Osijek
OD PROMJENE ZAKONA O ORUŽJU

Registrirano 527 zračnog oružja
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Građani koji posjeduju zračno oružje na našem području ozbiljno su shvatili upozorenja policije o obveznoj prijavi obuhvaćeno novim Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana od 1. prosinca prošle godine. Naime, do isteka godinu dana, koliko je policija dala kao prijelazno razdoblje posjednicima zračnog naoružanja da ga prijave, u PU osječko-baranjskoj registrirana su 273 komada zračnog oružja, a u istom razdoblju zajedno sa svim pripadajućim postajama na području nadležnosti registrirano je 527 komada takvog naoružanja.

Podsjetimo samo da su ovim novim zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana uvedene prvi put mjere obveznog prijavljivanja zračnog naoružanja koje je iz kategorije D razvrstano u kategoriju C te je time postalo obvezno za registraciju. Toj kategoriji pripadaju zračne puške i pištolji, a izmjenama Zakona postavljena je i obveza njegova čuvanja zaključanog u ormaru od čvrstog materijala. Kazne za neprijavljeno zračno oružje kreću se od tisuću do pet tisuća kuna s tim da se novo nabavljeno takvo naoružanje mora registrirati u najbližoj policijskoj postaji u roku od osam dana.

Iznimka zračnog oružja koje i novim zakonom ostaje u kategoriji D te ga nije potrebno prijaviti je sve oružje koje s pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball). Uz to, kategoriji D pripada i oružje s tetivom čija je sila natega 450 N ili manja, električni paralizatori, raspršivači dopuštenih neškodljivih tvari i hladno oružje. Sve je navedeno, međutim, potrebno prijaviti samo u slučajevima kada se prelazi državna granica. T.P.
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike