Sport
BIJELO-PLAVI POSTALI KRALJEVI PREOKRETA U HNL-U

Kada otpuste kočnice, Osječani zaigraju baš uzbudljiv nogomet
Objavljeno 6. studenog, 2019.
NK Osijek je gotovo sve preokrete napravio nakon što su treneri promijenili sustav igre

Svakakvih su nastupa imali nogometaši Osijeka ove sezone. Bilo je tu svega, dobrih i slabijih utakmica, ali nikako se ne može reći da su to bile dosadne predstave.

Naime, u polovini od dosad 14 odigranih utakmica bijelo-plavih događali su se rezultatski preokreti. Čak pet puta su Osječani nadoknađivali ili prestizali početni rezultatski zaostatak, a dvaput su gubili prednost. U kratkoj eri Ivice Kuleševića rezultatske drame dogodile su se na čak tri od pet utakmica, a na dvije od njih Osijek je uspio u posljednjih 25 minuta stići ili prestići dva pogotka minusa. Derbi protiv Rijeke bio je vrhunac te dramaturgije, jer je Osijek nakon 45 minuta gubio sa 2:0 i malo je bilo onih koji su vjerovali kako je preokret moguć. Ipak, nadu u takav čudesni rasplet nisu izgubili oni najvažniji - trener i igrači bijelo-plavih, pa su u nastavku susreta uspjeli, tek drugi put u povijesti HNL-a, potpuno preokrenuti već izgubljenu utakmicu. Uz bok tom pothvatu je i susret s Interom u Zaprešiću, gdje je osječka momčad u posljednjih 18 minuta gubila sa 3:1 pa je uspjela to dostići, te onaj s Goricom, kada je 0:1 preokrenula u 2:1. Ostala dva navrata kada su se Osječani trgnuli nakon što su primili pogodak dogodila su se protiv Intera u Gradskom vrtu (0:1 na 3:1) te u derbiju na Rujevici s Rijekom (0:1 na 1:1). Ona dva negativna primjera dolaze iz susreta s Varaždinom kod kuće (2:0 na 2:2) te s Lokomotivom u gostima (1:0 na 1:2). Ispada kako Osijek voli živjeti sa stresom, točnije, kako se najčešće pokreće tek kad dođe u rezultatski minus. Međutim, ta statistika svakako otkriva i kvalitetu koju posjeduju bijelo-plavi, jer taj velik broj preokreta nikako ne može biti slučajan. Ostaje samo pitanje zbog čega se Osječani "vole" dovesti u takve neugodne situacije. Jedini smislen odgovor bio bi da postoje određene mentalne kočnice, koje nisu od jučer. U protekle tri i pol godine one su prilično često znale sputavati osječku momčad da odmah otpočetka utakmice pokaže svoju istinsku kvalitetu. Kao da im je lakše igrati kada dođu u "stani - pani" poziciju, u kojoj nemaju što izgubiti. Još je zanimljivije što se najviše tih povrataka bijelo-plavih događalo kada bi se treneri odlučili promijeniti sustav igre iz onog s tri centralna braniča na dva. Nakon sjajnog preokreta protiv Rijeke čak je i većina igrača bijelo-plavih tu promjenu u formaciji istaknula kao ključ odlične igre u drugom poluvremenu. U njemu se jasno vidjelo da trener Ivica Kulešević radi na napuštanju sustava s tri centralna braniča, ali još uvijek nije posve siguran može li i kako će on funkcionirati ako ga se instalira od prve minute. U ovom trenutku to mu služi kao vrlo uspješan plan B, ali neće proći još puno vremena kada će igra s četvoricom u posljednjoj liniji postati prvi Kuleševićev izbor. Strateg osječkog prvoligaša može biti zadovoljan, jer se pokazalo kako ima solidnu širinu u kadru, s obzirom na to da su preokrete nerijetko inicirali ljudi s klupe poput Špoljarića, Ndockyta ili Mbakogua.

- Puno pričamo o toj promjeni sustava, ali morate znati kako u tome postoje i određena pitanja. Prvo se tiče visine. Ndockyta bih rado stavio, ali u momčadi već imamo dosta niskih igrača, pa bi nam to vjerojatno stvorilo određene probleme pri branjenju defenzivnih prekida. Drugi je problem vezan uz nekompletnost. Kada se svi igrači oporave, a na dobrom su putu, onda ću moći poslagati momčad prema svojim zamislima. Mi na treninzima stalno uvježbavamo dvije-tri varijante igre, samo je pitanje koju ćemo od njih izabrati uoči određenog susreta - objašnjava trener bijelo-plavih.

Ipak, priča o sustavima igre nije ključ rezultatske uspješnosti. On se prije krije u određenoj napadačkoj "uštogljenosti" osječke momčadi u razdbolju u kojem još nisu pali pogodci. Protiv Rijeke vidjeli smo koliko uzbudljiv Osijek može biti kada otpusti kočnice. Samo kada bi se to dogodilo prije nego što zapadne u rezultatskle probleme...

Dalibor Keler
drame
OSIJEK SE PET PUTA VRAĆAO IZ ZAOSTATKA
2
2

puta je Osijek u HNL-u pobijedio na Poljudu
4
posljednja susreta Osijek nije poražen od Hajduka kao gost
9385
prosjek je broja gledatelja na posljednjih pet susreta Hajduka i Osijeka u Splitu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike