Kultura
PRIGODNA IZLOŽBA MOŽE SE POGLEDATI DO 11. PROSINCA

MSU obilježava 100 godina Bauhausa
Objavljeno 6. studenog, 2019.
U godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica osnivanja njemačke škole za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus, Galerija umjetnina u Splitu i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb izložbom Bauhaus - od škole do pokreta priključuju se obljetnici. Radovima studenata i profesora Bauhausa iz hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, izložba prenosi priču o toj jedinstvenoj školi koja je svojim utjecajem u cijelosti promijenila tijek poslijeratne svjetske arhitekture, dizajna i umjetnosti, unatoč činjenici da je djelovala samo 14 godina. Izborom slika, grafika, fotografija, arhitektonskih nacrta i namještaja, kao i jedinstvene arhivske građe iz zbirki MSU-a, MUO-a, Galerije umjetnina i privatnih zbirki u Hrvatskoj dan je pregled ovog pokreta zaslužnog za razvoj i širenje modernizma na svjetskoj razini.

Bauhaus je osnovao Walter Gropius 1919. u Weimaru, u vremenu obilježenom završetkom prvog svjetskog rata i osnivanjem Weimarske republike. Povijesne okolnosti tako su povezale novu njemačku državu formiranu nakon prvog svjetskog rata i Bauhaus, koji je potom izvršio snažan utjecaj na umjetnost i arhitekturu 20. stoljeća. Nakon preseljenja u novi kompleks zgrada, sagrađenima prema projektu Gropiusa u Dessau 1925., Bauhaus u sljedećim godinama postiže svoj kreativni vrhunac.

Bauhaus je vrlo brzo postao internacionalni pojam kojim se danas označava prepoznatljiv izričaj ne samo u arhitekturi, umjetnosti i dizajnu nego podrazumijeva i određen svjetonazor i način života. Kustosice su Jasminka Babić i Vesna Meštrić, a izložba ostaje otvorena do 11. prosinca. T.K.
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike