Ekonomija
KONFERENCIJA EKONOMSKI RAST

Lucić: Suradnja privatnog i javnog sektora neizostavna je i jako važna karika gospodarskog rasta i razvoja
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Borit ćemo se za to da Hrvatska bude uspješna zemlja regije s održivim i konkurentnim gospodarstvom, rekao je Davor Majetić
Prva poslovna konferencija jugoistočne Europe na temu ekonomskog rasta i razvoja potpomognutih inicijativom privatnog sektora u organizaciji South East Europe Business Development Networka (SEEBDN), Hrvatske udruge poslodavaca i Euroherc osiguranja, održana jučer u Zagrebu, dotaknula se ključnih faktora nužnih za razvoj stabilnosti i prosperiteta svake zemlje.
Uvodno se nazočnima obratila Mladenka Grgić, predsjednica Nadzornog odbora Euroherca i članica Uprave SEEBDN-a: „Ova asocijacija može svima nama pridonijeti kako bismo bili bolji i efikasniji u svim područjima djelovanja te nam pomoći za osiguravanje kvalitetnije međunarodne suradnje“.
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, u svom je govoru izjavio: "Bez poslovnih savezništava i povezivanja s poslovnim partnerima Europe, ali i svijeta, nema konkurentnosti ni opstanka gospodarstva. Sami pojedinačno kao zemlje i tvrtke ne možemo mnogo, i jedini način širenja poslovanja jest stvaranje partnerstava izvan Hrvatske. Mi smo još uvijek malo gospodarstvo koje se uči kako biti poslodavac i funkcionirati na zajedničkom tržištu. HUP će se nastaviti boriti da stvorimo uvjete u kojima ćemo biti konkurentni, u kojima ćemo moći izvoziti proizvode i poslovati neometano kako bi naše tvrtke bile kvalitetnije i time zanimljivije partnerima u regiji. Borit ćemo se za to da Hrvatska bude uspješna zemlja regije s održivim i konkurentnim gospodarstvom“.
Fritz Kaltenegger, predsjednik SEEBDN-a (South East European Business Development Network), rekao je: „Spajanje ljudi i kreiranje poslovnih prilika glavni su ciljevi SEEBDN-a. Jaka umreženost preduvjet je za stvaranje uspješnih poslova, ali isto tako važno je poticati ekonomski rast na području jugoistočne Europe, a to je moguće jedino jakom inicijativom privatnog sektora".
Ivan Gros, član Uprave SEEBDN i CEO Grimex Consult: "Suradnja s privatnim sektorom faktor je stabilnosti i prosperiteta svih zemalja. Fokus su nam male i srednje ambiciozne kompanije koje nadilaze prostor svog nacionalnog tržišta, a suradnja s njima pomoći će ostvariti i pozitivno poslovno okružje regije. Hrvatska treba biti predvodnica ove suradnje i povezivanja regije s ostatkom EU-a“.
Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić, izjavio je: "Kada govorimo o gospodarskom rastu i razvoju, suradnja privatnog i javnog sektora neizostavna je i važna karika u tom procesu, uz državu koja treba stvoriti poticajno poslovno okruženje, ključna je upravo inicijativa privatnog sektora. Podsjetit ću da je Vlada RH s ciljem poticanja privatnih investicija, rasterećenja gospodarstva, povećanja konkurentnosti i poticanja rasta, poduzela i poduzima niz mjera. Nastavljamo sa svim aktivnostima usmjerenima prema stvaranju konkurentnijeg poslovnog okruženja te boljih uvjeta rada i života za sve nas".
Zdenka Rupčić
Prezentirani uspjesi iskustva austrijskog modela razvoja
Tema prvog panela bili su uspjesi i iskustva austrijskog modela poslovnog razvoja. Sudjelovali su Gerhard Sturm, izvršni dopredsjednik Palfinger Group; Gerald Gerstbauer, stariji dopredsjednik Atos IT Solutions and Services i član Savjetodavnog odbora SEEBDN; Christoph Neumayer, glavni tajnik Federacije austrijske industrije; Gabriel Lansky, Managing Partner - Lansky, Ganzger + Partner i Tillmann Fuchs, zamjenik direktora komunikacija Vienna International Airport i bivši član Vlade Donje Austrije. Panel je moderirao Wolfgang Petritsch, predsjednik Austrian Marshall Plan Foundation.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike