Osijek
ZBOG ODLASKA U INOZEMSTVO

Otkazani ugovori za samo tri gradska stana
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Može se privremeno otkazati ugovor o najmu ako najmoprimac i članovi kućanstva ne koriste stan duže od 3 mjeseca bez odobrenja

Proteklih godina brojni Osječani otišli su u inozemstvo ne bi li svojoj obitelji omogućili bolju egzistenciju. I dok su mnogi od njih do odlaska živjeli u svojim vlastitim domovima, kućama i stanovima, čini se da je samo nekolicina iz Osijeka otišla, a da je za sobom ostavila stan u vlasništvu Grada Osijeka.

Naime, prema pojašnjenju Krešimira Jakića, voditelja Odsjeka za gospodarenje nekretninama Grada Osijeka, do sada su Gradu Osijeku kao najmodavcu samo tri obitelji predale gradski stan koji su dobili na korištenje na temelju Liste za dodjelu gradskih stanova u najam.

Razlozi otkaza ugovora
- Imamo tri takve obitelji. Članovi tih obitelji naveli su kao razlog trajni odlazak u inozemstvo, iako naši najmoprimci nisu dužni prilikom predaje gradskih stanova uopće navoditi razloge zbog kojih od stanova odustaju - pojašnjava Jakić, pojašnjavajući da, osim navedene tri obitelji, također ima još tri najmoprimca koja su Gradu prijavila privremeni odlazak na rad, nakon čega su dobili suglasnost od Grada Osijeka.

Međutim, u tim slučajevima moraju postojati određena pravila, a to je prijavljeno prebivalište na adresi gradskog stana, kao i uredno podmirenje obveze najmoprimca, ali i dobivena suglasnost Grada Osijeka.

- Odlukom o davanju gradskih stanova u najam propisano je da će najmodavac, osim u slučajevima utvrđenim Zakonom, otkazati ugovor o najmu ako najmoprimac zajedno s članovima obiteljskog domaćinstva ne koristi stan duže od tri mjeseca bez odobrenja najmodavca. Mi znamo za tri takve obitelji koje su nam se javile, no u slučajevima kad obitelji ne dobiju suglasnost, one mogu dobiti otkaz ugovora, čak i ako su plaćeni svi režijski troškovi - pojašnjava voditelj Jakić, dodajući da je obvezno, dakako, i plaćanje najamnine što, ako izostane, također može biti jedan od razloga otkaza ugovora o najmu stana.

Ništa manje nije važno ni stjecanje u vlasništvo useljive kuće ili stana od strane najmoprimca. Primjerice, ako netko tko živi u gradskome stanu dobije u nasljedstvo useljivu nekretninu, dužan je vratiti gradski stan. Ove godine, pojašnjava nadalje Jakić, takvih je bilo troje, a otkaz ugovora dobili su nakon dojave da su nekretninu naslijedili. Inače, praksa otprije nekoliko godina da najmoprimci iznajmljuju gradski stan, a žive u svojoj nekretnini prema Jakićevim riječima više nije aktualna.

Stotine na Listi
Kako bi bilo što manje manipulacije, tu je i redovna kontrola Odsjeka za gospodarenje nekretninama. Za sada se, kako je navedeno, u Gradu zna za tri obitelji koje su trajno otišle, tri privremeno i tri koje su naslijedile nekretninu. Međutim, takvih je slučajeva vjerojatno i više.

- Kod sklapanja ugovora o dodjeli stana u najam, najmoprimci donose dokumentaciju kojom dokazuju da nemaju nekretninu, a potom i svake tri godine dokaz da nisu ništa stekli. Ovi izuzetci rezultat su dojava i onaj tko zna da netko živi u gradskom stanu, a ima svoju nekretninu, može nam to slobodno dojaviti – poručuje Jakić.

Naposljetku se nameće i tema privremenih odlazaka u inozemstvo, nakon čega se može pretpostaviti da povratkom u gradski stan najmoprimac zaradi određenu svotu novca, a što ga više ne svrstava u kategoriju potencijalnih kandidata za dodjelu gradskoga stana. Jakić to demantira i kaže kako za takve slučajeve ne znaju. Kako bilo, na Listi za dodjelu gradskih stanova u najam trenutačno je 186 kandidata, a na novoj, koja će stupiti na snagu 13. prosinca 2019., bit će ih, doznajemo od voditelja Jakića, 176. Svi se oni nadaju ulasku u gradski stan, a samo je šestero s Liste dobilo priliku dobiti stan istoga trenutka nakon što je za šest stanova otkazan ugovor o najmu. Tri zbog trajnog odlaska u inozemstvo i tri zbog naslijeđene nekretnine.

Marija Mihelić
Otkup moguć, ali interesa nema
Otkup gradskih stanova također je moguć isključivo na zahtjev najmoprimca, i to nakon proteka pet godina kad najmoprimci imaju pravo prvokupa na javnom natječaju. Javni natječaj raspisuje se nakon procjene sudskog vještaka. No interesa za to nema.

- Mi smo najmoprimcima poslali cirkularna pisma i objasnili uvjete kupnje, no nitko nije bio zainteresiran - dodaje voditelj Jakić.

Ima logike, jer gledajući ekonomsku računicu, teško da je nekome isplativo “iskeširati” za nekretninu za koju je Gradu, primjerice, plaćao mjesečno samo 500 kuna.
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike