Svijet
ZAVRŠILO DOBA F-35, POČELO DOBA SU-35?

Turska: Isporuka drugog kontingenta ruskog S-400 možda će biti odgođena
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Isporuka drugog kontingenta ruskoga protuzračnog sustava S-400 Turskoj možda će se odgoditi izvan planiranog roka 2020. zbog pregovora o razmjeni tehnologije i zajedničkoj proizvodnji, rekao je čelnik turskog direktorata za obrambenu industriju.


NATO saveznica Turska i SAD bili su u sporu zbog kupnje ruskog S-400, za koji Washington kaže da nije kompatibilan s obranom NATO-a i predstavlja prijetnju njihovim borbenim zrakoplovima Lockheed Martin F-35.


Unatoč upozorenjima Washingtona i prijetnjama američkim sankcijama, Turska je počela preuzimati prve isporuke sustava S-400 u srpnju.


Kao odgovor Washington je uklonio Tursku iz programa F-35, u kojemu je Ankara proizvođač i kupac.


Washington se još uvijek nada uvjeriti svoju saveznicu da odustane od ruskih sustava. "Planiramo raspored za sljedeću godinu. Za razliku od prve serije, tu je riječ o zajedničkoj proizvodnji i transferu tehnologije. To je više od ‘hajdemo brzo kupiti i instalirati prvi sustav‘", rekao je Ismail Demir za NTV. Demir je u ponedjeljak rekao da je Rusija ponudila Turskoj prodaju svojih borbenih zrakoplova Su-35. "Postoji ponuda i mi ju procjenjujemo. Ispitat ćemo financijske i strateške aspekte ponude, ne možemo odmah odlučiti", rekao je Demir.
- Ne bi bilo u redu reći "završilo je doba F-35, počelo je doba Su-35", dodao je. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON PORASTA BROJA NOVOZARAŽENIH

Europske zemlje vraćaju stroge epidemiološke mjere

2

U SUKOBIMA ARMENSKIH I AZERBAJDŽANSKIH SNAGA

Poginulo gotovo stotinu ljudi

3

PRIDONOSE STJECANJU IMUNITETA

Maske pomažu u jačanju imuniteta na koronavirus?