Kultura
IZLOŽBA OD 5. DO 13. STUDENOGA

200. obljetnica rođenja Vatroslava Lisinskoga
Objavljeno 4. studenog, 2019.

U povodu 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskoga u velikom se predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, 5. studenoga 2019. u 12 sati otvara izložba Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.): 200. obljetnica rođenja.

Izložbom se želi upozoriti na važnost autorova opusa u kontekstu hrvatskoga glazbenog romantizma te glazbene, ali i ukupne hrvatske baštine. Autorice su izložbe dr. sc. Tatjana Mihalić, voditeljica Zbirke muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, i dr. sc. Irena Galić Bešker, voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Za potrebe izložbe iz fonda Knjižnice pripremila se građa koja svojim neprekidnim značenjem svjedoči o kulturnim, povijesnim, sociološkim, ali i drugim činiteljima u razvoju i oblikovanju nacionalnoga identiteta. Taj odabir uključuje izvornu građu – autografe ili rukopisne prijepise skladbi, dokumente i tekstove te tiskanu građu – monografske publikacije, uključujući libreta, notna i zvučna izdanja, vizualnu građu u obliku plakata i ilustracija, kao i tekstove i priloge objavljene u periodičkim publikacijama.

Izložena će građa na izložbi biti podijeljena u dvije skupine. Prva skupina obuhvaća građu koja se čuva u Zbirci muzikalija i audiomaterijala, a to su rukopisne i tiskane note te zvučna građa, a druga skupina obuhvaća popisane radove o Vatroslavu Lisinskome koji su od njegova vremena do danas objavljeni u knjižnoj građi koja se čuva u općem fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Zbog prostornih uvjeta, koji nisu primjereni izlaganju izvorne građe, rukopisna građa izložit će se samo na dan otvaranja izložbe, a digitalne reprodukcije građe dostupne su za pregled na portalu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U nastavku izložbe Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.): 200. obljetnica rođenja najavljena je i izradba virtualne izložbe pod nazivom Lisinski 200, koja će biti tematsko mjesto gdje je ukratko predstavljen opus Vatroslava Lisinskoga s naglaskom na građu pohranjenu u Knjižnici. Mrežni nastavak izložbe otvara nove mogućnosti za dopunu tematske izložbe dodatnim prinosima, kao i potencijalnoga stvaranja tematske zbirke koja bi obuhvatila i građu razasutu po ostalim baštinskim ustanovama. Time bi se dobilo jedinstveno mjesto pristupa i informacija o opusu i ostavštini hrvatskoga skladatelja koji je trajno obilježio hrvatsku glazbenu prošlost.

Izložba Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.): 200. obljetnica rođenja bit će otvorena do 13. studenoga 2019.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT RAPONJA REŽIRA ZA FORT FORNO

Želimo kreativno provocirati i tako oplemenjivati teatar

2

MATIČINE TRIBINE KNJIGOM U PLEKSUS

Autori koji su svoje traume utisnuli u svoja književna djela

3

OLJK: NOSTALGIJA - NEVRIJEME VREMENA

Unutrašnji kozmos jedne mladosti