Ekonomija
"BURZA OTPADA" DO KRAJA OVE GODINE

Na jednom mjestu sve o uslugama i ponudi otpada
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Neće postojati županijske burze, nego će digitalizacija omogućiti pristup platformi za članice iz svih krajeva RH

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek nedavno je dobila i Sekciju Zajednice za zaštitu okoliša u gospodarstvu koja okuplja tvrtke čiji je zajednički interes zaštita okoliša.Među prvim inicijativama Sekcije važnim je istaknuta uspostava sustava ponude i potražnje otpada (burze otpada) na razini županije. Budući da se posljednjih godina krenulo s osnivanjem brojnih burza različitih proizvoda i usluga osnivanje "Burze otpada" činilo se odličnom idejom.


Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine određena je mjera 1.2.5. Jačanje tržišta otpada namijenjenog recikliranju koja uključuje uspostavu sustava ponude i potražnje otpada. Nositelji ove mjere su Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Hrvatskom obrtničkom komorom.
- Prošle godine imenovano je povjerenstvo za izradu prijedloga projektnog zadatka sustava ponude i potražnje otpada. Povjerenstvo je izradilo Projektni zadatak te je isti dostavljen Hrvatskoj gospodarskoj komori radi nastavka rada na uspostavi aplikacije sustava ponude i potražnje otpada koje uključuje izradu, doradu i ažuriranje minimalnih tehničkih zahtjeva i uspostavljanje mrežnih stranica, odabir izrađivača aplikacije sustava ponude i potražnje, testiranje aplikacije, promotivne aktivnosti te edukaciju i trening – kazali su nam iz Ministarstva zaštite okoliša.


Iz HGK nam poručuju da je "Burza otpada” operativno vođena dugi niz godina.
- Još je 1995. godine kroz odredbe Zakona o otpadu dobila javnu ovlast kreiranja "Burze otpada". Na temelju navedenog Zakona svaki proizvođač otpada bio je dužan otpad koji je moguće na bilo koji način upotrijebiti u proizvodnom procesu prijaviti na ‘Burzu otpada’. Tijekom godina uslijedile su izmjene zakonodavnog okvira i prestanka obveze objave oglasa o postojanju otpada za proizvođače, što je posljedično dovelo do drastičnog pada objave oglasa na "Burzi otpada". Dodatno, "Burza otpada" djelovala je na zastarjelom informatičkom rješenju koje nije bilo moguće nadograditi, a sve navedeno rezultiralo je gašenjem navedene zastarjele platforme – tvrde iz Komore.


Nova "Burza otpada" "predstavljat će platformu na kojoj će tvrtke moći razmjenjivati informacije o materijalima i nuditi ih onim gospodarstvenicima koji navedene materijale mogu koristiti u svojim proizvodnim procesima" kažu u Komori, i dodaju kako će se time sačuvati neobnovljive primarne sirovine, a istovremeno i na principu dobrog gospodara uštedjeti značajna sredstva, posebno s aspekta troška zbrinjavanja otpada. Isto podrazumijeva i da neće postojati regionalne/županijske burze, nego će se putem digitalizacije omogućiti jednaki pristup platformi za sve članice iz svih krajeva RH. U projektu Digitalna komora, u elementu e-gospodarske informacije, uključiti će se i nova "Burza otpada" čiju aktivaciju očekujemo do kraja godine. Tomislav Prusina

Na razini EU-a ne postoji jedinstvena "Burza otpada"
U ovom trenutku Hrvatska gospodarska komora provodi unaprjeđenje poslovanja kroz projekt Digitalna komora. - Cilj navedenog projekta odnosi se na pružanje bolje usluge članicama kroz digitalizaciju poslovanja. Posebna usmjerenost projekta vezana je uz podizanje konkurentnosti gospodarstva, umanjivanje troškova i poboljšavanje uvjeta poslovanja. U tom smislu zainteresirani korisnici moći će na jednom mjestu doći do potrebnih informacija i usluga i time unaprijediti poslovanje općenito. "Burza otpada" kao jedinstvena platforma ili burza ne postoji na razini EU-a, nego su zemlje članice ustrojile različita rješenja.
Tijekom godina uslijedile su izmjene zakonodavnog okvira i prestanka obveze objave oglasa o postojanju otpada za proizvođače, što je posljedično dovelo do drastičnog pada objave oglasa na "Burzi otpada"
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike