Mozaik
ZAGREBAČKI OBRTNICI POKAZALI SVOJE VJEŠTINE

Modna revija Zlatna igla
pokazala bogatstvo obrta
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Osim modnih dizajnera samostalan izlaz prvi su put imali frizeri i kozmetičari

Modna revija zagrebačkih obrtnika, 84. Zlatna igla, održana je u nedjelju navečer u City Plaza Zagreb pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zagreba, zagrebačke Turističke zajednice i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suorganizaciji s Hrvatskom radiotelevizijom.

Kao i svaki put dosad na reviji su sudjelovali predstavnici različitih grana zagrebačkog obrtništva u organizaciji Udruženja obrtnika grada Zagreba - modni dizajneri, frizeri, postolari i drugi, a posebnost je ovogodišnje Zlatne igle u tome što su samostalan izlaz imali frizeri i kozmetičari. Na Zlatnoj igli sudjelovali su: Modna manufaktura Mustre, Nit by Ana Žarković, modna dizajnerica Iva Karačić, AJD’ sign by Antonia Jakšić Dorotić, Otvoreni atelijer Milena - modni dizajner Milena Rogulj, Mara Etno Butik, Krojački obrt Jura, Stolnik, Obrt za dizajn Kad-tad, Modni salon Dora, XD Xenia design, DNK Nada Došen, Gala, Muška moda Šabić, modni dizajner i samostalni umjetnik Igor Galaš, Krzno Sumrak i Vjenčanice Ljubav.

Tema Mustri bila je primjena dorađenih tekstilnih i pletenih materijala u oblikovanju modela korištenjem raznih tekstilnih tehnika, Ana Žarković u zagasite je tonove donijela igru, a Iva Karačić svježinu za svaki dan na pomalo drukčiji način. AJD‘sign kolekcija poslovne elegancije namijenjena je sofisticiranim urbanim ženama, koje u svim prigodama žele udobnost i profinjenost, a kolekcija Mara sastoji se od jednostavnih crnih i bež dugih haljina te svečanih kompleta ukrašenih ornamentima pletera. Milena Rogulj predstavila se kolekcijom nadahnutom našom etnobaštinom, haljine Gala inspirirane su glamurom i crvenim tepisima, a kolekcija Stolnika raskošna je i romantična s prizvucima baroka.

Dizajnerica Nada Došen predstavila je potpuno crnu kolekciju u znak sjećanja na dragu kolegicu i prijateljicu Nadu Kobali, a nosili su prigodna pokrivala za glavu iz Nadina ateliera. XD Xenia design ponovno je oduševila svojim unikatnim stilom i jedinstvenim dizajnom, dok su Muška moda Šabić i Igor Gaša unijeli dašak decentnosti i elegancije u muški svijet mode. Krzno Sumrak prati svjetske trendove kvalitetnim odjevnim predmetima od plemenitog krzna, a Vjenčanice Ljubav predstavile su inspirativne kreacije za predstojeće razdoblje "protkane ljubavlju".

Frizeri i kozmetičari predstavili su se neobičnim i odvažnim kreacijama. Nastupili su: Vida j.d.o.o., Frizerski salon Zanetti, Frizerski salon Lucija, Frizerski salon Cool, Frizerski salon Gracia, Frizerski salon Kefa, Ana frizerski salon, Frizerski studio Stil, Kozmetički salon De Luxe, Kozmetički salon Valeno, Kozmetički salon Xenija, Kozmetički salon Andrea i Kozmetički salon Karma.

Zagrebački obrtnici ponosni su na svoju tradiciju i prepoznatljivost, što su, kako su istaknuli i ove godine potvrdili na 84. rođendan Zlatne igle.

- Danas smo pokazali kako imamo ideju, da znamo i da imamo odličnu kvalitetu - poručio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar izjavio je kako se na toj modnoj reviji vidi snaga obrtništva i trend porasta kvalitete obrtništva i samih obrtnika te njihov broj.

- Veliki odaziv na današnju reviju, veći broj izlagača, više od 50 obrtnika uključenih u organizaciju te manifestacije pokazuje veliku važnost Zlatne igle - istaknuo je Trojnar.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić izjavila je kako je ta modna revija prilika da dizajneri, frizeri, kozmetičari, krznari pokažu što znaju. "Obrtništvo, kao zaštitni znak Grada Zagreba, ponovno je in", poručila je.

Prva Zlatna igla, tradicionalna obrtnička modna revija, održana je 15. listopada davne 1935. godine u Zagrebu, kada su prema uzoru na kolege iz Pariza, pred oduševljenu publiku stali najpoznatiji zagrebački modni obrtnici, kojima su se pridružili frizeri, postolari te ostali majstori svog zanata. Ta najdugovječnija modna manifestacija u regiji već generacijama promovira hrvatsko obrtništvo i dizajn.

Tanja Kvorka
Antun Trojnar

predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba

Veliki odaziv na današnju reviju, veći broj izlagača, više od 50 obrtnika uključenih u organizaciju te manifestacije pokazuje veliku važnost Zlatne igle.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike