Regija
STIGLA EKIPA EURONEWSA

Solarni projekt iz Belišća žele pokazati svijetu
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Novinari su u Belišću bilježili o projektima malog grada koji stremi energetskoj neovisnosti
BELIŠĆE - U Belišću su proteklih dana boravili novinari iz Francuske, točnije svjetski poznate medijske kuće EuroNewsa radi prikupljanja iskustva Belišća kao malog europskog gradića koji je u relativno kratkom vremenu napravio velike iskorake prema energetskoj neovisnosti.Posebno su bili zainteresirani za projekt R-SOL-E (Renewable Solar Energy) kojeg je Grad Belišće provodio u suradnji s Općinom Gorjani i gradom Novim Sadom, a koji se ove godine našao u samom finalu izbora na natječaju Regiostars 2019.

Novinarska ekipa predvođena Aurorom Velez, prilikom posjeta Belišću obišla je prostor belišćanskog vrtića koji je jedna od pet gradskih ustanova na koje su postavljene solarne elektrane s ciljem smanjenja troškova za energente, i u tu svrhu korištenja sunčeve energije. Posjetili su i Gradski radio Belišće koji također djeluje u zgradi koja ima solarne elektrane, ali i koji je od samog početka medijski pratio ovaj projekt te su se susreli sa zamjenicom gradonačelnika Belišća Ljerkom Vučković te obišli još neke sudionike ovog projekta.

Valja podsjetiti da je EuroNews višejezični europski 24-satni televizijski, odnosno medijski kanal koji donosi vijesti iz Europe i svijeta, a emitira se putem kabelske televizije i satelita, čime je omogućen prijam i u Sjevernoj Americi, Africi, Bliskom i Dalekom Istoku te jugoistočnoj Aziji i zahvaljujući čemu će prilog iz Belišća biti emitiran na nekoliko svjetskih kontinenata.

Predstavljajući ovaj projekt u Bruxellesu, Mario Marolin, direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća podsjetio je da je cilj projekta R-SOL-E prije svega bio povećanje energetske učinkovitosti javnih zgrada u prekograničnom području Hrvatske i Srbije, što je postignuto korištenjem obnovljivih izvora energija u gradu Belišću i Općini Gorjani, gdje su sagrađene solarne elektrane na šest lokacija te postavljanjem 100 solarnih lampi u predgrađu Novog Sada. Osim toga, Belišćani su s partnerima zajednički radili i na Akcijskim planovima energetskog održivog razvitka.

U ovoj priči nisu zanemarive ni dodatne vrijednosti projekta koje se u Belišću uvelike ogledaju u znatnim uštedama u potrošnji energenata, prije svega struje, a koje su omogućile da se ista sredstva preusmjere za druge socijalne namjene - osiguravanje i sufinanciranje besplatnog vrtića za svu djecu sa svog područja, čime se malo koja sredina može pohvaliti.

Lidija Aničić
Finalist među 199 prijavljenih
Pozornost svjetskih novinara projekt R-SOL-e koji je sufinanciran u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020., privukao je nakon što je po zaprimanju ukupno 199 prijava na raspisani natječaj, ušao u krug od 24 finalista u konkurenciji najinovativnijeg EU projekta. Plasmanom u finale R-SOL-E postao je jedan od projekata koji na jedinstven način pridonose održivoj, zelenoj Europi. To su prepoznali i Marianne Thyssen, povjerenica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, Marc Lemaitre, generalni direktor Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku i Lambert van Nistelrooij, prijašnji član Europskog parlamenta i počasni predsjednik REGIOSTARS 2019. Odbora.
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike