Osijek
NIJE ZABORAVLJENA

Parna lokomotiva bit će spomenik
Objavljeno 6. studenog, 2019.
I ovogodišnji Dan željezničara u Osijeku obilježen je tematskom izložbom vezanom uz povijest željeznice, no i ovaj je put ostao žal jer lokomotiva - parnjača, uskladištena u depou remize, još uvijek nije izložena u javni prostor.

No tako neće biti iduće godine jer odgovaraju iz gradskih službi zaduženih za komunikaciju s medijima - "izrađeno je idejno rješenje i troškovnik. Realizacija je planirana tijekom 2020. godine."

Kluba željezničkih umirovljenika Osijek i njegov predsjednik Zvonko Ćurak, potaknuli su unatrag par godina inicijativu da se i na osječki kolodvor postavi parnjača, i to ona koja je do Domovinskog rata bila izložena s istočne strane tada željezničkog hotela Murse. Za ratnih djelovanja je oštećena te potom prenesena u radionicu Vuče vlakova Osijek, gdje je obnovljena i zaštićena od korozije. Od tada, dakle više od petnaest godina, stoji pod ceradom u depou čekajući da ugleda svjetlo dana. U Gradu Osijeku pozitivno su reagirali na ovu inicijativu, ali valjalo je proći određenu proceduru, pa tako i onu financijske prirode. Čini se kako je sve to riješeno i parnjača će opet na javni prostor, prema prijašnjim saznanjima, na čistinu između željezničkog i autobusnog kolodvora.

Riječ je o parnoj lokomotivi serije 51-014, koja je 1926. godine proizvedena u Mađarskoj i koja je prometovala po prugama Slavonije vukući vlakove do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. D. Kuštro
VINKOVCI, BELIŠĆE, ĐURĐENOVAC, ORAHOVICA...
Osječka lokomotiva vlasništvo je Hrvatskog željezničkog muzeja iz Zagreba i postojala je mogućnost da se ona doista postavi u nekom drugom gradu koji je za nju zainteresiran, ako se u Osijeku ne bude dovoljno brzo reagiralo. Ipak, Osijek će se pridružiti većini gradova u okruženju, koji su ovakve strojeve zaštitili i postavili kao spomenike jednom vremenu koje je ostalo u sjećanju nekoliko generacija. Tako danas imamo izložene parne lokomotive u Belom Manastiru, Vinkovcima, Belišću, Đurđenovcu, Orahovici, Brodu, Virovitici, Pakracu...
Možda ste propustili...

EKO TRG NA OSJEČKOJ TRŽNICI

Vino - tradicija Banskog brda duga 386 godina

RADIOLOŠKA ANGIOSALA U KBC-U OSIJEK

Mehaničko vađenje tromba spašava život

JOŠ JEDAN USPJEŠAN PROJEKT OSJEČKE TRŽNICE

Sudski prolaz bio je pretijesan za sve posjetitelje Dječjeg buvljaka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUGA STRANA IRSKE - PRIČA PSIHIJATRICE KOJE SE NAKON TRI GODINE VRATILA U KBC OSIJEK

U Irskoj je plaća oko 5.000 eura,
ali dok platite život ne ostane
vam puno više nego ovdje

2

KONFERENCIJA ZA MEDIJE OSJEČKOG HDZ-A

Stanovnici B. Bartoka žive u nemogućim uvjetima

3

I PET MJESECI POSLIJE BEZ RJEŠENJA

Kanižlićeva bez kružnog
toka i biciklističke staze?!