kako bi moja selektorica Mirna rekla. Ona vrti, a ja MC-jam. Njezin je izbor traka, moj je mikrofon. Svoj set smo premijerno izvele na Zagreb Tribesu, najvećem hrvatskom underground okupljanju, od tada smo nastupale i u zagrebačkom Vinylu, ali ne mislimo stati - već imamo bukirane neke datume, čak i izvan Hrvatske - objasnila nam je Aklea, koja i za sljedeću godinu ima puno planova.

- Kako jako volim duple brojeve, ovaj ne mogu ignorirati. Godina 2020. nameće se kao najbolja do sada, a još nije ni počela! U planu mi je objaviti album prvijenac, napokon putovati u Afriku, pripremiti jednu potpuno novu koncertnu varijantu, imati turneju za svako godišnje doba i uza sve to stalno svijetliti, neonski, naravno. Nekad pomislim da ću od sreće eksplodirati kao pinjata - najavila nam je Osječanka.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike