Mozaik
NAKON PAUZE OD 2014. GODINE

Veliki povratak Zagreb Jazz Festivala
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Na više od 120 koncerata dolazili su ljubitelji jazza iz Ljubljane, Maribora, Pule, Rijeke, Sarajeva, Budimpešte, Beograda, Osijeka...

Nakon pauze od 2014. godine, u Zagreb se u velikom stilu vraća Zagreb Jazz Festival (Jazzg). Ovogodišnje, 11. izdanje Festivala u Zagreb dovodi najbolje od recentnog svjetskog jazza, ali i dašak afro-rock groovea iz Malija.

U Tvornici kulture 17. studenoga, u 21 sat, nastupa Bassekou Kouyate & Ngoni Ba. Slijede tri vrhunska jazz-koncerta u Dvorani "Blagoje Bersa" u Muzičkoj akademiji u Zagrebu s početkom u 19.30 sati. Vijay Iyer & Wadada Leo Smith nastupaju 22. studenoga, 24. studenoga Aaron Diehl Trio, a 25. studenoga Omer Avital i njegov kvintet Qantar.

Virtuoz
Bassekou je prozvan afričkom inačicom Jimija Hendrixa, zovu ga inovatorom, ali istovremeno i čuvarom tradicije. Virtuoz na ngoniju, tradicionalnom afričkom žičanom instrumentu, sličnom lutnji, izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara, koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Glazba je za njega platforma gdje izražava svoje stavove o društvu, humanosti, upozorava na korupciju, tjera negativnosti… Bassekou Kouyate, bio je nominiran za Grammy i ima nekoliko BBC-jevih nagrada i suradnji s kremom svjetske glazbe (Youssou N’Dour, Ali Farka Toure, Bela Fleck, The Kronos Quartet, Taj Mahal, Damon Albarn).

Vijay Iyer slavni je američki glazbenik indijskog podrijetla koji je diplomirao i matematiku i fiziku na Sveučilištu Yale. Doktorirao je tehnologiju i umjetnost na sveučilištu Kalifornija, dobitnik je ugledne nagrade MacArthur “Genius” i redoviti je profesor na Harvardu. Proglašen je jednim od 50 najutjecajnijih Indijaca na svijetu.

Godine 2018. proglašen je najboljim jazz-pijanistom na svijetu i umjetnikom godine u Americi, a u Zagrebu nastupa 22. studenoga u duetu s legendarnim trubačem Leom Wadada Smithom, zbog svoga sviranja i skladbi jednim od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našeg doba.

Pijanista Aarona Diehla smatraju jednim od najboljih interpreta "Velike američke pjesmarice" – izvodio je skladbe Georgea Gershwina s Newyorškom i Losanđeleskom filharmonijom, surađivao s legendarnim glazbenicima od Bennyja Golsona do Philipa Glassa.

New York Times ga opisuje kao pametnog mladog pijanista istančana ukusa koji drži do tradicije jazza, a njegove izvedbe proglašava melodično preciznima, harmonijski znalačkima i elegantno suzdržanima.

Glazbeno putovanje
Među mnogim novim talentiranim izraelskim glazbenicima na svjetskoj jazz-sceni izdvaja se kontrabasist i skladatelj Omer Avital. Izraelski glazbenik od 1992. živi u New Yorku, nazivaju ga izraelskim Charlesom Mingusom. Omer Avital, “avatar glazbenog multirječnika”, svirao je već u Hrvatskoj, s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohen. Na svom glazbenom putovanju provest će nas kroz sve ono što ga inspirira – od hardcore jazza, izraelske baštine, sjevernoafričkih ritmova i bliskoistočnih skala. Zagreb Jazz Festival ove godine obilježava 15 godina postojanja. Osnovan je 2005., a u tih 15 godina u Zagreb je doveo ne samo najbolje jazz-glazbenike nego i ikone glazbe 20. stoljeća (Sonny Rollins, Ornette Coleman, Wayne Shorter).

Na više od 120 koncerata dolazili su ljubitelji jazza iz Ljubljane, Maribora, Pule, Rijeke, Sarajeva, Skopja, Beograda, Budimpešte, Osijeka…. Zanimljivo je napomenuti da je u sklopu Zagreb Jazz Festivala organizirano i pet posebnih festivala – All Woman Jazz Festival i Jazzarela, na kojima su nastupale isključivo jazz-glazbenice. Zagreb je imao privilegij i čast slušati najveće od najvećih jazz-umjetnica: Dee Dee Bridgewater, Cassandru Wilson, Anat Cohen, Esperanzu Spalding. Ono što je također bitno, organizacija Zagreb Jazz Festivala, prijam publike, baš kao i gradovi u kojima su održani koncerti, oduševili su i glazbenike, pa je Zagreb postao itekako prepoznatljiv među svjetskim jazz-glazbenicima. J.Kn.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI PROJEKT OSJEČKOG KULTURNOG CENTRA

"Kultura u novoj Rupi": Prvi je nastupio Dino Dvornik Tribute band

2

CHRIS AUBER AMERIČKI STAND UP KOMIČAR OVE SUBOTE U OSIJEKU

Njemačka publika voli šale na svoj račun, američka ne

3

SFF: FILM “MARE” OTVARA NATJECATELJSKI PROGRAM

Andrea Štaka: Ne samo
da naša djeca odrastaju,
nego uviđamo da i mi odrastamo