Novosti
NASTAVAK PREGOVORA SA ŠKOLSKIM SINDIKATIMA

Štrajk nastavljen, Vlada od
sindikata očekuje kompromis
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Aladrović očekuje da će prihvatljiva ponuda biti formulirana do kraja tjedna

Sindikalni predstavnici zaposlenih u školstvu i visokom obrazovanju izjavili su u ponedjeljak nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da će se pregovori o plaćama i štrajk u školama nastaviti, a konačnu Vladinu ponudu očekuju do kraja tjedna. S njom bi onda izišli pred svoje članstvo. Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je da će od Vlade dobiti ponudu u pisanoj formi te da su od Vlade zatražili očitovanje o sindikalnom prijedlogu.Nema zabrane

Sindikati obrazovanja traže povećanje koeficijenta složenosti poslova za 1,406 postotna boda za sve prosvjetne radnike i dosad su odbijali Vladinu ponudu da im se iduće godine poveća osnovica za ukupno 6,12 posto, uz uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama. Ako pitanje koeficijenata ne bi bilo riješeno do kraja lipnja, plaće bi im se povisile za još 2 posto.


U utorak će se čelnici sindikata ponovo sastati s predstavnicima Vlade. Taj će sastanak, kažu, biti konzultativan, kao priprema za onaj pregovarački krajem tjedna. U pregovorima o zahtjevu sindikata prosvjetnih radnika Vladu su zastupali ministar rada Josip Aladrović i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Aladrović je nakon sastanka izrazio nadu da će u utorak biti poznato koliko su sindikati spremni za kompromis i odstupiti od nekih pozicija.


- Sindikati su deklarativno naveli da su spremni razgovarati, ali nikakvu konkretnu ponudu nismo dobili - rekao je ministar, dodavši kako je zajednička želja da se iz sadašnje situacije iziđe tako da budu zadovoljni i učenici i djelatnici. "Dogovorili smo se da nastavljamo razgovarati i očekujemo da će krajnja ponuda, koja bi mogla biti prihvatljiva, biti formulirana do kraja tjedna", rekao je Aladrović. Naglasio je da od sindikata očekuje prihvaćanje i shvaćanje pozicije Vlade i njezinu odgovornost prema drugim sektorima. Upitan je li Vlada spremna dati više, kazao je kako je na stolu ono o čemu su razgovarali: dva posto povećanja nakon lipnja, ako se dotad ne riješi pitanje koeficijenata. Ocijenio je kako je pomak postignut, jer se razgovara, te je zasad odbacio mogućnost da se problem štrajka riješi zabranom i represijom. "Represivne metode nisu na stolu i nadamo se da ćemo bez toga riješiti situaciju", istaknuo je Aladrović.


Divjak je izrazila zadovoljstvo što su nastavili razgovore, jer je to je jedini način da se situacija riješi. "Jasno je da pozicije još nisu dovoljno blizu kako bismo mogli reći da smo nešto zaključili, ali različite opcije su na stolu, a to je dobro", rekla je ministrica. Komentirajući "sukob dvaju prava", navela je kako je s jedne strane pravo učenika na kvalitetno obrazovanje u skladu sa zakonom, a s druge strane pravo na štrajk kao legitimno sredstvo ostvarivanja materijalnih prava. "Ne smije se ta dva prava dovoditi u kontradikciju jer to smanjuje povjerenje u sustav. Želimo do kraja tjedna doći do prijedloga koji bi sindikati testirali na referendumu. Ova se situacija mora vrlo brzo završiti", kazala je.
Prosvjed

Održana su dva sastanka, a prvi su s ministrima za stol sjeli predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, a nakon toga i Sindikat Preporod te Sindikat znanosti i visokog školstva.


Mihalinec je nakon sastanka dodao da će štrajkati prema najavljenom rasporedu dok ne postignu zadovoljavajuće rješenje. "Sve do čega dođemo u pregovorima dat ćemo svima koji sudjeluju u štrajku na referendumsko izjašnjavanje", najavio je Mihalinec. Predsjednik Preporoda Željko Stipić rekao je kako je sastanak protekao u poticajnoj atmosferi, ali nije donio ništa konkretno, a "ponuda Vlade je ispod očekivanja". "Vlada nam je ponovila ono što smo znali i prije, a dobra je vijest da nema spora oko toga hoće li štrajk u listopadu biti plaćen", kaže Stipić, dodajući kako se boji "da će se ova priča nastaviti, što znači da štrajk ide dalje".
U ponedjeljak su štrajkale škole u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji, a utorak su na redu škole u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. U srijedu će štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj i održat će se prosvjed školskih sindikata na Markovu trgu, a pridružit će im se i fakulteti.


Igor Bošnjak
Blaženka Divjak ministrica obrazovanja

U SRIJEDU IDU UPUTE O NADOKNADI DANA U ŠTRAJKU

Ministrica Blaženka Divjak smatra kako je dobro što će štrajk u listopadu biti plaćen iz državnog proračuna, a Ministarstvu obrazovanja to je važno i zbog uputa koje će dati u srijedu, u vezi sa situacijom u školama i nadoknadom radnih dana. Što se tiče upute koju će Ministarstvo obrazovanja dati školama, ministrica Divjak je pojasnila kako se radi o tome da se prema zakonu u školama mora odraditi određeni broj radnih dana. "Moramo vidjeti koji su to modaliteti koje dopuštamo školama, da vide kako će te dane nadoknaditi, ali jasno je da smo već sada četiri dana u minusu s obzirom na početni plan. Ovisno o kalendarima treba vidjeti što se može nadoknaditi nenastavnim danima, u pitanju je i produžetak školske godine, ali o tome ćemo više u srijedu", kaže Divjak. U vezi s maturantima, koji zbog mature nemaju produžetak školske godine, ministrica je napomenula kako i tu već ima određenih rješenja, ali se mora vrlo brzo reagirati i vidjeti kako će se nadoknaditi ti izgubljeni radni dani.
RIBIĆ: PRIJEDLOG KOJI NIŠTA NE JAMČI
Vilim Ribić, predsjednik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, ponovio je kako je Vladina ponuda o promjeni uredbe o koeficijentima nesuvisla i nikome ništa ne jamči. On smatra da u šest mjeseci nije moguće napraviti analizu radnih mjesta sustava od 180.000 ljudi. "Razgovori idu dalje, uvijek smo naglašavali da dijalog nema alternativu i trebamo naći rješenje za probleme u sustavu obrazovanja. Argumentirano smo ponovili zahtjeve i iskomunicirali što očekuju naši zaposlenici u školama. Dajemo priliku Vladi da razmisli o našim valjanim argumentima", rekla je pak predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. Podsjetila je kako je u ponedjeljak bio 17. dan štrajka, no prema cirkularnom modelu učitelji su zapravo bili 5. dan u štrajku. "Situacija je ozbiljna i mislim da Vlada treba što hitnije ponuditi rješenje problema", ističe Šprem.
2

posto više nakon lipnja nudi Vlada ako se ne riješi pitanje koeficijenata
Možda ste propustili...

POKUŠALI PREVARITI POLICIJU

Krivotvoreni testovi kod čak 45 osoba

PRIJAVLJENO VIŠE OD 30.000 ŠTETA

Potrebna je hrana s dužim rokom trajanja

OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA I MIRNE REINTEGRACIJE

Plenković: Veliki datumi u hrvatskoj povijesti, obilježavamo ih s ponosom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana