Regija
BRANITELJSKA ZADRUGA ROKOVAČKA ŠPAROGA

U 2018. ubrali 20 tona
Objavljeno 4. studenog, 2019.
VINKOVCI


Od kada se zadruga Vinkovačka šparoga preselila u Cernu, prostor u Andrijaševcima kojim su se koristili, inače u vlasništvu Općine Andrijaševci, ostao je prazan, pa su se proizvođači šparoga iz Rokovaca i Andrijaševaca koji su bili članovi zadruge Vinkovačka šparoga dosjetili i osnovali uz potporu Općine novu udrugu, braniteljsku zadrugu i nastavili proizvodnju pod imenom Rokovačka šparoga.


Jakov Andrin, voditelj zadruge, kaže kako su oni prije svega otkupni centar za šparogu, a osigurali su i dodatne poslove za 30 žena koje zapošljavaju, kako bi imale posla tijekom cijele godine i izvan sezone sadnje i branja šparoga, pa su u suradnji s PIK-om Vinkovci ugovorili posao čišćenja luka.


- Na početku smo i trenutno raspolažemo sa 17 hektara uglavnom mladih nasada, s kojih smo ove godine ubrali oko 20 tona šparoga. Kada biljka dođe u puni rod, ta bi se brojka trebala popeti na oko četiri tone po hektaru. U zadruzi nas je deset, od čega je sedmero branitelja, zbog čega smo se i odlučili na ovaj model braniteljske zadruge. Želimo napredovati, ali još uvijek ulažemo postupno, dok se ne steknu uvjeti za veća ulaganja. Od 150 tisuća kuna koje smo dobili nakon osnivanja braniteljske zadruge kupili smo traktor i hladnjaču, a jednu smo hladnjaču kupili vlastitim novcem. Možda i najvažnije od svega je da smo nabavili i novi stroj za sortiranje, koji na sat sortira i do 2000 kilograma šparoge, a koji prepoznaje čak 17 različitih nepravilnosti na šparogi i onda sve to klasira i izvaže te na kraju preostaje samo uvezivanje snopova. Planiramo u bližoj budućnosti kupiti i stroj za uvezivanje, no za sada nam je takva investicija još uvijek preskupa - kaže Jakov Andrin, dodajući kako tržište imaju i šparoge nije problem prodati. Dobro surađuju s PIK-om Vinkovci, a u pregovorima su i sa stranim kupcima, naročito onima iz Njemačke gdje će izvoziti šparogu. U Njemačkoj, tvrdi Andrin, može se postići odlična cijena, od 3,5 do čak pet eura po kilogramu na početku sezone, dok tamošnje tržište nije zasićeno domaćom šparogom. Kod nas PIK Vinkovci plaća 18-19 kuna po kilogramu, što je također povoljno jer nema troškove transporta. Andrin je zahvalan Općini Andrijaševci što su im pomogli pri stvaranju zadruge i poziva sve zainteresirane neka im se pridruže.
Zadruga Vinkovačka šparoga, koja je nastavila rad u Cerni, dobro je funkcionirala i okupljala proizvođače šparoga iz Vinkovaca i okolnih mjesta i imala 120 hektara pod šparogama, od čega pola mladog nasada. M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike