Novosti
"ZAHTJEVAN I PREGOVARAČKI MUČAN POLOŽAJ"

Pahor: Blokada Hrvatske može se izbjeći
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je za mariborski list Večer da bi bilo moguće izbjeći slovensku blokadu ulaska Hrvatske u šengensko područje, ali da je problem u tome što Hrvatska odbija provesti arbitražnu presudu o graničnom sporu. "Pozvao bih sve one koji u tome mogu dati svoj doprinos da iskoristimo vrijeme između odluke Komisije da je Hrvatska tehnički spremna za Schengen i rasprave o tom pitanju na Vijeću EU-a za intenzivan politički i diplomatski dijalog", kazao je Pahor.


"Hrvatska ugovorna strana odbija primijeniti presudu, iako se na to obvezala po međunarodnom pravu i samom sporazumu. Granica je sada definirana i Slovenija je na miran način dužna potražiti načine da se to realizira", kazao je. Na pitanje novinara prijeti li zbog toga Hrvatskoj slovenska blokada kada je riječ o ulasku u Schengen, kakva je već bila s pregovorima za članstvo u EU-u sve dok nije potpisan arbitražni sporazum, Pahor je odgovorio da je situacija sada drukčija.
"Sada smo u situaciji koja nam omogućava da se napravi sve, da razmišljanja o blokadi uopće ne budu relevantna. Rješenje bi bilo u uzajamnom interesu Slovenije i Hrvatske. Za to je potrebno malo političke hrabrosti, malo mudrosti i ustrajnosti, ali bi se isplatilo", smatra slovenski predsjednik. "Umjesto da govorimo o tome je li u redu da blokiramo Hrvatsku zbog neprovedbe arbitražne presude, moramo shvatiti da je dovoljno vremena da se nešto napravi", kazao je Pahor dodavši da je posljednjih godina uloženo premalo napora. "Blokada ionako ne bi mogla trajati unedogled i zašto se onda ne upustiti u zahtjevan i pregovarački mučan položaj te ne riješiti to pitanje. No za to moraju biti obje strane", kazao je slovenski predsjednik. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike