Autoglas
RAĐA SE AUTOMOBILSKI DIV

Odbori Fiat Chryslera i PSA-a odobrili spajanje
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Automobilske kompanije PSA i Fiat Chrysler prošlog su tjedna predstavile plan ravnopravnog spajanja poslovanja kojim će nastati četvrti najveći proizvođač automobila u svijetu, uz milijarde dolara ušteda bez zatvaranja pogona. U zajedničkom priopćenju francuski i američko-talijanski proizvođač automobila izvijestili su da su njihovi odbori direktora „jednoglasno odlučili raditi na potpunom povezivanju kompanija na osnovi spajanja 50/50”.

To će se izvesti kreiranjem krovne kompanije u Nizozemskoj u kojoj će dioničari svake grupe imati po polovinu udjela. Spojena kompanija ostvarivat će godišnje prihode od gotovo 170 milijardi eura i godišnju operativnu dobit od 11 milijardi eura, priopćile su kompanije. Dvije kompanije bit će uravnoteženo zastupljene u krovnoj tvrtki u Nizozemskoj čiji će direktori većinom biti neovisni. Predsjednik odbora direktora bit će FCA-ov John Elkann, a izvršni direktor i član odbora PSA-ov Carlos Tavares. Odbori obaju proizvođača automobila „dijele uvjerenje o uvjerljivim razlozima za hrabar i odlučan potez kojim će biti kreiran lider u sektoru, s dovoljno opsežnim poslovanjem, kapacitetima i resursima da iskoristi prilike i efikasno upravlja izazovima nove ere mobilnosti”, stoji u priopćenju.

Spajanje će omogućiti znatne uštede jer će dvije tvrtke dijeliti troškove razvoja električnih vozila.

- Procjenjuje se da će transakcija omogućiti znatno povećanje vrijednosti, za približno 3,7 milijardi eura godišnje, kroz sinergiju ostvarenu prije svega efikasnijom raspodjelom resursa za velika ulaganja u platforme za vozila, osovine i tehnologiju te pojačanim nabavnim kapacitetima - navodi se u priopćenju. "Procjene sinergija ne temelje se na zatvaranju pogona", poručuju iz Fiat Chryslera i PSA-a.

Francuska, vlasnica udjela u PSA-u, signalizirala je da podupire projekt. Ove godine blokirala je povezivanje Fiat Chryslera i Renaulta, zahtijevajući od francuske kompanije da prvo riješi nesuglasice u odnosima s japanskim partnerom Nissanom.

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire „izrazio je zadovoljstvo pokretanjem pregovora" dvaju proizvođača automobila, stoji u priopćenju iz njegova ureda. Le Maire je ipak upozorio da će francuska vlada „i dalje posebno oprezno pratiti utjecaj (spajanja) na industriju u Francuskoj, gdje će se donositi odluke". H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike