Novosti
ĐURO ĐAKOVIĆ

Štrajk staje kad stigne plaća
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Više od 600 radnika Đuro Đaković grupe nastavit će štrajkati dok se na račune radnika ne uplati plaća za rujan, a ako se to ne dogodi, za petak je najavljen prosvjed ispred Banskih dvora, potvrdio je novinarima u ponedjeljak predsjednik Štrajkaškog odbora Ivan Barić. Potporu radnicima dao je i gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara.


Predsjednik Štrajkaškog odbora Barić sastao se i s predstavnicima Uprave Đuro Đaković grupe, koji su mu ponovili da su u dogovoru s HEP-om osigurana financijska sredstva za isplatu rujanske plaće. Novac za isplatu plaće trebao bi biti osiguran oslobađanjem oko sedam milijuna kuna koje je Đuro Đaković imao kao jamstvo za posao u HEP-u.


"Ostalo su tehnikalije, koje nisu neopasne, koje mogu biti razlog da ne bude isplaćena plaća. Jasno sam rekao Upravi, a to će potvrditi i Štrajkaški odbor, dok prvi radnik ne bude vidio plaću na svojem računu, mi ostajemo u štrajku", rekao je Barić.


Jedna od "tehnikalija" je i blokada računa Đuro Đaković grupe, zbog koje bi umjesto radnicima novac mogao otići vjerovnicima. Na upit novinara što će biti ne stigne li novac na vrijeme, jer bi uskoro trebala biti isplaćena i plaća za listopad, Barić vjeruje u čvrstu namjeru da se osigura novac za isplatu rujanske plaće, a za plaću za listopad rekao je kako je važno da profunkcionira i dogovor o financiranju proizvodnje. "Ta sredstva su potrebna da kupimo opremu koju treba ugraditi u gotovo već završene vagone", rekao je Barić.
Duspara je rekao da funkcioniranje Đure Đakovića nije važno samo za tisuću obitelji vezanih uz tu grupu, nego i za četiri tisuće obitelji vezanih za tvrtke koje posluju s tom grupom. "Đuro Đaković je uvijek bio važan za Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju. Nemamo vlasništvo u Đuri Đakoviću, ali ćemo poslati dopise premijeru, ministrima i predsjednici da podrže napore za osiguranje nastavka proizvodnje u Đuri Đakoviću. Oni posla, znanja i volje imaju. Samo treba potpora države oko osiguranja banke koja će financirati proizvodnju", rekao je. H
Najčitanije iz rubrike