Mozaik
NJEMAČKA ARKTIČKA EKSPEDICIJA

Postavlja se istraživački kamp na ledenoj santi
Objavljeno 6. studenog, 2019.
U ekspediciji sudjeluje približno 300 znanstvenika iz 19 država, a cilj im je prikupljane podatake s negostoljubivog Arktika

Znanstvenici su odabrali ledenu santu na koju će postaviti istraživački kamp sa svim mjernim stanicama kako bi proveli jednogodišnju međunarodnu ekspediciju istraživanja Arktika, objavio je njemački Institut Alfred Wegener. Ekspedicija koja je onamo doplovila na istraživačkom ledolomcu Polarstern djeluje pod nazivom "Mosaic".

Nakon višednevnog pretraživanja znanstvenici su u Arktičkom moru sjeverno od Rusije pronašli prikladnu ledenu santu dimenzija 2,5 kilometara s 3,5 kilometara koja će im služiti kao baza za misiju. "Možda ovo i nije savršena ledena santa, no najbolja je u ovome dijelu Arktika te nam pruža bolje radne uvjete nego što smo mogli očekivati ​​nakon toploga arktičkog ljeta", rekao je voditelj misije Markus Rex. Odabir prave sante leda ključan je za plan, a to je omogućiti ekspedicijskom brodu Polarstern plutanje uz struju za vrijeme zime, kada ledolomci najčešće ne uspijevaju prodrijeti tako duboko prema središnjem Arktiku.

- Morat ćemo malo pričekati i vidjeti je li naša ‘podloga‘ dovoljno stabilna da izdrži jesenske oluje koje upravo počinju - rekao je Rex, dodavši da su se članovi tima dobro pripremili za istraživanja o ledenjacima i ledenim santama. Troškovi ekspedicije iznose oko 140 milijuna eura, a u njoj sudjeluje tri stotine znanstvenika iz 19 zemalja. Njihov je cilj prikupiti podatke s dalekoga i negostoljubivog sjevera kako bi poboljšali znanstvene modele koji pridonose razumijevanju Arktika i klimatskih promjena.

Znanstvenici će na ledolomcu raditi naizmjenično nastojeći istražiti klimatski sustav središnjeg Arktika tijekom jednogodišnjeg projekta. Izvijestili su da su napravili rupu u ledu blizu ledolomca te da će uskoro započeti s prvim oceanografskim mjerenjima.

Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POBJEDNIK ZAGREBAČKOG FESTIVALA ZAVLADAO NA HR TOP 40

Prvi na listi su Delač i ZETZ, dok Marko Kutlić vlada s čak 4 pjesme!

2

RIJEČKI DIZAJNER PONOVNO ZABLISTAO NA SVJETSKOJ SCENI

Zigman odjenuo
Lizzo za Grammyje

3

SYNTH-POP DUO THE SIIDS

Umjetnik mora dati do znanja o čemu govori i što predstavlja svojim radom i svojom pojavom