Ekonomija
TJEDAN OBITELJSKIH PODUZEĆA

U procesu prijenosa vlasništva trećina kompanija propadne
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Zbog složenosti prijenos upravljanja predstavlja kritičnu fazu za mnoge tvrtke

U tijeku je Tjedan obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, u Hrvatskoj se obilježava od 4. do 8. studenoga, predavanjima i radionicama u Osijeku, Čakovcu, Varaždinu, Vukovaru, Rijeci i Splitu, a upravo danas (srijeda) u Zagrebu će se održati središnji forum.Tijekom Foruma svoja iskustva podijelit će poduzetnici i stručnjaci s dugogodišnjim savjetodavnim iskustvom u ovom kompleksnom procesu. Cilj obje manifestacije je jedinstven - promocija obiteljskih poduzeća u Hrvatskoj te pružanje korisnih informacija poduzetnicima i svim zainteresiranima za temu izazova razvoja i održivosti obiteljskih poduzeća u Hrvatskoj. Ovaj tjedan je zapravo inspiriran BusinessTransfer Weekom (Tjednom prijenosa poslovanja), koji se uspješno organizira u Belgiji od 2011. godine. On i na razini zemalja članica Europske unije predstavlja dobru praksu u poticanju poduzetnika na planiranje budućnosti poduzeća nakon odlaska vlasnika u mirovinu.
Cilj svega je potaknuti vlasnike na pravovremenu pripremu za prijenos poslovanja kako bi se izbjeglo donošenje odluka o budućnosti poduzeća/obrta pod pritiskom iznenadnih i nepredviđenih okolnosti te osvijestiti važnost ovog kompleksnog procesa koji ima izravan utjecaj na vlasnika, poduzeće, zaposlenike, ali i širu zajednicu.
Jer priča nije nimalo bezazlena, naime, na razini EU-a 450 tisuća malih i srednjih poduzeća, s ukupno dva milijuna zaposlenih, godišnje prolazi proces prijenosa vlasništva. Jedna trećina tih tvrtki u tom procesu - propada.
"Pametne ekonomije" svjesne su rizičnosti ovakve situacije i nije im stalo do ovakvih rezultata, tako primjerice u već spomenutoj Belgiji kroz porezno rasterećenje vlasnike takvih tvrtki stimuliraju da umjesto nakon smrti, kroz ostavinu, još za života riješe pitanje prijenosa vlasništva.

Pred umirovljenjem

U Hrvatskoj se ovim pitanjem intenzivno bavi Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR), koji je i organizator Foruma, a uz Ekonomske fakultete (pa tako i onog osječkog) te Hrvatske udruge poslodavaca, i predavanja koja su održana po našim gradovima.
- Prva generacija hrvatskih poduzetnika, osnivača i vlasnika poduzeća pokrenutih devedesetih godina prošloga stoljeća, približava se umirovljenju. Gotovo trećina poduzetnika u Hrvatskoj u šestome je desetljeću života, odnosno u godinama kada se trebaju upitati na koga i na koji način prenijeti poslovanje svojeg poduzeća. Iskustva poduzetnika iz razvijenih zemalja upozoravaju da se radi o nimalo lakoj odluci i procesu u kojem čak trećina poduzeća odlazi u likvidaciju, upozorava Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a.
Ona je, uz Petru Mezulić Juric, bila domaćin predavanja na svome matičnom fakultetu - Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Tom je prigodom ponovljeno kako je na razini Hrvatske prijenos poslovanja "goruća" tema za više od 16 tisuća malih i srednjih poduzeća čiji su vlasnici stariji od 55 godina. Ta poduzeća, a najviše ih je u Istarskoj i Karlovačkoj županiji, zapošljavaju gotovo 180.000 ljudi, što znači da bi se njihovo zatvaranje negativno odrazilo ne samo na gospodarstvo, nego i društvo u cjelini. Uostalom, gledano u ukupnom gospodarstvu te tvrtke ostvaruju gotovo petinu ukupnih prihoda.
Nemaju iskustva

- Dodatni problem čini to što su 92 posto vlasnika ujedno i osnivači tih tvrtki, što znači da nemaju iskustva u prijenosu vlasništva, a prema rezultatima raspoloživih anketa 60 posto njih nada se da će obitelj nastaviti posao. No, iskustva iz EU-a pokazuje da se nasljeđivanje događa između 15 i 35 posto - kazuje Alpeza.
Moguća rješenja su - zadržati vlasništvo, a prepustiti upravljanje profesionalcima, prodaja, odnosi prijenos poslovanja na nove vlasnike (hrvatsko trgovačko zakonodavstvo ne poznaje termin prodaje kod društva) te naposljetku dobrovoljna likvidacija.
- Vlasnici poduzeća pred mirovinom trebaju osvijestiti činjenicu da je prijenos poslovanja složen i dugotrajan, ali prijeko potreban proces. Tijekom tog procesa pronalaze se rješenja za vlasništvo i upravljanje poduzećem nakon umirovljenja vlasnika, najčešće i osnivača tvrtke - rekao je Krešimir Rastija, osječki odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom u području trgovačkog, radnog i obveznog prava, koji je bio jedan od govornika. On se ovom prigodom osvrnuo na tematiku procjene vrijednosti tvrtke, učestala je situacija da vlasnici smatraju da njihova tvrtka "ima mnogo veću vrijednost".
- No to je nešto u što se moraju uključiti financijski stručnjaci, ali, naravno, u pitanju je i moć pregovaranja obje strane. Iz iskustva se pokazalo kako kupci obično budu "naoružani svim informacijama" o tvrtki za koju su se zainteresirali - iznio je svoje iskustvo Rastija.
Zbog složenosti ovog pitanja – u pravnom, financijskom, poreznom, organizacijskom i emotivnom smislu, prijenos upravljanja predstavlja kritičnu fazu koju velik broj poduzeća još uvijek ne uspijeva prebroditi. Pa ipak, poruka je kako izlazak vlasnika/osnivača iz biznisa ne bi trebao značiti kraj poduzetničkog pothvata.
Dario Kuštro
Najčešće je pokretanje procesa prijenosa poslovanja povezano s odlaskom u mirovinu osnivača poduzeća
U SLAVONIJI NAJMANJE VLASNIKA TVRTKI 55 +
U Osječko-baranjskoj županiji, ako se gleda prema županijama, najmanji je udjel (27,5 posto) tvrtki u kojima su vlasnici malih i srednjih tvrtki dijelom generacije 55+. To se može dovesti u izravnu svezu s posljedicama Domovinskog rata i trajanja procesa mirne reintegracije. Očekivano najveći udjel tvrtki je u sjevernozapadnim dijelovima Hrvatske, pa i nekim dalmatinskim županijama. No, to se u ovoj situaciji može pokazati kao prednost, jer slavonski poduzetnici mogu učiti iz pozitivnih iskustava iz ostatka države. Ili kroz primjere koji se daju upravo na CEPOR-ovim predavanjima.

.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike