Osijek
ULOŽENE 143.000 KUNA U OBNOVU PEDIJATRIJE

Nova pedijatrica na Jugu 2
Objavljeno 4. studenog, 2019.
- Prostor nije obnavljan još od 80-ih godina prošlog stoljeća - kaže Lukić

Nakon što je u uređenje pulmološke ordinacije u glavnoj zgradi Doma zdravlja Osijek ta primarna zdravstvena ustanova uložila 82.500 kuna, ovih dana završena je i obnova pedijatrijske ambulante na Jugu 2 u Biševskoj ulici. Riječ je o investiciji u koju je Dom zdravlja uložio 96.000 kuna za adaptaciju prostora i još 47.000 kuna za namještaj i opremu. Taj prostor nije obnavljan još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a riječ je o iznimno velikoj ambulanti, koja ima gotovo 1300 malih pacijenata. Novost u ambulanti je i mlada liječnica Maja Međimurec, koja se sredinom srpnja vratila sa specijalizacije i preuzela ambulantu te nastavlja raditi u timu s medicinskom sestrom Robertom Kljajić, koja je sestra u toj ambulanti još od 90-ih godina. Pedijatrica Međimurec ordinaciju je naslijedila od dugogodišnje pedijatrice osječkog Doma zdravlja, dr. Marije Vouk, koja je krajem travnja ove godine otišla u mirovinu. U velikom prostoru, koji čak ima i zaseban ulaz na zapadnoj strani zgrade, obnovljena je čekaonica i sama ambulanta, ali i boksovi za presvlačenje beba. Čekaonica je, uza zidove ilustrirane likovima iz bajki, opremljena i didaktičkim igračkama i slikovnicama, kako bi malim pacijentima vrijeme čekanja na ulazak kod pedijatrice brže prošlo. - Dolazimo u ovu ambulantu od rođenja naše Laure, koja sada ima četiri godine, i uistinu je razlika velika. Ova promjena puno znači ne samo djeci nego i roditeljima, kojima je dolazak liječniku, što je i inače stresno, sada olakšan prilagođenim i ugodnim prostorom - komentirala je Osječanka Anđa Krolo.

Recimo i kako je ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić sredinom rujna potpisao ugovore s izvoditeljima energetske obnove zgrada zdravstvenih ambulanti na Jugu 2 u Osijeku te u Antunovcu i Čepinu u visini od 5,4 milijuna kuna. U Domu zdravlja naglašavaju kako se tii ugovori odnose na kompletnu energetsku obnovu tih zgrada, od izolacije i stolarije do krova. Međutim, istovremeno se provodi i županijski projekt "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije". U Antunovcu su tako izgrađene pristupne rampe za invalide, a u Čepinu i na Jugu 2 u tijeku je ugradnja dizala. Naravno, proces će se obnove zdravstvenih objekata Doma zdravlja u Osijeku i okolnim mjestima nastaviti, jer od ukupno 26 zgrada čak 15 – kako kaže Lukić – vapi za obnovom.

Napomenimo i da je u Osječko-baranjskoj županiji 18 timova primarne pedijatrije u mreži HZZO-a, a nedostaju samo četiri tima. Istovremeno je Vukovarsko-srijemska županija ona s najvećim nedostatkom pedijatara u Hrvatskoj, pa je u mreži čak šest nepopunjenih ambulanti. Zanimljiva je i usporedba s Gradom Zagrebom, gdje je čak 61 ugovoreni tim, a u mreži nema ni jednog slobodnog mjesta.

Nefreteta Z. Eberhard
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike