Autoglas
ŠESTI NAJVEĆI PROIZVOĐAČ AUTA U EUROPI

Citroën započeo elektrifikaciju svojih lakih gospodarskih vozila
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Citroën se u cijelosti dokazao kao predvodnik na tržištu lakih gospodarskih vozila, a elektrifikacija je samo nastavak

Kako bi ojačao svoj uspjeh, Citroën od 2018. primjenjuje strategiju ‘‘Inspired by Pro‘‘, koja poslovnim kupcima nudi vozila prema mjeri njihovih potreba (novi dostavni Berlingo, Jumpy, gama modela Jumper). Citroën sprema veliku električnu ofenzivu kojom namjerava elektrificirati cjelokupnu ponudu svojih vozila do 2025. godine.

Ova će ofenziva bitno pridonijeti rastu marke te će podjednako zahvatiti laka gospodarska i osobna vozila. Sljedeći je korak predstavljanje posve električne izvedbe modela Jumpy, koje se očekuje u 2020. Ovaj će se model isticati inovativnim rješenjima Grupe PSA u području električne mobilnosti, a 2021. pridružit će mu se i posve električna inačica novog dostavnog Citroëna Berlingo.

Prvih 100
Citroën se već u cijelosti dokazao kao predvodnik na tržištu lakih gospodarskih vozila. Stota obljetnica postojanja marke bila je prilika da se istaknu neobične karoserije kojima je Citroën obilježio automobilsku povijest, kao što su 2 CV furgon, Type H, C15 ili Berlingo. Citroën je sada šesti najveći proizvođač automobila u Europi, s tržišnim udjelom od 9,2 %. Takav uspjeh prvenstveno duguje svojim odvažnim modelima - od dostavnog Berlinga do modela Jumper i Jumpy, koji se svojom praktičnošću i nenadmašnom udobnošću izdvajaju iz gomile.

Nadahnut novim načinima uporabe i željom da pridonese energetskoj tranziciji, Citroën je odlučio elektrificirati cijelu gamu svojih lakih gospodarskih vozila. Na najvažnijim tržištima već je predstavljen električni Berlingo te je najavljeno predstavljanje električne inačice modela Jumper (početkom 2020.). Sada Citroën namjerava proširiti i gamu električnih vozila za poslovne kupce predstavljanjem game posve električnih kompaktnih kombija do 2021. Ponuda će biti prilagođena poslovnim kupcima te će nuditi vrhunsku udobnost, kontrolirane troškove uporabe, slobodno kretanje gradskim središtima, mogućnost posljednje faze dostave, a, uz sve to, pratit će i razvoj e-trgovine. U sljedeće dvije godine Citroën će iskoristiti stručnost grupe PSA kako bi elektrificirao ponudu svojih vozila te će predstaviti posve električni Jumpy (2020.) i posve električni novi dostavni Berlingo (do 2021.). Elektrifikacija će zahvatiti laka gospodarska i osobna vozila.

Vjerni nositelj potpisa ‘‘Inspired by Pro‘‘, robustan i velikog utovarnog kapaciteta, Citroën Jumpy, predstavljen je 2016. te je otad prodan u više od 135.000 primjeraka.

Mobilnost
Kako bi dostavnim službama ponudio konkretna rješenja u pogledu mobilnosti u gradskim, ali i ruralnim područjima - zahvaljujući dometu koji vozačima omogućuje pokrivanje gotovo cijelog terena - Citroën će 2020. svoju ponudu upotpuniti posve električnom inačicom kompaktnog furgona. Bez kompromisa kada je riječ o performansama, posve električni Jumpy stvoren je za kupce koji traže udobnost i bezbrižnost za upravljačem, a vlasnicima tvrtki omogućuje zaokret u poslovanju kojim će istovremeno poboljšati svoj imidž i pridonijeti očuvanju okoliša.

Električna inačica modela Jumpy temelji se na platformi EMP2 Grupe PSA, koja omogućuje ugradnju motora s unutarnjim izgaranjem ili električnog motora te će biti dostupna s dvije razine dometa za veću udobnost i bezbrižnost poslovnih kupaca.

Bezbrižnost u pogledu dometa znači da će domet ispunjavati sve dnevne potrebe dostavljača: 200 km prema podatcima ispitnog postupka WLTP za bateriju snage 50 kWh te 300 km prema podatcima ispitnog postupka WLTP za bateriju snage 75 kWh.

Vozne osobine u električnom načinu rada s trenutačnom isporukom okretnog momenta, bez potrebe za promjenom brzina;

Bezbrižnost u pogledu pristupa teretnom prostoru, slobodnog kretanja u zonama zabrane kretanja za vozila s konvencionalnim pogonom zahvaljujući niskim emisijama CO2, kako bi se dostavne službe mogle što više približiti svojim korisnicima.

Utovarni kapacitet sličan je kapacitetu inačica opremljenih motorom s unutarnjim izgaranjem, a smanjeni su i uporabni troškovi.

Predstavljanjem novog modela Jumpy 2020., Citroën namjerava postaviti novo mjerilo u segmentu električnih kompaktnih kombija.

- Tijekom svojih sto godina postojanja, Citroën je gotovo 90 godina posvetio proizvodnji lakih električnih vozila. Do 2021. namjeravamo predstaviti električne inačice svih kompaktnih furgona u ponudi - rekao je Laurence Hansen iz Citroëna.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana