Crna kronika
U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Pijanstvo će skupo platiti 18 vozača
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Nemali broj vozača ne pridržava se zakonskih propisa te i dalje pije i jurca prometnicama. Policija u Osječko-baranjskoj županiji samo tijekom vikenda oduzela je 18 vozačkih dozvola zbog alkoholiziranosti vozača. Još 150 vozača vozilo je prebrzo, 14 osoba u vozilima nije koristilo sigurnosne pojaseve, a šestero je koristilo mobitele tijekom vožnje. Policija u idućem razdoblju najavljuje još jače kontrole.


- Posebice ćemo se usmjeriti prema recidivistima. Pojačano će se kontrolirati tzv. četiri ubojice u prometu, a to su alkohol, brzina, sigurnosni pojas i korištenje mobitela - doznajemo od Zorana Kona, glasnogovornika PU osječko-baranjske. U prvih devet mjeseci ove godine u Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 12.667 prekršaja brzine (lani 17.389). Zaustavljeno je 1529 pijanih vozača, a u istom razdoblju lani 2065. Nekorištenja sigurnosnog pojasa ove godine zabilježeno je 2658 te 1850 korištenja mobitela. Iako je ove godine zabilježeno mnogo manje prekršaja, iz policije kažu da to nije zbog novog zakona koji predviđa i veće kazne.


- Moramo biti oprezni s dobrim podatcima jer su od stupanja na snagu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama prošla samo tri mjeseca, a podatci se odnose na prvih devet mjeseci - upozorava Kon. Glasnogovornik podsjeća da su kazne za brzinu u naselju s pet do 15 tisuća kuna povećane na 10 do 20 tisuća kuna, za alkohol umjesto pet do 15 tisuća kuna, ovisno o količini promila u krvi, također na 10 do 20 tisuća kuna, a kazne za nekorištenje pojasa i korištenje mobitela u vožnji podignute su s 500 na 1000 kuna.

Samo u ponedjeljak u prometu su zatečena dvojica pijanih vozača s velikom količinom alkohola u krvi. U Velimirovcu kod Našica je u 18.05 zaustavljen 52-godišnji mještanin koji je imao koncentraciju alkohola u krvi od 2,39 promila. Na raskrižju Ulica Mije Kišpatića i Zmaj Jove Jovanovića u Osijeku u 4.20 dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom u kojoj je sudjelovao 25-godišnji vozač automobila iz Osijeka s 1,39 promila u krvi. Većina pijanih vozača morala je na triježnjenje u najbližu policijsku postaju, a nakon toga suočena je s mogućim uistinu visokim novčanim kaznama. S.Lacić
Možda ste propustili...

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

NAKON ŠTO JE PUCAO U ŽENU POPIO JE OTROVNU TEKUĆINU

Ubojica supruge umro u bolnici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana