Dome slatki dome
HORTENZIJA

U jesen odrezati sve stare stabljike
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Romantični loptasti cvjetovi hortenzije prekrasan su ukras svakog vrta ili balkona. Ova cvjetnica cvate od lipnja do kraja jeseni. Cvjetovi mogu biti plavi, ljubičasti, bijeli, zeleni, crveni ili ružičasti, što ovisi o kiselosti tla iz kojeg raste.

Najbolje uspijevaju na vlažnim i polusjenovitim mjestima, pa je dobro planirati sadnju na djelomično osunčanim mjestima. Najbolja je kombinacija da cvijet tijekom jutra bude osunčan, a popodne zaklonjen sjenom. Osim grmolikih, koje su najčešće u našim krajevima, manje su poznate penjačice koje krase ograde vrtova, a drvolike u Kini, njihovoj domovini, mogu narasti i do 30-ak metara. Zanimljiva je i hrastolisna hortenzija koju u ovo doba godine jesen oboji u sve nijanse crvene i narančaste boje. Njihova pradomovina su Kina i Japan, Himalaja, Indonezija te obje Amerike. Osim bijelih hortenzija, boja loptastih, kupolastih ili pločastih cvjetova ovisi o kiselosti tla, pa je za cvjetove plave boje potrebno tlo kiselosti od 4 do 5 pH, u neutralnom 5,5 pH cvjetovi će biti ružičasti ili crvene boje, tamnoplave cvjetove održat će povremeno zalijevanje vodom u koju je dodan aluminijev alaun. Inače hortenzije zahtijevaju vlažnost, pa ih je važno u ljetnim mjesecima svakodnevno zalijevati, a tijekom zime dovoljno je jednotjedno zalijevanje.

Hortenzije ne vole umjetna gnojiva, a ako ih se namjerava posebno dohranjivati, valja pažljivo odabrati gnojivo. Ocvale cvjetove najbolje je orezati u jesen, ali treba odrezati i sve stare stabiljke kako bi se u proljeće mogli razvijati novi cvjetovi, ali i kako bi cijela biljka djelovala urednije i zdravije. Nakon orezivanja može se posaditi nova biljka tako da se dio stabiljke dužine desetak centimetara s mladim izbojem ubode u pijesak sve do listića i redovito zalijeva. J.Kn.
Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike