Kultura
VELIKI USPJEH VIROVITIČKE GLAZBENE ŠKOLE

Glazbenoj školi “Jan Vlašimsky” nagrada najbolje u Hrvatskoj
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Vrhunske rezultate prepoznalo je Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga

Vrhunske rezultate učenika Glazbene škole "Jan Vlašimsky" iz Virovitice prepoznalo je Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, dodijelivši školi prestižnu nagradu koju svake godine dobije jedna škola - titulu najbolje u Hrvatskoj.

Ova nagrada potvrda je dobrog rada ravnatelja, djelatnika škole, učenika, ali i njihovih roditelja koji su podrška svojim malim virtuozima. Prema riječima ravnatelja Damira Mihaljevića, talenti ne vrijede ništa ako se nemaju kome pokazati. Da bi mogli putovati Hrvatskom i Europom pokazujući talente, ponajviše su zaslužni Grad Virovitica, Virovitičko-podravska županija i svi sponzori koji su imali sluha za potrebe Glazbene škole, a koji tako podržavaju rad škole.

- Mnogo je glazbenih prijatelja koji prate priču pisanu notama i koji na sve načine pomažu u ostvarivanju snova. Glazba sama po sebi na neki je način duhovna obnova čovjeka, djelatnici Glazbene škole imaju sreću raditi ono što vole i što ih ispunjava te spajati ugodno s korisnim. To je dobitna kombinacija kojom se postižu odlični rezultati, a gdje se u početku uoče rezultati, od pojedinca nastavljamo tražiti sve više - kaže ravnatelj Mihaljević te posebno naglašava kako Glazbena škola nije obvezna škola, nju pohađaju oni koji to žele.

- Ona omogućuje dodatno obrazovanje s mogućnošću otkrivanja budućega životnoga poziva. Najveća pogreška onoga tko je talentiran jest ostaviti taj talent unutar svoja četiri zida i nikada ga nikome ne pokazati. Glazbene i umjetničke škole mjesta su gdje se taj talent brusi i gdje djelatnici, a ponajviše profesori mukotrpno rade da takva djeca dođu do izražaja te da se njihov trud vrednuje. Uz dislocirane odjele Pitomača i Suhopolje, Virovitica ima tu sreću da se u školi pod jednim krovom nalazi i glazbena Igraonica koja omogućuje da se dijete veže uz glazbu odmalena te osnovna i srednja škola iz koje izlaze odrasli glazbenici, spremni za studij na Akademiji. Trud koji se ulaže utkan je u studente akademija koji svoje korijene vuku iz Virovitice u gradove poput Graza, Zagreba, Osijeka, Splita, Pule - zaključuje ravnatelj Mihaljević, kojemu će prestižna nagrada za najbolju glazbenu školu biti uručena 17. prosinca, u Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Koliko god je natjecanje individualna stvar koje dijete mora samo odraditi na pozornici, iza njega stoji timski rad. On pak polazi od roditelja i nastavlja se preko učitelja, jer svi moraju djelovati kao ekipa i dati sve od sebe kako bi nastup uspio.

- Inače nisam pobornik natjecanja, i nikako mi to nije jedini cilj, ali je sredstvo putem kojeg se napreduje. Zanimljivo je primijetiti kako se u proteklih dvadesetak godina promijenila želja učenika za natjecanjem. Djeca danas teže natjecanju, iako im to donosi stres i znaju da nije svaki put ugodno, osobito ako se pritom i razočaraju. No želja za pobjedom to sve nadilazi – ističe profesorica Mirjana Dizdarević Bjelajac, učiteljica klavira iza koje stoji više od 20 godina radnoga iskustva.

Ponekad je potrebno otići izvan granica grada, županije i države da bi učenici vidjeli na kojoj su razini i kako se glazbom bave druga djeca. Prije nastupa vježba se punom parom, učenici moraju odvojiti mnogo slobodnoga vremena za dodatne sate sviranja na kojima se do savršenstva svladavaju finese na kojima se skupljaju bodovi.

- U tome ponekad sudjeluje i cijela škola, učenici i profesori koji po završetku komada natjecatelju nerijetko daju savjete u želji da učenik komad dovede do apsolutnog savršenstva i osvoji željenu nagradu - dodaje prof. Dizdarević Bjelajac.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike