Osijek
SRUŠENA KUĆA U STROSSMAYEROVOJ 139

Poslovnica trgovačkog lanca ili stambena zgrada?
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Dvije godine ondje se nije događalo baš ništa, osim što je, do podizanja ograde, prostor bio baza lokalnih skitnica

Derutni objekt na raskrižju Kanižlićeve i Strossmayerove ulice nakon više od desetljeća propadanja proteklog je vikenda sravnjen sa zemljom, a nakon što su bageri otišli i iza sebe ostavili ogoljeno atraktivno zemljište, odmah su počela nagađanja što će ondje u sljedećim mjesecima niknuti.

Riječ je o velikoj parceli, na kojoj se tek jednim dijelom nalazila ruševna kuća od prijesne cigle, točnije, od blata, neuvjetna za stanovanje. U njoj je bilo pet stambenih jedinica površine od 20 do 70 četvornih metara, koje je u travnju 2017., zajedno s pripadajućom dvorišnom površinom, Republika Hrvatska stavila na dražbu te čija se početna cijena kretala od 50 do 175 tisuća kuna. Nadmetanje je startalo po ukupnoj početnoj cijeni od samo 485.000 kuna, a u konačnici je zbroj svih pristiglih najviših i obvezujućih ponuda za svih pet stanova iznosio 584.471 kunu. Govorilo se tada kako je svih pet jedinica za bagatelu kupila lokalna građevinska tvrtka, najvjerojatnije u svrhu gradnje višekatnice s poslovnim prostorima i podzemnom garažom, nalik na onu na raskrižju Rokove i Ilirske ulice. Ili pak preprodaje zemljišta poznatom velikom trgovačkom lancu koji je u tome trenutku bio u potrazi za zemljištem na zapadu grada na kojemu bi izgradio svoju drugu osječku poslovnicu. No pune dvije godine ondje se nije događalo baš ništa, osim što je, do nedavnog podizanja ograde, prostor bio baza lokalnih skitnica, zbog čega su često negodovali vlasnici susjednih parcela. Razlog, doznajemo - na dražbi su četiri od pet stambenih jedinica s pripadajućom dvorišnom površinom pripale jednoj osječkoj građevinskoj tvrtki - Forma d.o.o., a samo jedna stambena jednica, i to ona najmanja, od samo 20,26 kvadrata, drugoj - DIVMAR d.o.o.. Iako je bilo za očekivati da će novi većinski vlasnik nekretnine u Strossmayerovoj 139 brzo i lako postići dogovor s vlasnikom najmanjeg broja na dražbi kupljenih kvadrata", za to je ipak, čini se, trebalo više od dvije godine.

Zbog blagdana, a time i produženog vikenda, do vlasnika Forme nismo uspjeli doći, no direktor DIVMARA, Ivan Dujak, potvrdio je kako je konačno postignut dogovor.

"Tvrtki koja je vlasnik četiriju od pet jednica na tome zemljištu dali smo dozvolu za rušenje objekta. Više od toga ne mogu reći", kazo je Dujak te tako između redaka dao do znanja da je, iako ostaje mogućnost da te dvije tvrtke u Strossmayerovoj 139 ostvare zajednički građevinski projekt, ipak vjerojatnije kako će taj posao na sebe preuzeti Forma, koja je pri Trgovačkom sudu u Osijeku od 2004. godine registrirana kao tvrtka za gradnju stambenih i nestambenih objekata. Za razliku od DIVMARA d.o.o. za koji je poznato da kao primarnu djelatnost obavlja trgovinu uredskim materijalom na veliko te koji će se zasigurno zadovoljiti vlasničkim udjelom u nekoj novoj nekretnini, najizglednije stambeno-poslovnoj zgradi.

Ivana Solar
PARCELA NA ATRAKTIVNOM RASKRIŽJU
Što će krasiti raskrižje Kanižlićeve i Strossmayerove ulice, koje će u budućnosti (na račun projekta “Pampas”) biti prometno čvorište u rangu s raskrižjem Vukovarske i Trpimirove, ostaje vidjeti. Iako je, kako smo već spomenuli, najvjerojatnije da će površinu zauzeti veći stambeno-poslovni kompleks, doznajemo, prostor na zapadu Osijeka i dalje traži veliki trgovački lanac, koji je prije nekoliko godina izgubio bitku za obližnju slobodnu parcelu na kojoj je planirao graditi svoj drugi centar u gradu na Dravi. Ostaje vidjeti.
Ivan Dujak

direktor tvrtke DIVMAR

Osječkoj građevinskoj tvrtki - Forma d.o.o., koja je vlasnik četiriju od pet jednica na tome zemljištu, dali smo dozvolu za rušenje dosadašnjeg objekta. Više od toga ne mogu reći
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike