Kultura
PREDSTAVLJEN 14. VUKOVARSKI ZBORNIK

Najviše radova je o Andriću
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Objavljeni su i književni prilozi, sjećanja na ljude i događaje i drugi tekstovi

Ogranak Matice hrvatske Vukovar predstavio je 14. Vukovarski zbornik, godišnje glasilo toga ogranka. Kako je pojasnio Milan Paun, autor izdanja, zbornik nije vezan uz događaje koje je Matica hrvatska imala i većina radova nema veze s tekućim aktivnostima Matice.

- Imamo 29 autora i 29 radova, čiji su autori stručnjaci koji pišu o različitim temama, ovisno o njihovim preferencijama. Zbornik donosi niz znanstvenih, stručnih i drugih tekstova, a specifičnost ovoga izdanja je što ima veliki broj radova o Nikoli Andriću - rekao je Paun, dodajući kako je to posljedica znanstvenoga kolokvija održanog u prosincu prošle godine, čija je tema bio Vukovarac Nikola Andrić. Na kolokviju su sudjelovali stručnjaci koji su s različitih aspekata sveobuhvatno govorili o Andriću i dali najcjelovitiji prikaz njegova rada. Paun je istaknuo kako hrvatsko društvo ne zna dovoljno o svim Andrićevim dostignućima.

- Zna se da je bio urednik čuvene Zabave biblioteke s oko 600 naslova, preveo je more književnih tekstova i uredio ih. Znamo i za njegov scenski rad, bio je kazališni redatelj i intendant osječkog HNK. Znamo i za njegov jezikoslovni rad, jer je autor ‘Braniča jezika hrvatskoga‘ i prvog slikovnog rječnika. No, potpuno je ostalo u sjeni kako je uredio šest knjiga hrvatske narodne poezije, u izdanju ondašnjeg JAZU-a - naglasio je i pojasnio kako su prvo skupljali narodne pjesme, uglavnom preko svećenika, što je trajalo desetljećima, a onda su dali stručnjacima da ih vrednuju, urede i objavljuju. To je išlo sporo i objavili su samo četiri knjige dok nisu pozvali Andrića, koji je uredio još šest, što dokazuje kako je za to bio vrstan stručnjak. U tom se procesu pokazao i njegov odnos s Vukom Karadžićem koji je sve pjesme koje je našao objavljivao pod nazivom srpske narodne pjesme.

- Andrić je s njim polemizirao i dokazao kako je Karadžić prepisao od riječi do riječi mnoge pjesme iz različitih zbornika, pa i jednu narodnu pjesmu iz knjige Matije Antuna Relkovića, objavljenu u 18. stoljeću, navodeći je kao srpsku narodnu pjesmu. Ušao je u polemiku sa srpskim stručnjacima za književnost koji su ga proglasili nacionalistom i zadrtim Hrvatom, a uopće nije riječ o tome, jer kada su analizirali Andrićeve tekstove zaključili su kako on nije napisao kako su to hrvatske narodne pjesme i nema ih se pravo objavljivati pod srpskim imenom, nego mu je smetalo to što Karadžić nije napisao kako su to srpske i hrvatske narodne pjesme - rekao je Paun, dodajući kako je i Andrić rekao kako je za neke pjesme teško odrediti jesu li hrvatske ili srpske.

U Vukovarskom zborniku objavljeni su i književni prilozi, sjećanja na ljude i događaje i drugi zanimljivi tekstovi. Jedan od njih je članak o dunavskim adama autora Željka Mayera, koji je napravio popis svih ada, od Borova do Šarengrada. Posebno je zanimljiv i tekst Stevana Ristića o vučedolskoj kulturi, koji smatra kako je ples nastao na Vučedolu i odatle se dalje širio svijetom.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente