Sport
RIJEKA U GRADSKOM VRTU

Bijelo-plavima sutra je važna
samo pobjeda, bez obzira na
način na koji će do nje doći
Objavljeno 2. studenog, 2019.
Trijumf protiv Rijeke bio bi idealna čestitka treneru bijelo-plavih za 50. rođendan

Nogometaše Osijeka u nedjelju očekuje drugi od tri uzastopna prvenstvena derbija i jedini koji će u drugom krugu HNL-a odigrati pred svojim navijačima. U Gradski vrt stiže Rijeka i bit će to jedna od onih utakmica u kojima osječka momčad nema pravo na krivi korak.


Dosta su bodova bijelo-plavi u dosadašnjem dijelu sezone "prosuli" u utakmicama s momčadima iz donjeg dijela tablice, a takve je gubitke moguće nadoknaditi jedino u susretima protiv izravnih konkurenata u borbi za vrh tablice. Rijeka, naravno, pripada u to društvo, a Osijeku se otvara prilika da u slučaju pobjede preskoči nedjeljnog suparnika na prvenstvenoj ljestvici.

Važan susret

Inače, trener Osijeka Ivica Kulešević u četvrtak je proslavio 50. rođendan. Ne treba podvlačiti kako bi mu najdraža čestitka od momčadi stigla u obliku pobjede, a trener je tog dana bio raspoložen i za šalu.


- Hvala na rođendanskim čestitkama, a broj godina se baš i nije morao isticati. Počastiti neću, jer je danas (četvrtak, 31. listopada) svjetski dan štednje - našalio se Kulešević.


No, čim se spomene susret s Rijekom trener postaje smrtno ozbiljan. Već samo to dovoljan je pokazatelj kako doživljava utakmicu protiv Rijeke.


- Dovoljno je pogledati tablicu HNL-a kako bi se dobila jasna slika važnosti tog susreta i za nas i za Rijeku. U Zagrebu smo vrlo nesretno izgubili, a što sam više puta gledao snimku tog auta iz kojeg smo primili pogodak, to sam uvjereniji kako je ta akcija bila neregularna. Aut nije izveden s mjesta na kojem je lopta izišla, a cijela ta situacija prošla je nekako tiho u medijima. No, moramo se pomiriti s time. Nemamo vremena za plakanje, a poraz protiv Dinama nije nam posebno naštetio na planu atmosfere. Dečki su odlično trenirali ovaj tjedan i imam dovoljno argumenata za optimističan pogled prema tom nedjeljnom derbiju. Pogledali smo Rijeku protiv Varaždina u Kupu gdje su pokazali snagu, jer su prošli dalje bez stresa, a nisu igrali s najjačim snagama - kaže trener bijelo-plavih.


Inače, osim rođendanskih, Kulešević će imati još određenih emocija u to nedjeljno predvečerje, jer je prije pet godina radio na Rijeci kao trener.


- Da, vodio sam B momčad Rijeke, bio sam tamo nešto manje od godinu dana, i za to me razdoblje vežu lijepe uspomene. Bio sam lijepo primljen, imao sam odličnu suradnju s predsjednikom Damirom Miškovićem. No, u nedjelju će ta lijepa sjećanja na 90 minuta biti zatomljena, jer ćemo biti na suprotnim stranama. Čast Rijeci, ali meni je NK Osijek uvijek bio i bit će na prvome mjestu - kaže Kulešević.
Traži se balans

To je još jedna od utakmica koja pripada u onu kategoriju u kojoj umjetnički dojam ne znači previše. U prvom planu bit će rezultat, pa ne treba očekivati "umiranje u ljepoti". Bit će to žestoka bitka, uostalom, uvijek je tako kad Rijeka gostuje u Gradskom vrtu.


- Nakon one teške pobjede nad Goricom javnost baš nije bila zadovoljna načinom na koji smo igrali. Međutim, sad se vidi koliko je ona bila vrijedna, jer Gorica je vrlo neugodna momčad. Slična je priča i s Rijekom. Znam kako se svi pitaju zašto ne igramo napadački, zašto nema presinga. Nemam ja problema s takvim načinom igre, uvijek sam spreman na rizik, ali glavno je pitanje može li momčad na pravi način odgovoriti takvom stilu igre. Moramo se prilagoditi, pronaći određeni balans između ofenzive i defenzive. Jedno je sigurno, željet ćemo napadati i pobijediti, ali to ne znači srljanje grlom u jagode, jer momčadi poput Rijeke znaju kazniti bezglavo jurcanje. Najvažnije je doći do pobjede, a hoćemo li to ostvariti u napadačkoj igri, ili ćemo se morati malo povući i čekati, doista mi nije važno, a naš plan igre ovisit će i o razvoju same utakmice. Sve što želim od te utakmice jest pobjeda. Drugo me ne zanima - rezolutan je Kulešević.


Uostalom, nema velike razlike između lijepih ili ružnih pobjeda. Pišu se tri boda, ako se o tome kako se igralo pričat će se dva-tri dana i utakmica će pasti u zaborav. No, bodovi, i to vrlo vrijedni, ostat će upisani. Zato se ne treba zanositi ljepotom, nego isključivo pragmatičnošću. Naravno, to je i utakmica u kojoj Osijek treba dokazati svoje visoke ambicije koje se ne ostvaruju vječnom opreznošću. Trebat će unijeti određeni rizik u igru i postaviti se u skladu s ambicijama istaknutima na početku sezone.


Inače, nije do kraja izvjesno ni u kojoj će formaciji izići Osijek. Kuleševića već duže kopka "crv" igre s četiri u posljednjoj liniji, ali zasad se u prvenstvenom susretu još nije odvažio krenuti na taj način. No, sada na raspolaganju nema kapetana Mileta Škorića (tri žuta kartona), pa će možda to biti prevaga kod eventualne promjene formacije.


- Uvijek uvježbavamo dvije-tri solucije. Za koju će se opredijeliti na početku utakmice tek treba vidjeti. Ako budemo igrali s tri u liniji, Škorića će zamijeniti Guti ili Lončar. Vraćaju nam se Igor Silva i Lopa, što će mi proširiti spektar mogućnosti. Sve su opcije otvorene, a i kod izbora formacije moram se voditi s onim što imam na raspolaganju u igračkom kadru. Jedno su moje želje, a drugo je stvarnost s kojom raspolažemo - smatra strateg osječkog prvoligaša.


Ipak, neka bi jaka oružja mogao imati i na klupi. Naime, nakon puna dva mjeseca u zapisniku za utakmicu će se naći ime Petra Bočkaja.
- Oporavak Petra Bočkaja i Tomislava Šorše ide u dobrom smjeru, počeli su normalno trenirati i vjerojatno će se se naći na klupi, ali nećemo žuriti s njihovim ubacivanjem "u vatru". Dugo su bili izvan akcije, pa ih treba vraćati pomalo. Jugović i Kleinheisler još neće konkurirati za ovu utakmicu - zaključio je Ivica Kulešević, trener NK Osijek.


Dalibor Keler
derbi

BODOVI VAŽNIJI OD UMJETNIČKOG DOJMA
OSIJEK**- **RIJEKA

Početak: Nedjelja, 17.30 sati

Ivušić**Prskalo

Igor Silva**Tomečak

Šutalo**Župarić

Majstorović**Punčec

Talys**Smolčić

Žaper**Lončar

Pilj**Kvržić

Lopa**Halilović

Marić**Andrijašević

Ndockyt**Gorgon

Mance**Čolak

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 17.061

Sudac: Fran Jović (Zagreb)
TABLICA
1. Dinamo**12**9**1**2**22:6**28

2.Hajduk**13**8**3**2**22:6**27

3. Rijeka**12**6**4**2**18:10**22

4. Osijek**13**5**5**3**20:14**20

5. Lokomotiva**13**5**4**4**18:17**19

6. Gorica**13**5**3**5**17:19**18

7. Inter**13**2**5**6**17:24**11

8. Istra 1961**13**2**4**7**12:21**10

9. Varaždin**13**2**4**7**11:22**10

10. S.Belupo**13**3**1**10*12:30**10
14. KOLO
SUBOTA

15 sati

Dinamo - Inter Zaprešić

17.30 sati

Gorica - Hajduk

NEDJELJA

15 SATI

Slaven Belupo - Istra 1961

17.30 sati

Osijek - Rijeka

PONEDJELJAK

18 sati

Lokomotiva - Varaždin
MEĐUSOBNI SUSRETI

OSIJEK – RIJEKA**82**28**21**33**94:113
Možda ste propustili...

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku