Regija
LJUBICA PREHODALA OD MEKSIKA DO KANADE

Prva žena iz Hrvatske koja je osvojila Pacific Crest Trail
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Jednu od najatraktivnijih planinarskih staza ona je prešla za 6 mjeseci i 6 dana
ŽUPANJA

Hrabra i odvažna 33-godišnja Ljubica Marić u travnju ove godine upustila se u avanturu života - Pacific Crest Trail (PCT) - i postala prva Hrvatica koja je prehodala nevjerojatnih 4264 kilometara, cijelu zapadnu stranu SAD-a, od Meksika do Kanade, a put je trajao šest mjeseci i šest dana.

Ljubica je diplomirana ekonomistica sa zagrebačkom adresom, Opću gimnaziju završila je u Županji, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Radila je u reviziji i financijskom savjetovanju, čime se i danas bavi u sklopu svoga obrta.

Veliku zaljubljenicu u prirodu prije desetak godina povukla je ljubav prema planinarenju, završila je i opću planinarsku školu u HPD-u Zagreb-Matica, a slobodno je vrijeme koristila za hodanje po hrvatskim i slovenskim planinama. Lani je počela intenzivno razmišljati o PCT-u i iz dana u dan bila je sve sigurnija u prihvaćanje izazova koji je sama sebi postavila. Sve je to, kaže, rezultat njezina promišljanja o smislu neaktivnog načina života i provođenja vremena u uredu te je shvatila da tako ne želi provesti život.

Inspiraciju je pronašla u autobiografskoj knjizi Cheryl Strayed pod nazivom ‘‘Divljina‘‘, prema kojoj je snimljen i istoimeni film. Priča je to o nezaboravnom pothvatu jedne hrabre žene koja je krenula na dugi put, koji u cjelini traje otprilike 180 dana. U listopadu se počela pripremati za dalek put, bila je odličnoj kondiciji, naručila je potrebnu opremu, a najteže je, kaže, bilo zabrinute roditelje uvjeriti u ispravnost takve odluke. Bilo je, priznaje, dana kada se i sama preispitivala, ali kako se odlazak približavao, uzbuđenje je raslo.

Iz Zagreba je 7. travnja odletjela u San Diego, ondje su ju dočekali volonteri, odveli na stazu i krenula je u nezaboravnu avanturu. Kao prva žena iz Hrvatske koja se usudila proći jednu od najatraktivnijih i najdužih planinarsku staza na svijetu dugu 2650 milja koja prolazi zapadnom stranom SAD-a. "Staza pacifičkih vrhova", koju je Ljubica prehodala, prolazi kroz 33 državne divljine, 24 nacionalne šume, pokraj 1000 jezera i kroz sedam nacionalnih parkova.

S ruksakom na leđima i osnovnim potrepštinama za preživljavanje pregazila je 4264 km po šumama, pustinji i divljini zapada SAD-a. PCT se proteže od meksičke granice, prolazi kroz Kaliforniju, Oregon, Washington i završava u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji, 15-ak kilometara sjeverno od državne granice SAD-a i Kanade, u mjestu Manning Park. Staza jednim dijelom prolazi i Mojave pustinjom, potom ide u Sierra Nevadu, na nadmorsku visinu od 3000 do 4000 metara, a najviša točka je Forester Pass - 4009 metara.

- Nemoguće je pronaći riječi koje će opisati šest mjeseci moga života na stazi. Osjećam se kao da sam živjela potpuno novi život na nekom drugom planetu. Bilo je nevjerojatno, ali i teško. Pogotovo posljednji mjesec dok je u Washingtonu vrijeme radilo protiv nas, sa snijegom, kišom i s ledenim temperaturama. Neće mi nedostajati ta hladnoća i smrzavanje, smrznute čizme i mokre čarape, neće mi nedostajati jesti brzu kaloričnu hranu svaki dan, ali će mi nedostajati sloboda i jednostavnost života, prekrasna priroda, svakodnevno hodanje i kretanje te ljudi koje sam upoznala – kaže Ljubica.

Proteklog je petka sletjela u Zagreb, gdje su joj roditelji, obitelj i prijatelji, koji su joj bili velika potpora u proteklih šest mjeseci i koji su na nju iznimno ponosni, priredili nezaboravni doček. Hvalevrijednim pothvatom Ljubica je postala "thru hiker" - hodač, planinar koji je uspješno prešao iznimno dugu planinarsku stazu, a računa se da je ‘‘thru hike‘‘ put duži od 1000 milja.

- Svoj pohod posvetila sam svim ženama koje su zbog straha odustale od svojih želja, planova i ideja. Cilj mi je bio pokazati da mi sve možemo, da nema straha i vjerujem da ću ovime inspirirati i motivirati i druge žene – zaključuje.

Marija Lešić Omerović
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Staza je izrazito zahtjevna, planinari se na njoj suočavaju s velikim visinskim i temperaturnim razlikama
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike