Novosti
SUĐENJE BRANIMIRU GLAVAŠU

Nikola Jaman promijenio iskaz
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Svjedok Nikola Jaman na ponovljenom je suđenju teretio Branimira Glavaša za zločine nad osječkim Srbima.

‘‘Nosio sam teret deset godina. Sada sam potegnuo pitanje svoga prijatelja Đorđa Petkovića kojeg su ubili i zakopali. Tvrdili su da su ga stavili u furgon i da je on ispao iz automobila u vožnji i da je zatim pobjegao. Ja se ne ljutim na Glavaša, samo sam htio skinuti teret s duše‘‘, izjavio je Jaman.

U verbalnom okršaju, koji se nastavio i izvan sudnice, Glavaš je Jamana optužio da ‘‘svašta piše po Facebooku‘‘, na što mu je Jaman odgovorio da ga ‘‘može biti sram‘‘. Branimir Glavaš smatra da je Jaman promijenio iskaz zbog nemogućnosti da ostvari naknadu za štetu od poplava 2014. godine.

Jedan od ključnih svjedoka na suđenju Glavašu i njegovim suoptuženicima za ubojstva i mučenje osječkih Srba ratne 1991. u utorak je kazao da je on, a ne Glavaš, zapovijedao tzv. zaštitnom četom. "Ja prihvaćam da sam bio zapovjednik..., ali i meni i svima nama je zapovijedao Branimir Glavaš, koji je bio alfa i omega svega u Osijeku", kazao je Jaman. Tužitelj je potom Jamana podsjetio da je prije govorio da Glavaš nije bio u zapovjednoj strukturi, a da sada govori drukčije. "Tada sam lagao, ali bio sam upozoren da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo", odgovorio je Jaman. Uz to, dodao je i da je lagao kada je tijekom istrage 2006. tvrdio da je za ubojstvo Čedomira Vučkovića doznao dok je bio na putu u Njemačkoj te da je Glavašu dao ideju da ‘‘ispričaju kako je Vučković ubijen dok je pokušavao napasti Glavaša‘‘. U svjedočenju je spomenuo i krunskog svjedoka optužbe Krunoslava Fehira, koji je priznao da je pucao u Vučkovića, ali je naknadnim vještačenjem utvrđeno je preminuo od kiseline koju su mu nalijevali u grlo u garaži osječkog Sekretarijata za obranu. Jaman je rekao da Fehira nije vidio među okupljenima oko Vučkovićeva tijela te da je bio naoružan puškom, koju je on osobno donio iz Njemačke.
Svjedočeći na prvom suđenju Glavašu u siječnju 2009., Jaman je rekao da se Glavaš kao sekretar brinuo za nabavu logistike i da se nije miješao u zapovjedne ovlasti. Glavaš je prigovorio istinitosti Jamanova iskaza rekavši da je iznio laži. H