Novosti
OD 4. STUDENOGA DO KRAJA GODINE ŽENE DILJEM EUROPSKE UNIJE RADE "BESPLATNO"

U Hrvatskoj je prosječna plaća žena 5746 kuna, a muškaraca 6668 kuna
Objavljeno 4. studenog, 2019.

Razlika u prosječnim plaćama muškaraca i žena u Europskoj uniji znači da od 4. studenoga do kraja godine žene diljem Unije rade besplatno, upozorila je Europska komisija.


Tzv. Dan ravnopravnosti u plaćama služi kako bi se upozorilo na činjenicu da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima. Diljem Europske unije žene zarađuju prosječno 16 posto manje od muškaraca, prema posljednjim podatcima.


Ta je brojka 0,2 postotna boda manja u odnosu prema prethodnoj godini.


"Prije 60 godina načelo ravnopravnosti plaća upisano je u europske ugovore i još uvijek žene diljem Europe ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima", napisali su u priopćenju povjerenici Europske komisije Vera Jourova, Marianne Thyssen i Frans Timmermans. "Iako smo napravili neke korake u pravom smjeru u proteklih pet godina, više se mora učiniti i brže. Naši građani od nas očekuju da se više potrudimo", dodali su. Novoimenovana predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, koja će biti prva žena na čelu vlade EU-a, obećala je zakon o transparentnosti plaća u prvih sto dana svoga mandata.


To bi zajedno s novim pravilima EU-a koja olakšavaju muškarcima i ženama da ravnopravno dijele odgovornosti za odgoj djece trebalo "odgovoriti na korijene uzroka jaza u plaćama po spolu", navelo je troje povjerenika. Von der Leyen je sastavila tim povjerenika s ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena, no tri je njezina kandidata odbio Europski parlament. Sad se ne čini izglednim da će postići rodnu ravnopravnost u Komisiji.


U ponedjeljak je i portal MojaPlaća upozorio na razlike u plaćama između muškaraca i žena u Europskoj uniji, a takve trendove prati i Hrvatska, gdje je prosječna netoplaća žena 5746 kuna, a muškaraca 6668 kuna.


"Na inicijativu Europske komisije, radi ujednačavanja iznosa mjesečnih primanja muškaraca i žena koji se bave istim poslovima, utemeljen je Dan istih plaća", priopćio je portal.


Također, nekvalificirani i kvalificirani muškarci su za četvrtinu više plaćeni od svojih kolegica, a posebno su potplaćene žene od 45 do 54 godine, čiji vršnjaci imaju 24 posto veće plaće.


Prema kategoriji posla, najveći jaz vidljiv je u uslužnim djelatnostima, gdje muškarci u prosjeku primaju čak 46 posto veće plaće nego žene. Oko 20 posto veće plaće imaju muškarci koji rade u turizmu i ugostiteljstvu te umjetnosti i kulturi.
Prema poziciji, najveće su razlike među specijaliziranim radnicima, do 24 posto, među menadžerima 18 posto, a najmanje među administrativnim i uredskim djelatnicima, oko 10 posto. H
Najmanje razlike u IT sektoru
Ako se osvrnemo na razinu obrazovanja, najveće razlike primjećujemo među onima s najvišim i najnižim stupnjem obrazovanja. Konkretnije, muškarci sa završenim postdiplomskim, MBA ili nekim drugim studijem imaju čak 30 posto veće plaće u usporedbi sa ženama s istom razinom obrazovanja, a nekvalificirani i kvalificirani muškarci su 24 posto bolje plaćeni od svojih kolegica.

Gledano prema poziciji, najveće razlike u korist muškaraca primjećujemo među specijaliziranim radnicima (24 posto) i menadžerima (18 posto), a najmanje među administrativnim i uredskim djelatnicima (9 posto).

Zanimljivo, žene u dobi od 45 do 54 godine osobito su potplaćene u odnosu prema muškarcima, pa tako njihovi vršnjaci imaju 24 posto veće plaće.

Najujednačenije plaće su u strojarskim zanimanjima i IT sektoru, a žene su bolje plaćene u opskrbi električnom energijom, telekomunikacijama i osiguranju, navodi web-stranica MojaPlaća, na kojoj inače možete usporediti svoju plaću s istim zanimanjima u svim industrijama.
Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković