Regija
DRVNA TEHNOLOGIJA

Šumarski se fakultet 2020. vraća Virovitici
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Predavanja studentima održavat će se u Visokoj školi i Panonskom drvenom centru kompetencija
VIROVITICA

Virovitičko-podravska županija uskoro dobiva i treći studij na svome području.


Župan Igor Andrović i dekan Šumarskog fakulteta Zagreb Tibor Pentek potpisali su ugovor o suradnji radi izobrazbe studenata dislociranim preddiplomskim stručnim studijem Drvne tehnologije, koji će od iduće jeseni "stanovati" u Virovitici. Ovaj će ugovor još potpisati i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, a stručni studij u prvi semestar moći će upisati do 40 studenata. Studij će trajati šest semestara, a njegovim završetkom studenti će steći naziv "stručni prvostupnik drvne tehnologije". Predavanja će se održavati na dva mjesta, i to u prostorima Visoke škole u Virovitici te Panonskom drvnom centru kompetencija. Nositelj organizacije i izvođenja nastave na stručnom studiju je Sveučilište u Zagrebu, Šumarski fakultet, koji se obvezuje organizirati i izvoditi nastavu prema Programu i Planu stručnog studija.


Preddiplomski stručni studij Drvne tehnologije od akademske 2005./2006. pa sve do 2015./2016. održavao se kao dislocirani studij u Virovitici. Nakon početka mandata ove Uprave fakulteta, ponovo se razmotrilo dislociranje stručnog studija i donesena je konačna odluka da se on ponovo vrati u Viroviticu. Održali smo sastanak sa županom Igorom Androvićem i tijekom nekih šest mjeseci od prvotnog sastanka, dobili smo konačan ugovor, a od iduće akademske godine, nakon dobivanja dopusnice, krenut će i stručni studij Drvne tehnologije u Virovitici. Može se očekivati da će 1. listopada 2020. godine 40 studenata upisati prvu godinu. Zahvaljujem i Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Virovitici, odnosno Igoru Androviću i Ivici Kirinu, koji su, zajedno s nama, prepoznali kvalitetnog i pouzdanog partnera – naglasio je govoreći ovom prigodom dekan Tibor Pentek. Prodekan za međunarodnu suradnju Šumarskog fakulteta u Zagrebu, Vjekoslav Živković, govorio je o uvjetima koje će studenti imati za studiranje u Virovitici.


– U Hrvatskoj nema boljeg mjesta od Virovitice za stručni studij Drvne tehnologije. Imate bogatu i dugu tradiciju, Visoku školu u Virovitici, Panonski drvni centar kompetencija, uglavnom, sve potrebne uvjete za kvalitetno obrazovanje budućih studenata - rekao je.
Virovitičko-podravski župan zahvalio je na suradnji Šumarskom fakultetu u Zagrebu i rekao kako je ovo plod dugogodišnje suradnje s Virovitičko-podravskom županijom.


Vladimir Grgurić
TREĆI STUDIJ NA PODRUČJU ŽUPANIJE
Župan Igor Andrović naglasio je kako će šumarski biti ukupno treći studij na području županije. "Ovime približavamo još jedan studij stanovnicima naše županije. U Virovitici sada imamo Visoku školu, u Orahovici je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, a od iduće godine ćemo u Virovitici ponovo imati stručni studij drvne tehnologije. Razvoj obrazovanja donosi i razvoj gospodarstva. Poznati smo prema tradiciji obrade drva, tvrtkama koje proizvode finalni proizvod, ali i po bogatstvu šuma. Osim toga, na našem području imamo i Upravu šuma u Slatini, brojne tvrtke, a tu je i Panonski drvni centar kompetencija, koji će studentima nuditi važnu nadgradnju na njihovu obrazovnom putu", rekao je župan VPŽ-a Igor Andrović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MARIJAN ŽIVKOVIĆ - PATRIČAR OŠTRO PROTIV RADNE NEDJELJE:

Svoje ću radnice autobusima dovesti pred zgradu Sabora

2

PLAN OPĆINE DRENJE ZA AKUMULACIJU

Izradili projekt plaže i hotela za Borovik

3

POTPISAN UGOVOR ZA RADOVE VRIJEDNE 27,1 MILIJUN KUNA

Autobusni kolodvor, gradski projekt desetljeća, sagradit će za najviše godinu dana