Novosti
PRAVOMOĆNA PRESUDA ZA RATNI ZLOČIN

Divljački tukli civile i protjerivali nesrpske stanovnike iz Baranje
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Vrhovni sud potvrdio je presudu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u baranjskom mjestu Popovac.


Zapovjedniku tzv. Teritorijelne obrane Popovac Bošku Strajniću zvanom Skakavac (60) potvrđene su četiri godine zatvora. Članovima Štaba TO Dragiši Vučenoviću (63) tri, a Svetomiru Milanoviću zvanom Seljo (59) i Hrvatu Josipu Stankoviću zvanom Njamco (54) po dvije godine zatvora. Svima je suđeno u odsutnosti. Vrhovni sud tako je potvrdio presudu Županijskog suda Osijek od 10. rujna 2015. Na presudu su se žalili Strajnić, Vučenović i Milanović, no Vrhovni sud njihove žalbe nije prihvatio.


Boško Strajnić u žalbi je isticao da on nije bio zapovjednik Teritorijalne obrane, pozivajući se na iskaz jednog svjedoka, ali drugostupanjski sud u obrazloženju pravomoćne presude navodi da iznesene razlike o ulogama pojedinih aktera spornih događaja ne dovode u sumnju vjerodostojnost iskaza svjedoka Milana Kramara, Stjepana Šumige, Stjepana Hertarića i Tome Jakopeca.


- S obzirom na iskaz svjedoka Branka Berberovića, prema kojem je optuženi Dragiša Vučenović bio zapovjednik voda TO Popovca i poticao druge "da se tuku ljudi Popovca", a od njega je (Berberovića) tražio da tuče mještane hrvatske nacionalnosti, pravilan je zaključak prvostupanjskog suda da je optuženi Vučenović bio u mogućnosti izdavati naredbe - zaključuje Vrhovni sud.


Optuženi su da su od kolovoza 1991. do kraja 1996. godine protjerivali, privodili, ispitivali, premlaćivali i mučili nesrpsko stanovništvo. Pucali su im po kućama i bacali bombe, tjerali ih na prisilan rad, držali ih kao taoce... Dok su ispitivani u Štabu TO, Strajnić je dopuštao "teritorijalcima" da zvjerski tuku Milana Kramara, Josipa Mikeca, Stjepana Šumigu, Gorana Kneza i Zvonka Arlavija, kojem je na kraju naredio da napusti Baranju. Na isti način iz Baranje se iselio Josip Šimunek Mudri. Na katolički Uskrs 1992. Strajnić je zajedno s Milanovićem i Stankovićem ušao u kuću Ignaca Šalamuna, u dobi od oko 60 godina, te dopustio da ga Milanović zlostavlja.
Dragiša Vučenović je Goranu Knezu stavljao nož pod grlo i prijetio da će ga zaklati. Stjepanu Hertariću govorio je da će ga ubiti te mu naredio da od kuće donese hrvatsku zastavu i spali ju u dvorištu Štaba. Kad je Hertarić spalio zastavu, pretukao ga je. Naređivao je pripadniku TO Branku Berberoviću da tuče Ratka Babeka, Stjepana Hertarića i Željka Jurčeca. U vojničkim čizmama nogama je udarao Zvonka Arlavija u donji dio tijela i genitalije te mu prislanjao nož na prsa i govorio da će ga ubiti. Franju Galinca šutao je u vojničkim čizmama i udarao puškom. Obojica mučenih pala su na pod, a Zvonko Arlavi je povremeno gubio svijest. Svetomir Milanović i Josip Stanković mučili su Stjepana Hertarića i Stjepana Šumigu. Goranu Knezu naredili su da ispruži ruke na vojnički sanduk, nakon čega su ga čeličnim užetom tukli po prstima. Josip Stanković je zajedno s ostalima udarao Milana Kramara i Josipa Mikeca. Nakon što je Zvonko Arlavi klečao na kiši te je brutalno pretučen udarcima u genitalije, odveo ga je u obližnju napuštenu kuću i tukao ga još 15-ak minuta.


Sandra Lacić
PRESUDA ZA ZLOČIN U BATINI
U ožujku ove godine Stevan Budač zvani Džekson (52) iz Batine na Županijskom sudu u Osijeku osuđen je na tri godine i deset mjeseci zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1991. u Baranji. Sutkinja Azra Salitrežić, predsjednica sudskog vijeća za ratni zločin, u obrazloženju je navela kako je u dokaznom postupku nedvojbeno utvrđeno da je Budač sudjelovao u zastrašivanju te uhićivao i vodio u Štab Teritorijalne obrane civile nesrpske nacionalnosti znajući da će ih tamo zlostavljati.
6

godina, od 1991. do 1996., trajao je teror i protjerivanje civila
Možda ste propustili...

JAMSTVO SLAVONSKOBRODSKOJ TVRTKI

Potpora Đuri Đakoviću od 300 milijuna kuna

ODVJETNIK ŠERIĆ PREUZEO OBRANU TROSTRUKOG UBOJICE

Zavadlav mora hitno na psihijatrijsko vještačenje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana