Regija
FILM “KAD VRANE ZAPJEVAJU”

Strip “Vukovar: HAŠ” dio 4 priče o životu obitelji nestalih 1991.
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Dokumentarac u trajanju od 52 minute prva će vidjeti vukovarska publika, u Ružičkinoj kući 14. studenoga
VUKOVAR

Kad vrane zapjevaju - naziv je to dokumentarog filma koji će 14. studenoga, u mjesecu kada se Vukovar prisjeća stradanja 1991. godine, biti pretpremijerno prikazan upravo vukovarskoj publici, u Ružičkinoj kući u 19 sati. Film u trajanju od 52 minute svjedočanstvo je o životima članova obitelji i prijatelja osoba nestalih u Domovinskom ratu, ispričano kroz četiri priče vezane uz Vukovar i Vinkovce.

Riječ je o uratku scenarista i redatelja Zdravka Fučeka, urednika u odjelu Dokumentarni sadržaji HTV-a, javne nacionalne televizije. Film je sniman na širem području Vukovara i u Zagrebu, gdje su živjeli ili danas žive glavni protagonosti. Među četiri priče - četiri sudbine - jest i priča o Mladenu Čupiću-Hašu ranije ispričana kroz strip "Vukovar: HAŠ", čiji je autor poznati hrvatski strip-crtač i ilustrator, "Vukovarac iz Vinkovaca" Nenad Barinić. Strip je u Vukovaru promoviran u studenome 2018.

- Strip je posvećen Hašu. Nakon pada Vukovara jedino što se pouzdano znalo je - Haš se iz Vukovara nije vratio - kazat će Barinić o svom najboljem prijatelju iz mladosti, koji je "19. rujna ‘91. otišao u Vukovar i iz njega se više nikada nije vratio niti se zna gdje je pokopan". Taj je Barinićev strip ujedno i apel “na one koji znaju gdje su kosti naših najdražih da to i kažu”....

Fuček će pak navesti kako dokumentarac progovora o vrlo važnoj tematici - "kako je i u kojoj mjeri nestanak osoba s kojima su dijelili intimnu životnu svakodnevnicu utjecao na daljnje živote obitelji, prijatelja".

- Osobe koje su prihvatile da kroz film upoznamo dio njihovih sudbina su Kristina i Tatjana Čakić, kći i majka, čiji je otac i suprug identificiran i pokopan nakon devet godina potrage, Tanja Došen, koja traži posmrtne ostatke svog oca i dva strica, Vesna Malović, koja je nakon 28 godina pokrenula postupak za proglašenje svog supruga mrtvim, te Nenad Barinić i njegovi prijatelji bajkeri, koji još uvijek tragaju za Mladenom Čupićem, nestalim ranjenikom iz vukovarske bolnice, s kojim su, kako sami kažu, dijelili i zadnji decilitar goriva za motore - naveo je scenarist i redatelj u najavi filma Kad vrane zapjevaju, koji će šira hrvatska publika moći vidjeti uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2019. godine, na HTV-u 1 17. studenoga u 21,40 sati.

- U dokumentarcu svjedoče na kakve sve probleme nailaze u svakodnevnom životu u potrazi za istinom te s kojim se sve pravnim, emotivnim, društvenim i inim problemima sučeljavaju - kaže Fuček.

Barinić će reći kako je priča o vinkovačkom rokeru Hašu, hrvatskom branitelju ranjenom i nestalom u obrani Vukovara prije 28 godina, ispričana uz nesebičnu pomoć Rokera Vinkovaca (RV) - Motokluba Vinkovci, MK-a Golubica Vukovar... i drugih prijatelja, kao naratora i statista. U filmu su i kadrovi iz Barinićeva stripa o Hašu, ali i dodatne ilustracije jer - fotografija nestalih ima vrlo malo.

- Neka na pretpremijeru u Vukovaru dođu, molio bih, i oni koji bi možda znali pružiti pravu informaciju o Haševoj sudbini - kaže Barinić. Dodat će i kako su bajkeri u filmu odvezli i počasnu vožnju za Mladena Čupića.

Inače, Barinićev strip o sudbini prijatelja nestalog u paklu Vukovara ‘91. u godinu je dana doveo i do niza informacija o sudbini Haša iako, nažalost, njegovi posmrtni ostaci još nisu nađeni. Među ostalim, do Barinića je došao sačuvani Hašev prsluk s oznakama RV i stotinjak godina stara umjetnička slika sa zida Haševe sobe, a Barinić je kao ribič, u spomen na neprežaljenog prijatelja, i kum ribolovnom mamcu nazvanom "hush" - kao Haš i kao, u prijevodu s engleskog - tišina....

Sanja Butigan
BEZ POLITIZACIJE I GOVORA MRŽNJE
- Zanimljiva su ta pojedinačna promišljanja o Domovinskom ratu i hrvatskoj državi danas. Barinić, uz to što je u dokumentarcu jedan od glavnih protagonista, ujedno je i narator, tako da svojim strip-crtežima i ilustracijama dočarava kako sudbinu nestalog prijatelja tako i sudbine nestalih članova obitelji drugih sudionika - kaže Fuček. Istaknut će i kako “u dokumentarcu lišenom bilo kakve politizacije dominiraju pomirljivi tonovi i govor bez mržnje”. “Trajno je prisutna samo želja da pronađu one koje traže! I 28 godina od Domovinskog rata u RH je nepoznata sudbina 1903 nestale osobe”, ističe se.
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike