Mozaik
NJEMAČKA ARKTIČKA EKSPEDICIJA

Postavlja se istraživački kamp na ledenoj santi
Objavljeno 6. studenog, 2019.
U ekspediciji sudjeluje približno 300 znanstvenika iz 19 država, a cilj im je prikupljane podatake s negostoljubivog Arktika

Znanstvenici su odabrali ledenu santu na koju će postaviti istraživački kamp sa svim mjernim stanicama kako bi proveli jednogodišnju međunarodnu ekspediciju istraživanja Arktika, objavio je njemački Institut Alfred Wegener. Ekspedicija koja je onamo doplovila na istraživačkom ledolomcu Polarstern djeluje pod nazivom "Mosaic".

Nakon višednevnog pretraživanja znanstvenici su u Arktičkom moru sjeverno od Rusije pronašli prikladnu ledenu santu dimenzija 2,5 kilometara s 3,5 kilometara koja će im služiti kao baza za misiju. "Možda ovo i nije savršena ledena santa, no najbolja je u ovome dijelu Arktika te nam pruža bolje radne uvjete nego što smo mogli očekivati ​​nakon toploga arktičkog ljeta", rekao je voditelj misije Markus Rex. Odabir prave sante leda ključan je za plan, a to je omogućiti ekspedicijskom brodu Polarstern plutanje uz struju za vrijeme zime, kada ledolomci najčešće ne uspijevaju prodrijeti tako duboko prema središnjem Arktiku.

- Morat ćemo malo pričekati i vidjeti je li naša ‘podloga‘ dovoljno stabilna da izdrži jesenske oluje koje upravo počinju - rekao je Rex, dodavši da su se članovi tima dobro pripremili za istraživanja o ledenjacima i ledenim santama. Troškovi ekspedicije iznose oko 140 milijuna eura, a u njoj sudjeluje tri stotine znanstvenika iz 19 zemalja. Njihov je cilj prikupiti podatke s dalekoga i negostoljubivog sjevera kako bi poboljšali znanstvene modele koji pridonose razumijevanju Arktika i klimatskih promjena.

Znanstvenici će na ledolomcu raditi naizmjenično nastojeći istražiti klimatski sustav središnjeg Arktika tijekom jednogodišnjeg projekta. Izvijestili su da su napravili rupu u ledu blizu ledolomca te da će uskoro započeti s prvim oceanografskim mjerenjima.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

SANJA HAJDUKOVIĆ PJEVAČICA TAMBURAŠKE GLAZBE IZ ĐAKOVA

Mi Slavonci smo prejaki, ni korona nam ne može ništa

DAVID KRAJNOVIĆ I DOMINIK ŠEBALJ NASTUPAJU DANAS U VINKOVCIMA

Imamo šaren repertoar koji ćemo još obogatiti

DORA VESTIĆ I JOSIP HORVAT ODUŠEVILI PUBLIKU

Ispred osječkog Kulturnog centra izveli hitove svojih glazbenih uzora

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽEŠKI FESTIVAL NA OTVORENOM

Svi koncerti Aurea Festa bit će na Trgu Sv. Trojstva

2

CROATIA RECORDS

Pokrenuta je posve
nova edicija 101 hit

3

ČETVRTI FILM STIŽE U SVIBNJU 2022., SNIMANJA POČINJU POČETKOM 2021.

Snimat će se dva filma o Johnu Wicku